Новини

Мовний омбудсмен закликає зберегти ЗНО з української літератури

Тарас Кремінь, уповноважений із захисту державної мови, закликає підписати відкрите звернення до прем’єр-міністра України щодо збереження ЗНО з української літератури для всіх учнів.

Відповідне звернення було оприлюднено Офісом освітнього омбудсмена.

Тарас Кремінь зауважив, що відмова від української літератури як обов'язкового навчального компонента з завдань ЗНО, є однією з найбільших загроз і для освітньої реформи, і для державної гуманітарної політики загалом. 

«Відомо, що опанувати українську мову без вивчення української літератури неможливо. Більше того, українська література, високий рівень її викладання і зацікавленості школярів, читацька грамотність яких серед пріоритетів міжнародної програми з оцінювання освітніх досягнень учнів PISA, – один із дієвих інструментів національної безпеки та оборони в умовах гібридної війни. Саме тому сьогодні надзвичайно важливо зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури для вступу на всі спеціальності. Нам не потрібні такі експерименти, які можуть нанести значний удар по українській освіті та гуманітарній сфері в цілому».

                                   Мовний омбудсмен Тарас Кремінь

Він запропонував створити тестові завдання з української літератури кількох рівнів складності, які залежатимуть від того, на які сеціальності вирішили вступати школярі. Текст звернення підписали представники закладів вищої освіти, педагоги, громадські діячі та митці.

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter