Новини

МОЗ: учителі, як і медики, мають вакцинуватися та надихати своїм прикладом інших

Україна переходить на жовтий рівень епідемічної небезпеки, а отже починають діяти нові правила роботи закладів освіти. Ключова вимога для роботи шкіл офлайн – 80% педагогічних працівників мають бути вакциновані принаймні однією дозою вакцини. В іншому випадку доведеться перейти на дистанційку. 

Навіть враховуючи масштабну інформаційну кампанію, вакцинація від COVID-19 усе ще викликає багато запитань. Відповіді на деякі з них нам вдалося отримати під час спілкування з першим заступником міністра охорони здоров'я України Олександром Комарідою, яке відбулося під час прес-конференції, організованої в межах спільного проєкту Українського кризового медіацентру та Естонського центру міжнародного розвитку.

Одне з найгарячіших запитань – чи можуть невакцинованих педагогів недопустити до роботи? Ведуться розмови про те, що якщо вчителі не вакцинуються, то це негативно впливатиме на їхню зарплату, інтенсивність тощо. 

«Мені важко щось точно сказати, тут повна відповідальність МОНу. Думаю, що впливати на зайнятість та зарплату освітян не зовсім законно. Але тут власник закладу освіти має вибір: або пояснити вчителям, що треба вакцинуватися та заклад працюватиме офлайн, або, як минулого року, працювати онлайн».

                             Перший заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Комаріда

Заступник міністра нагадав, що закриття шкіл та дитсадків на карантин під час минулого локдауну викликало хвилю обурення як від освітян, так і від батьків школярів. Тож, на його думку, рішення про особливості роботи закладів освіти в період карантину, яке є зараз, можна назвати оптимальним. При цьому Олександр Комаріда зазначив, що наразі вакцинація залишається добровільною: МОЗ вважає, що краще використати м'яке заохочення, тобто дати тим людям, які отримали щеплення, якісь переваги, а не змушувати вакцинуватися всіх. 

Також не є таємницею, що чи не найбільш активно закликають робити щеплення саме освітян. Так, Кабмін доручив обласним і Київській міській держадміністраціям активізувати процес вакцинації не лише педагогів, а і їхніх родичів, а також родичів здобувачів освіти. 

Учителі, переконані в МОЗ, як і медики, мають бути вакциновані. До того ж вони можуть надихати своїм прикладом інших, а саме дітей, які приходитимуть додому та розповідатимуть про позицію вчителів батькам. Завдяки цьому, на думку заступника очільника МОЗ, ми зможемо спокійно жити навіть у найсуворіший карантин. Навіть більше: якщо всі будуть вакциновані, карантинів може і не бути. 

«Була така цікава новина: невакцинована вчителька у Штатах заразила більше десяти дітей у класі. Тому важливо, щоби були вакциновані вчителі, а не діти. По-перше, діти не в групі ризику, а по-друге – якщо діти щось принесуть вакцинованому вчителю, то він, скоріше за все, навіть не помітить, що перехворів».

                             Перший заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Комаріда

Тому зараз найголовніше – провести вакцинацію саме педагогічного персоналу. Перший заступник міністра охорони здоров'я зазначив, що наразі в Україні доступні три вакцини: AstraZeneca, CoronaVac від Sinovac та Comirnaty від Pfizer. Усі вони безпечні та ефективно запобігають тяжкому перебігу хвороби. А от про вакцинацію школярів, про яку ходять чутки, поки що не йдеться. 

«Дітей можна вакцинувати у виняткових випадках, але основна стратегія – охопити якомога більше людей із груп ризику, що ми і намагаємося зробити. Якщо б зараз відкрити вакцинацію дітей, то це був би для Міністерства показник – збільшили кількість щеплень щодобово, щотижнево, пішли на рекорд. Але оскільки ми зараз опікуємося насамперед тими, хто може мати ускладнення чи взагалі померти, то було прийняте рішення не відкривати вакцинацію для дітей, поки до певного відсотка не зросте вакцинація груп ризику».

                             Перший заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Комаріда

Міністерство охорони здоров'я закликає всіх вакцинуватися та наглошує на тому, що навіть якщо людина перехворіла на коронавірус та має антитіла, щеплення робити все одно потрібно. Головна причина – ризик захворіти повторно внаслідок появи нових штамів. Тоді як щеплення допоможе уникнути хвороби чи значно полегшить її перебіг. 

Також Олександр Комаріда зауважив, що МОЗ та правоохоронні органи уважно стежать за випадками підробки сертифікатів про вакцинацію, а будь-які нестандарні випадки одразу можна помітити. Усі вакцини вносяться до електронної системи, є визначені пікові точки, які відслідковуються аналітиками, тож коли є певні збої, одразу можна помітити, що відбувається маніпуляція.

Загалом в Україні щонайменше однією дозою вакцини щеплено 17% дорослого населення.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter