Новини

Олена Зеленська про реформу шкільного харчування: Ми були готові до критики

Олена Зеленська прокоментувала ситуацію, що скалалася довкола нового шкільного меню. Вона зауважила, що команда, яка ініціювала реформу, була готова до критики.

«Звичайно, ми були готові до критики, коли спільно з МОЗ, МОН, Мінекономіки та Держспоживслужбою розпочинали реформу шкільного харчування, а команда Євгена Клопотенка за участю технологів, дієтологів та представників МОЗ розробляла нове меню. Якщо боятися критики, то краще взагалі нічого не починати».

                                                       Олена Зеленська

Перша леді визнала, що перед командою реформаторів зараз стоїть складне завдання, оскільки змін у шкільному харчуванні не було з часів СРСР. До того ж реформа безпосередньо стосується дітей, а це завжди не надто просто. Згідно з дослідженнями, на старті реформи нинішні школярі харчувалися так само, як і колись їхні батьки: макаронами, сосисками, хлібобулочними виробами і солодким компотом. Традиції ж змінювати завжди складно.

«У той же час я не сказала б, що негативні відгуки переважають. Швидше, поділ такий: коментарі "за", "конструктивна критика" та третя група тих, хто взагалі не хоче змін під назвою "негайно поверніть у шкільні їдальні булочку з маслом та сосиски". Цей пункт викликає в соцмережах справжні "батли", бо в нових стравах обмежена (не скасована, а саме обмежена!) кількість солі, цукру, жирів, білого хліба, заборонені субпродукти на кшталт сосисок та консервів, кондитерські вироби».

                                                        Олена Зеленська

Вона наголосила на тому, що тим, хто звик якраз до такого харчування, нова їжа дійсно здається незвичною, адже люди мають певні харчові звички. Проте варто розуміти, де шкідливі звички, а де – корисні.

«Норми про зниження кількості солі та цукру МОЗ затвердило для покращення здоров'я українців. Просто подумайте про ці цифри: 13,3% наших дітей віком до 17 років страждають від ожиріння! Уже в підлітковому віці мають серцево-судинні захворювання! Чи варто поборотися з такими харчовими звичками? Заради цього я готова і критику потерпіти».

                                                        Олена Зеленська

 

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter