Ключові тези з виступу Романа Перунова

Дистанційне навчання стало викликом не лише для педагогів і учнів, але й для оргтехніки! Не дивно, адже сучасні реалії потребують посиленої роботи, нових рішень та цікавих інтерактивних завдань.   

Як розширити можливості комп'ютера та підвищити ефективність використання наявних девайсів за допомогою операційної системи Edubuntu? Які безкоштовні програми ви можете отримати після встановлення цієї ОС? 

Що таке Edubuntu і в чому її користь для вчителів

Edubuntu – один із варіантів Ubuntu, дистрибутив Linux розроблений для навчальних класів. До складу Edubuntu входить Linux Terminal Server Project і велика кількість навчального програмного забезпечення, на кшталт GCompris, KDE Edutainment Suite та Schooltool Calendar. Розробка Edubuntu ведеться разом із вчителями. Edubuntu будується на основі Ubuntu, та інтегрується з LTSP. Специфічне програмне забезпечення, що входить до складу дистрибутиву розраховане на вікову аудиторію 6-18 років.  

Первинною метою Edubuntu є надання можливості встановити комп'ютерну лабораторію або онлайнове навчальне середовище за короткий час, і забезпечувати просте адміністрування. Тобто спрощення технічної діяльності педагогів, які не мають великого досвіду та досконалих навичок роботи з персональним комп'ютером.

Іншими цілями проєкту є забезпечення централізованого управління конфігурацією, користувачами та процесами, разом із засобами для спільної роботи у класній кімнаті. А також збір безкоштовного програмного забезпечення та цифрових матеріалів для освіти. 

Як встановити Edubuntu на фізичну машину

1. Ви можете завантажити Edubuntu з офіційного сайту або з інших джерел. Вибір версії залежить від технічних можливостей вашого пристрою. Лектор поділився і старою версією, яка підійде для комп'ютерів, які не можуть похвалитися рівнем потужності.
2. Створити завантажувальну флешку.
Для цієї мети найкраще підійде програма Rufus, яку рекомендує офіційний сайт  Edubuntu.

Rufus – це утиліта, яка допомагає форматувати та створювати завантажувальні Flash/Pen/Key диски, картки пам'яті тощо. 

Rufus буде особливо корисним, якщо: 

  • необхідно створити завантажувальний USB-диск із завантажувального ISO-образу (Windows, Linux, UEFI тощо);
  • необхідно працювати на системах, що не мають встановленої ОС;
  • необхідно прошити BIOS чи іншу прошивку з-під DOS 
  • необхідно запустити утиліту низького рівня.

Попри невеликий розмір, Rufus має повний функціонал. Програма швидко працює при створенні завантажувального Linux USB-диску з ISO-образа. 

Огляд застосунків з освітнього пакунка для Edubuntu

Безкоштовний функціонал OnWorks Edubuntu Online підходить для роботи з учнями різного віку: від початкової до старшої школи. Також він буде корисним для студентів, батьків та самих педагогів. Кожен учитель-предметник знайде корисні функції для своїх уроків. Застосунки постачаються з попередньо завантаженим програмним забезпеченням для навчальних цілей.

1. Учителі початкових класів можуть використовувати добірку навчальних ігор GCompris. З її допомогою можна розв'язувати математичні задачі та головоломки, досліджувати природні явища, удосконалювати навички читання, проводити стратегічні ігри тощо.

2. Учителі географії можуть створювати цікаві завдання для роботи з інтерактивними картами застосунку KGeography

3. Учителі хімії можуть запропонувати учням попрацювати із захопливою періодичною таблицею елементів Kalzium.


Бажаєте отримати повний перелік програм і застосунків включених до програми Edubuntu? Цікаво побачити огляд застосунків із вашого предмета? Потребуєте детального роз'яснення щодо створення віртуальної машини та встановлення Edubuntu? Передивіться вебінар та дізнайтеся більше! 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter