Про можливості сервісу Canva.

Нині з'являються численні повністю або частково безкоштовні інструменти, за допомогою яких педагоги можуть створювати якісний візуальний контент. Майже як досвідчені дизайнери! Поговоримо про один із таких сервісів – Canva. Він працює як конструктор: усі елементи перетягуються мишкою, що робить його доступним для будь-якого, навіть недосвідченого в дизайн-справах, користувача. За допомогою величезної кількості шаблонів, ви можете створювати яскраві макети всього за 10-15 хвилин.

Розгляньмо основний функціонал, який пропонує базова (безкоштовна) версія Canva:

  1. Редагування фотографій: фільтри, обрізування кадру, вдосконалення якості.
  2. Каталог шаблонів, які можна редагувати: презентації (стандартні та 16:9), плакати, буклети, пости для соцмереж, закладки для підручників, розклад занять тощо.
  3. Бібліотека зображень, кліпартів (зображення на прозорому тлі), іконок, інфографік тощо. 
  4. Можливість додавати у шаблон власні зображення.
  5. Завантаження макетів в основних форматах (JPG, PNG, PDF і PDF).
  6. Спільне редагування документів. Про надання доступу для редагування ми писали у статті «Canva for education: стильна візуалізація навчального контенту».
  7. Планувальник дизайнів у соцмережах: інтегруйте свої акаунти у соцмережах із акаунтом Canva для автоматичної публікації.

Вражає, чи не так? І це тільки основний функціонал сервісу. Варто зауважити, що намалювати щось із нуля, як у фотошопі, тут не вийде. А ось швидко накласти фільтр на фотографію і перетворити її на яскравий колаж для занять – цілком реально. 

Ідеї для інфографіки в Canva

Інфографіка – це інформація, подана в нестандартній і привабливій формі: комбінація слів, чисел, картинок, таблиць, ілюстрацій, кольорів – усього, що допомагає зрозуміти суть повідомлення максимально швидко, легко та ефективно. Ви можете використати інфографіки для пояснення навчального матеріалу в максимально стислій і зручній формі. Учні запам'ятовують таку інформацію краще, на відміну від традиційного заучування великих текстів та таблиць.

Перш ніж перейти до створення інфографіки, потрібно відповісти на кілька запитань:

  1. Яка мета моєї інфографіки?
  2. Чи буде вона ефективною?
  3. Чи зможуть школярі зрозуміти та запам'ятати те, що я збираюся сказати?
  4. Чи буде це надихати їх на отримання інформації?
  5. Чи буде в інфографіці достатня кількість зображень? 
  6. Чи не забагато тексту в цій інфографіці?

1. У пошуках ідей

Готуєтеся до контрольної або самостійної роботи? Зробіть разом із учнями графічну схему, де стрілками показані всі закономірності та зображено весь процес у дії. Діти можуть додати до інфографіки такі засоби візуалізації інформації як стрічка часу, схема, карти (світу і регіонів), діаграми Венна, статистичні графіки тощо.

2. Шпаргалка для вчителя

Пояснення однієї й тієї ж теми для кількох класів знову і знову може бути дуже виснажливим. Учні можуть чути про це вперше, але ж ви говорите про це вже у сто перший раз. Використання інфографіки з певної теми для кожного класу дозволить ніби «сфотографувати» зображення всієї теми, за лічені секунди зрозуміти, про що говорити, на чому зупинилися з цим класом минулого разу і на що звернути особливу увагу. Таке узагальнення буде корисним для учнів.

3. Числа стають друзями

Не має значення, який предмет ви викладаєте, працювати з числами доводиться всім. Запам'ятати таблицю множення, статистичні дані, дати, послідовність подій у часі допоможе інфографіка. Дані можна представити у вигляді діаграми, стовпчиків, графіків – усього, що ідеально відповідає темі уроку. А якщо ви запропонуєте учням зробити кілька діаграм самостійно, це зробить урок ще цікавішим!

Приклад інфографіки, створеної у Canva:

4. Візуалізація книг

Лінія часу або схема послідовності подій дозволяє дітям скласти все прочитане і почуте у візуальну карту або образ. Можна використовувати діаграми Венна для аналізу подібності сюжетів/тем або створити таблицю, де наочно представлені ключові фрази героїв, кількість вживання певних слів тощо.

5. Створення фан-сторінок історичних діячів

Запропонуйте учням самостійно дослідити життя видатних історичних постатей. У процесі створення інфографіки вони мають дібрати найяскравіші факти з біографій, дізнатися, які особливості характеру допомогли цим людям залишити свій слід в історії.

6. Медіаграмотність в інфографіці

Школярі вивчають акаунти одне одного у соціальних мережах і складають інфографічні портрети однокласників: хобі, особиста інформація, подорожі, улюблені книги і фільми. Мета – звернути увагу дітей на публічну інформацію, яку вони розміщують у мережі, і на те, якими їх бачать інші користувачі.

7. Гейміфікація навчання

Створіть у сервісі Canva інфографіку у вигляді гри – покрокову інфографіку, де від вибору відповіді залежить подальший хід і результат. Такий формат викличе у дітей позитивні емоції, що значно покращить засвоєння навчального матеріалу. За допомогою такої інфографіки можна подати деталізований план уроку, де учні крок за кроком ідуть від «ознайомлення з темою» до «підбиття підсумків».

Ідеї для презентацій у Canva

Забудьте про Powerpoint! Створюйте приголомшливі презентації, які зацікавлять аудиторію, за допомогою Canva!

Що для цього потрібно?

  1. Відкрийте Canva і оберіть тип дизайну «Презентація».
  2. Виберіть один із сотень професійних шаблонів зі слайдами.
  3. Завантажте власні фотографії, або оберіть зображення з галереї сервісу.
  4. Налаштуйте зображення, додайте стильні фільтри і відформатуйте текст.
  5. Збережіть презентацію. Готово!

Під час створення презентації вам допоможе добірка порад.

1. Створіть у Canva мудборд

Перш ніж розпочати роботу над презентацією, радимо кілька хвилин витратити на створення мудборду («дошка настрою») – це колаж із набору картинок, які передають настрій і стилістику майбутнього проекту. Під стилістикою мається на увазі кольори, іконки, фотографії, ілюстрації тощо. Це допоможе знайти натхнення для створення ефективної презентації! Зображення для мудборду ви можете знайти на дошках в Pinterest.

Приклад мудбордів:

2. Максимум візуалізації та мінімум тексту

Для читання текстів в учнів є підручники, а от для наочного роз’яснення матеріалу у презентації має бути якомога більше схем, таблиць, зображень, інфографіка, діаграм тощо. Ідеально, якщо у презентації будуть лише заголовки, тези з теми заняття та візуал. А для зацікавлення учнів радимо додати на слайди те, що користується у них популярністю: меми, комікси, анімовані зображення, короткі відео тощо. 

Додаткові корисні посилання:

Сподіваємося, сервіс Canva зекономить ваш час у процесі підготовки до заніять та допоможе зробити уроки цікавішими! Творіть і створюйте ефективний візуал для ваших учнів!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter