Новини

Організація 2022-2023 навчального року: роз'яснення від МОН

Міністерство освіти і науки України підготувало роз'яснення щодо особливостей організації нового 2022/23 навчального року та рекомендації першочергових кроків із підготовки до нього.

Відповідно до постанови КМУ від 24 червня 2022 року №711 «Про початок навчального року під час дії правового режиму воєнного стану в Україні», навчання в закладах загальної середньої освіти традиційно розпочнеться в День знань (1 вересня). Триватиме освітній процес до 30 червня 2023 року.

Натомість заклади фахової передвищої та вищої освіти можуть самостійно визначати дати початку та завершення навчального року. 

Що ж потрібно зробити насамперед? МОН надало наступний алгоритм дій: 

1. Призначити комісії з обстеження закладів освіти на предмет готовності до організації навчання та забезпечення безпеки учасників освітнього процесу.

До складу комісій рекомендується включити представників регіональних підрозділів ДСНС і Нацполіції. Результатом роботи комісії має стати підготовка відповідного акту, що потім затверджується керівником адміністрації. 

2. Визначити форму організації освітнього процесу.

Організація освітнього процесу безпосередньо залежить від безпекової ситуації в кожному населеному пункті. Структура та тривалість навчального тижня, дня, занять і відпочинку, а також форми організації освітнього процесу визначаються педагогічною (вченою) радою закладу освіти в межах часу, передбаченого освітньою програмою (відповідно до обсягу навчального навантаження та з урахуванням вікових особливостей, фізичного, психічного та інтелектуального розвитку здобувачів освіти, особливостей регіону тощо).

Якщо було ухвалене рішення на користь організації освітнього процесу в очному режимі, то варто знати, що воно може бути запроваджено в приміщеннях або будівлях закладу освіти тільки в межах розрахункової місткості споруд цивільного захисту, що можуть бути використані для укриття учасників освітнього процесу в разі включення сигналу «Повітряна тривога» або інших відповідних сигналів оповіщення.

Якщо ж потужності споруд цивільного захисту є недостатніми для укриття всіх учасників освітнього процесу, то освітній процес може бути організований шляхом розподілу навчального часу в межах годин (змін) упродовж дня, тижня, місяця або семестру. 

Для підготовки закладів освіти до роботи в очному режимі засновники мають провести відповідні заходи з посилення безпеки:

  • перевірити заклади освіти та прилеглі території на наявність вибухонебезпечних предметів;
  • перевірити готовність систем оповіщення, зокрема, доступність оповіщення для дітей із порушеннями зору та слуху;
  • визначити та позначити шляхі евакуації;
  • перевірити наявність обладнаного укриття для всіх учасників освітнього процесу;
  • створити запасів води та медикаментів;
  • провести тренування з учасниками освітнього процесу щодо дій у разі повітряної тривоги;
  • провести навчальні заняття щодо здоров'язбереження, надання домедичної підготовки тощо;
  • підклюити мережі Wi-Fi в укриттях для проведення занять (за можливості). 

Освітній процес у дистанційному режимі може бути запроваджено у школах на території ведення бойових дій і тимчасово окупованих територіях. Він запроваджується наказом (розпорядженням) засновника закладу освіти за погодженням із керівником адміністрації (без обов’язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі, головною умовою є своєчасне виконання завдань).

В умовах дистанційного навчання заклад самостійно ухвалює рішення щодо зняття обмеження на максимальну кількість учнів у класі.

Працівник може виконувати роботу поза робочим приміщенням, територією власника або уповноваженого ним органу, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій. 

Освітній процес за змішаною формою має поєднати онлайн- та офлайн-уроки. Наприклад, практичні та лабораторні заняття можуть проводитися в очному режимі, лекційні – дистанційно. Щодо початкової школи, то в цьому випадку краще проводити заняття в очному режимі, адже діти потребують живого спілкування.

Формати освітнього процесу можуть змінюватися впродовж навчального року в залежності від безпекової ситуації. 

3. Забезпечити безпеку всіх учасників освітнього процесу впродовж навчального року.

Керівники закладів освіти мають бути поінформовані про персональну відповідальність за організацію безпечних умов для здобувачів освіти та всіх працівників закладу.

У випадку організації освітнього процесу в очному або змішаному режимі слід обов'язково переривати заняття в разі включення сигналу «Повітряна тривога» або інших сигналів оповіщення.

У такій ситуації учасники освітнього процесу мають організовано прослідувати до споруд цивільного захисту та перебувати в них до завершення тривоги. Освітній процес можна завершити в укритті, а після відбою тривоги учасники можуть повернутися до приміщення закладу освіти та продовжити навчання.

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter