Новини

Освіта в умовах пандемії: Сергій Шкарлет узяв участь у глобальній зустрічі ЮНЕСКО

13 липня 2021 року Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет узяв участь у Міністерському сегменті Глобальної зустрічі ЮНЕСКО з питань освіти. Про це повідомляє МОН. Зустріч проходила в режимі онлайн, у ній також узяли участь міністри освіти, вищі посадові особи установ ООН, міжнародних та регіональних організацій, інших партнерів із розвитку; представники педагогічної професії, студенти, громадські організації, приватний сектор.

У межах заходу був проведений Міністерський круглий стіл, присвячений таким питанням:

  • глобальний механізм співпраці у сфері освіти;
  • обмін досвідом із подолання наслідків COVID-19 для систем освіти та використання цих інструментів для досягнення Цілі сталого розвитку 4 (якісна освіта);
  • презентація спільного звіту ЮНЕСКО, ЮНІСЕФ, Світового банку та ОЕСР за підсумками глобального опитування про відповіді національних систем освіти на закриття шкіл під час пандемії COVID-19.

«Пандемія COVID-19 значно вплинула на освітній сектор України. Після закриття шкіл у березні 2020 року основною проблемою було забезпечити безперервність навчання та створити умови для якісного дистанційного та змішаного навчання. Ми зіткнулися з багатьма викликами, але спільними зусиллями державної влади, органів місцевого самоврядування, освітян і науковців нам вдається долати труднощі, забезпечувати стабільне функціонування системи освіти та її безперервний розвиток».

                                           Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет

Але при цьому пандемія сприяла розвитку освітньої галузі:

  • дистанційне навчання мотивувало вчителів удосконалювати свої цифрові навички;
  • керівники закладів освіти отримали цінний досвід адаптації освітнього процесу до нової реальності та створення безпечних умов для вчителів і учнів;
  • українська освіта отримала шанс подолати наявний цифровий розрив.

Скргій Шкарлет зазначив, що сьогодні Уряд України спрямовує максимум зусиль для розв'язання проблем, спричинених пандемією. Так, у період карантину було реалізовано багато важливих заходів:

  • у квітні 2020 року запрацювала Всеукраїнська школа онлайн у форматі телевізійних уроків для учнів початкової та середньої школи;
  • у грудні 2020 року ВШО була трансформована в національну онлайн-платформу для дистанційного та змішаного навчання;
  • у серпні 2020 року було запущено онлайн-курс дистанційного та змішаного навчання для вчителів та керівників шкіл;
  • після повторного відкриття шкіл у вересні 2020 року всім вчителям було рекомендовано провести коригувальні заняття;
  • закладам профтехосвіти та університетам були надані рекомендації щодо дистанційного та змішаного навчання;
  • значні інвестиції передбачено в державному бюджеті на 2021 рік для проведення широкосмугового Інтернету в сільській місцевості та придбання комп’ютерного обладнання для вчителів.
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter