Новини

Освітній омбудсмен: недопуск невакцинованих педагогів до роботи незаконний

5 серпня 2021 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 р. № 787 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236». Ця постанова вносить зміни в організацію роботи закладів освіти в умовах погіршення епідемічної ситуації в Україні.

Нагадаємо, що в разі встановлення на території країни «жовтого», «помаранчевого» чи «червоного» рівня епідемічної небезпеки робота закладів освіти буде можлива лише за умови вакцинації 80% персоналу. Якщо ж вакцинацією буде охоплено менше працівників, то у випадку загострення епідемічної ситуації заклад працюватиме дистанційно. Освітній омбудсмен України Сергій Горбачов прокоментував ситуацію, що склалася. 

«Як громадянин я підтримую вакцинацію і вважаю, що вакцинуватися мають не лише якнайбільше педагогічних працівників, а всіх громадян загалом. Провакцинований працівник закладу освіти не лише сам набагато менше ризикує і суттєво краще захищений від важкого перебігу хвороби, але й захищає інших працівників та учнів. Але цей захист не буде достатньо ефективним, якщо не провакцинується належна для створення колективного імунітету кількість працівників. Працівник закладу освіти має усвідомлювати, що вакцинуючись, він сприяє захисту права, насамперед свого, та всіх учасників освітнього процесу на життя та здоров’я. Також він підвищує шанси закладу освіти проводити освітній процес з нового навчального року більшість часу очно, а не дистанційно».

                             Освітній омбудсмен України Сергій Горбачов

Сергій Горбачов нагадав керівникам закладів освіти, що вакцинація педпрацівників не є обов'язковою: як і для всіх інших громадян вона є добровільною. Тож керівник не має права обмежувати доступ до роботи у школі вчителя, який не отримав щеплення. Саме тому освітній омбудсмен обіцяє захищати всіх освітян, яких не будуть допускати до роботи в разі відсутності щеплення. 

«Одночасно не маю права промовчати щодо поширення у суспільстві (і серед педагогічних працівників – також) ганебної антинаукової кампанії щодо вакцинації. Вже неодноразово наголошував на тому, що спільними зусиллями, в тому числі зусиллями медіа, необхідно проводити просвітницьку роботу щодо того, чому вакцина – найнадійніший інструмент захисту від коронавірусу, боротися з антивакцинаторськими настроями, ділитися особистим досвідом щодо вакцинації. На сайті освітнього омбудсмена ми також розповідаємо про важливість вакцинації, про те, як правильно розмовляти з учасниками освітнього процесу про вакцинацію, але отримуємо хейтинг та  фантастичні заяви невігласів про "чіпування", "зараження під час тестів на Ковід" тощо».

                             Освітній омбудсмен України Сергій Горбачов

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter