Новини

«Освітяни за гідну зарплату»: Сергій Бабак прокоментував акцію протесту вчителів

Сергій Бабак, голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій у Верховній Раді України, прокоментував акцію протесту вчителів «Освітяни за гідну зарплату», яка відбулася 29 жовтня під стінами ВР.

Нагадаємо, що освітяни вийшли протестувати проти правок до проєкту закону «Про загальну середню освіту», запропонованих партією «Голос». Правки стосуються збільшення робочого тижня до 40 годин та скасування надбавок до заробітної плати. 

Сергій Бабак вийшов до протестувальників, щоб особисто пояснити позицію влади. Він звернув увагу на велике значення законопроєкту для всієї освітньої системи і пояснив, що зараз Комітет з питань освіти, науки та інновацій готує його до другого читання. Для цього потрібно розглянути понад 500 правок, серед яких і скандальні пропозиції від «Голосу», але до них ще не дійшли. Робоча група, до якої входять учителі та директори шкіл, представники профспілок та освітнього омбудсмена, також спеціалісти МОН, працює над правками вже третій тиждень, і основне завдання – знайти збалансоване рішення, а не зробити гірше. 

Сергій Бабак окремо висловив вдячність учителям за їхню позицію. А також зазначив, що наразі Комітет і МОН шукають можливість підвищити зарплатню вчителям для реалізації статті 61 Закону «Про освіту». За розрахунками МінФіну, для цього необхідно знайти понад 204 млрд гривень. 

Крім того, Сергій Бабак озвучив офіційну позицію фракції «Слуга Народу»:

  1. Ми обіцяли в передвиборчій програмі прийти до мінімального посадового окладу вчителя на рівні трьох мінімальних заробітних плат (згідно Закону «Про освіту» – 4 прожиткових мінімумів), і ми послідовно будемо до цього йти.
  2. Ми ні в якому разі не будемо погіршувати соціальне забезпечення вчителів, ми не для цього йшли в парламент.
  3. Ми не будемо знімати надбавки без компенсаторних механізмів, хоча деякі – справді дискусійні.
  4. І так, ми хотіли б змінити систему оплати праці і нарахувань, але за умови суттєвого збільшення посадових окладів, і після широкої дискусії з громадськістю і самими освітянами.
  5. Ми і надалі будемо працювати для того, щоб зробити українську освіту якісною, доступною, а професії педагога і науковця – престижними і шанованими.

Зауважимо: у Міністерстві освіти і науки України офіційно заявили, що не підтримують правки, запропоновані партією «Голос». 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter