Новини

Депутати пропонують скасувати надбавки вчителям

Незабаром народні обранці у другому читанні розглядатимуть законопроект «Про повну загальну середню освіту», а поки що тривають обговорення пропозицій змін. І деякі з них викликають неабияке занепокоєння. 

Профспілка працівників освіти і науки України висловила занепокоєння щодо поправки 288 до статті 24: встановити, що робочий час педагогічного працівника для виконання навчальної, виховної, методичної та організаційної роботи складає 40 годин на тиждень. Таку пропозицію внесли Совсун І.Р., Піпа Н.Р., Вакарчук С.І., Васильченко Г.І., Лозинський Р.М., Василенко Л.В., Цабаль В.В., Осадчук А.П., Юрчишин Я.Р., Рахманін С.І., Устінова О.Ю., Стефанишина О.А., Клименко Ю.Л. 

Крім того пропонується скасувати доплати за такі види діяльності як:

  • класне керівництво; 
  • позакласна робота з фізвиховання учнів;
  • перевірка навчальних робіт; 
  • завідування майстернями, спортивними залами, навчально-дослідними ділянками та кабінетами;
  • обслуговування комп’ютерної техники;
  • робота з бібліотечним фондом.

Також пропонується скасувати норму про обов’язковість письмової згоди вчителя на роботу на неповну ставку. 

Не менш цікава поправка №495, згідно з якою має бути скасовано доплати за наукові ступені та вчені звання науково-педагогічним, науковим та педагогічним працівникам. Зайвими вважаються і надбавки за вислугу років та сертифікацію. 

Пропонованим нововведенням надали наступні обгрунтування:

«Нарахування заробітної плати педагогічних працівників зараз є дуже ускладненим, а також обмежує академічну автономію педагогічних працівників, приписуючи їм певні види діяльності як обов’язкові. Крім того, система надбавок і доплат створює хибні мотивації для педагогічних працівників, оскільки значну частину (до 50%) їхньої заробітної плати складають надбавки, натомість різниця між кваліфікаційними категоріями складає близько 5%. Тобто у педагогічних працівників немає мотивації до професійного зростання.

Ми пропонуємо суттєво збільшити розрив між кваліфікаційними категоріями та усунути доплати за певні види робіт, оскільки ці види робіт не є додатковими та мають входити у посадові обов’язки вчителів. Також ми пропонуємо скасувати надбавку за вислугу років, оскільки вона не відображає безпосередньо професійного зростання педагогічних працівників».

Профспілка наголошує на необхідності детального обговорення поправок до законопроекту та вимагає недопустити порушення трудових прав працівників освіти. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter