Поговоримо про організацію роботи у міжатестаційний період

Необхідною умовою атестації педагогічного працівника закладу освіти є проходження ним підвищення кваліфікації у міжатестаційний період. Але як ефективно організувати цю систему роботу в умовах воєнного стану? Аби врахувати останні зміни у законодавстві та знайти натхнення для професійного розвитку, ми запрошуємо вас долучитися до Всеукраїнської інтернет-конференції «Підвищення кваліфікації та професійне зростання педагогів», яка відбудеться 18-19 листопада 2022 року. А щоб опрацювати нормативну базу, яка регламентує процедуру проведення атестації та підвищення кваліфікації, наша команда підготувала стислий огляд чинних документів, зокрема й нещодавно виданих.

Основні законодавчі документи 

Базовими документами для проведення атестації та підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів освіти є Закони України «Про освіту»  (ст. 50),  «Про повну загальну середню освіту» (ст.48), «Про дошкільну освіту» (ст.32), Типове положення про атестацію педагогічних працівників та Постанови Кабінету Міністрів України:

Під час атестації має бути проаналізована сформованість професійних компетентностей педагогів, визначених Професійними стандартами за професіями, зокрема для:

Згідно з нормативними документами педагогам гарантується вільний вибір установ та організацій, що здійснюють підвищення кваліфікації та перепідготовку педагогічних працівників. Залежно від власних потреб і побажань, педагоги можуть обирати зручний формат підвищення кваліфікації.

Нагадуємо, що ТОВ Освітній проект «На Урок» є суб'єктом підвищення кваліфікації на підставі Пункту 9 Порядку підвищення кваліфікації педагогічних та науково-педагогічних працівників та наявності коду виду економічної діяльності 85.59 «Інші види освіти, н.в.і.у.»)

Варто пам'ятати, що загальна кількість годин підвищення кваліфікації впродовж 5 років не може бути меншою за 150 годин для вчителів та 120 годин для педагогічних працівників закладів дошкільної освіти. 

Нові напрями підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти

В умовах навчання з використанням дистанційних технологій педагоги мають підвищувати власну компетентність щодо формування безпечного цифрового освітнього середовища та використання інформаційно-комунікаційних технологій для поліпшення ефективності освітнього  процесу. Наказом МОН від 10.12.2021 №1340 затверджена Типова програма підвищення кваліфікації вчителів з розвитку цифрової компетентності, яка складається з 5 модулів:

  • Освіта в цифровому світі.
  • Безперервний професійний розвиток. 
  • Електронні (цифрові) освітні ресурси.
  • Навчання та оцінювання здобувачів освіти.
  • Розвиток інформаційно-комунікаційної компетентності здобувачів освіти.

Кожний модуль містить декілька тем з очікуваними результатами навчання та орієнтовні етапи розвитку цифрової компетентності педагогів.

З метою реалізації реформи НУШ у середній школі наказом МОН від 12.10.2022 №904 була затверджена Типова програма підвищення кваліфікації вчителів ЗЗСО, які впроваджують новий Державний стандарт базової середньої освіти. Програма реалізується через інваріантний та варіативний складники та містить 4 модулі:

  • Нормативно-правове забезпечення реформи загальної середньої освіти.
  • Організація освітнього процесу в закладі загальної середньої освіти.
  • Професійний розвиток вчителя в умовах Нової української школи.
  • Організація освітнього процесу з предметів/інтегрованих курсів (за вибором відповідно до фаху).

Кожний модуль містить декілька тем, очікувані результати (знання й розуміння, уміння та диспозиції).

Підвищення кваліфікації новопризначених керівників закладів загальної середньої освіти

Згідно зі ст. 38  Закону України «Про повну загальну середню освіту» керівник закладу загальної середньої освіти (крім приватного закладу) зобов’язаний протягом першого року після призначення на посаду пройти курс підвищення кваліфікації з управлінської діяльності обсягом не менше 90 навчальних годин. Наказом МОН від 16.09.2022 №817 була затверджена відповідна Типова програма для новопризначених директорів та їхніх заступників, зміст якої містить 3 модулі:

  • Нові ролі директора закладу загальної середньої освіти в контексті впровадження Нової Української школи.
  • Створення якісної управлінської та освітньої системи закладу загальної середньої освіти.
  • Основні концепції закладу загальної середньої освіти щодо забезпечення комфортного та безпечного освітнього середовища.
  • Кожен модуль передбачає теоретичну та практичну складові, самостійну роботу та тестування по завершенню навчання.

Напрями підвищення кваліфікації вихователів і керівників закладів дошкільної освіти

З метою удосконалення загальних та фахових компетентностей педагогів щодо реалізації Держстандарту дошкільної освіти наказом МОН від 31.03.2021 №397 була затверджена Типова програма підвищення кваліфікації педагогічних працівників щодо впровадження оновленого Базового компонента дошкільної освіти, яка містить 2 модулі:

  • Концептуальні засади реалізації інваріантного складника Державного стандарту дошкільної освіти. 
  • Особливості реалізації варіативного складника Державного стандарту дошкільної освіти.

Зміст Програми складається з теоретичної та практичної підготовки й самостійної роботи педагогів. 

З метою розвитку компетентностей педагогів ЗДО, необхідних для ефективної організації інклюзивного освітнього середовища, наказом МОН від 23.04.2021 № 457 були затверджені Типові програми підвищення кваліфікації щодо надання підтримки в освітньому процесі дітям з особливими освітніми потребами. Для вихователів Програму укладено за такими темами:

  • державна політика у сфері освіти щодо дітей з особливими освітніми потребами;
  • психолого-педагогічний супровід здобувачів дошкільної освіти з особливими освітніми потребами;
  • реалізація педагогічної підтримки в умовах інклюзивного навчання;
  • стратегії підтримки участі та діяльності здобувачів дошкільної освіти з особливими освітніми потребами.

З метою формування компетентностей педагогів ЗДО, необхідних для створення безпечного освітнього середовища, наказом МОН від 30.09.2020 №1214 були затверджені Типові програми підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів дошкільної освіти щодо запобігання проявам насильства. Програму укладено за такими темами:

  • насильство стосовно дитини як суспільне явище;
  • своєчасне виявлення постраждалих від насильства, в тому числі вчиненого за допомогою електронних засобів комунікації, під час освітнього процесу та реагування;
  • виявлення та реагування на випадки насильства стосовно дітей у цифровому середовищі;
  • попередження будь-яких проявів насильства в закладі дошкільної освіти під час освітнього процесу, створення безпечного, інклюзивного освітнього середовища.

Підтвердження кваліфікаційних категорій педагогічних працівників, які були змушені змінити місце проживання та працевлаштовані на педагогічні посади до інших закладів освіти

Згідно зі ст. 57 Закон України «Про освіту» педагогічним працівникам, які через воєнний стан були змушені змінити місце проживання та залишити робоче місце, гарантується збереження місця роботи, середнього заробітку, здійснення інших виплат, передбачених законом. Підтвердження про присвоєння кваліфікаційної категорії за результатами атестації станом на кінець 2021 року можна отримати в Державній науковій установі «Інститут освітньої аналітики» (відповідні роз'яснення надані у листі МОН від 06.07.2022 №4/1513-22). Для цього заклад освіти або відповідний орган управління має звернутися до вищезазначеної установи (електронна адреса: info@iea.gov.ua) з відповідною заявою, в якій вказати:

  • прізвище, ім’я, по батькові педагогічного працівника;
  • повну назву закладу загальної середньої освіти, регіон та населений пункт, в якому працював педагог до переміщення.

Перенесення атестації педагогічних працівників у 2022 році

Враховуючи воєнний стан і поточну ситуацію у конкретному регіоні, яка унеможливлює проведення атестації у заплановані терміни, МОН порекомендувало відповідальним органам виключно у 2022 році перенести атестацію педагогічних працівників на один рік  (лист від 15.03.2022 №1-3454-22). Таке рішення може прийматися атестаційними комісіями в будь-які строки та з будь-яких поважних причин. Слід зауважити, що в такому випадку згідно з п. 3.20 Типового положення  за  такими  педагогами зберігаються встановлені кваліфікаційні категорії (тарифні розряди), педагогічні звання до наступної  чергової атестації.

Також у цьому листі МОН додатково нагадало, що успішне проходження сертифікації зараховується педагогічному працівнику як проходження атестації, тому не потребує проведення процедур оцінювання досвіду його практичної діяльності, особистої присутності тощо.

Проведення атестації педагогічних працівників закладів дошкільної освіти

У листі від 21.10.2022 №1/12392-22 МОН надало додаткові роз'яснення щодо проведення атестації та підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів дошкільної освіти в умовах воєнного стану. Ним рекомендовано:

  • завершити проведення атестації педагогів, діяльність яких вивчена до 24 лютого 2022 року, але атестацію перенесено на рік (результати атестації можуть змінюватися лише за рішенням атестаційної комісії);
  • за необхідністю скоротити кількість членів атестаційної комісії до мінімальної та проводити засідання атестаційної комісії в режимі онлайн з фіксацією результатів електронного голосування (про що видати відповідний наказ керівника закладу освіти);
  • не проводити атестацію педагогічного працівника у випадку припинення дії трудового договору у зв’язку зі збройною агресією проти України. У разі бажання педагогічного працівника, з яким призупинено дію трудового договору або працівника, якому оголошено простій, проведення атестації можливе за рішенням атестаційної комісії з урахуванням поточної ситуації в регіоні;
  • поєднати терміни атестації педагогів, які працюють за різними посадами,  в один рік (атестаційні листи за кожною посадою оформляються окремо). 

Бажаєте дізнатися більше про права та обов’язки педагогів під час атестації та міжатестаційного періоду й отримати корисні поради від досвідчених педагогів-практиків? Долучайтеся до нашої конференції та перегляньте вебінари:

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter