Налагодити зв’язок із дітьми після літніх канікул завжди складно. А зараз, в умовах війни, і поготів. До того ж у вашому класі може з’явитися чимало нових учнів із числа ВПО, яким потрібен час для адаптації та для того, аби вирішити, чи подобається їм новий колектив узагалі та вчитель зокрема.

Звісно, можна спробувати розтопити лід за допомогою стандартних запитань на кшталт «Чим ви займалися під час канікул? / Що цікавого (хорошого) ви зробили? / Що нового дізналися?» тощо. Якщо школярі будуть у непоганому настрої, то обговорення може зайняти хвилин 10-15. А якщо настрій буде не дуже, в найкращому випадку ви почуєте щось на кшталт «Нічого». До того ж варто розуміти, що з об’єктивних причин канікули в більшості учнів були не надто яскравими та веселими. 

Тож як зробити перший день нового навчального року трохи кращим?

Інтерв’ю для вчителя

На початку уроку повідомте учнів, що зараз ви дасте їм інтерв’ю, яке допоможе вам познайомитися ближче (навіть якщо ви до цього вже працювали із цим класом не один рік). Можна навести кілька запитань у якості прикладу «Які книжки ви читаєте? / Як ви справляєтеся зі стресом зараз? / Чи є у вас домашні тварини?» тощо. А потім або дайте учням трохи часу подумати, що саме вони хочуть у вас запитати, і, можливо, обговорити потенційні запитання. 

А потім максимально чесно відповідайте на запитання, які ставитимуть учні. Якщо запитання занадто особисте або ви не готові відповідати, то так і скажіть. Таке інтерв’ю – це чудовий спосіб краще вас зрозуміти та перестати переживати. 

Правила класу

Запропонуйте учням спробувати створити правила класу. Поясніть їм, що правила – це не обмеження свобод. Це принципи, якими ми керуємося в житті. Чи всі правила працюють? Ні. Для досягнення ефекту вони мають бути чіткими та реалістичними. Тож запропонуйте дітям подумати:

  • як поведінка впливає на навчання?
  • як я можу заважати однокласникам?
  • що я можу зробити, аби атмосфера у класі стала кращою?
  • що я можу зробити, аби підтримати тих, хто цього потребує?

Намагайтеся трохи дистанціюватися від процесу створення правил. Учні з більшою ймовірністю слідуватимуть правилам, які вони сформулювали самостійно, без допомоги педагога. На основі готових правил можна навіть розробити контракт, який символічно підпишуть усі учні та, звісно, ви. 

Очікування від нового навчального року.

Чого ви очікуєте від нового навчального року? Правда, відповісти одразу чітко та конкретно складно? Уявіть, як дітям! Але насправді чітке формулювання очікувань може неабияк покращити мотивацію та допомогти досягти успіхів у навчанні. А ще – підняти настрій. 

Роздрукуйте та роздайте учнями наведений нижче шаблон (або надішліть їм, якщо вчитиметеся онлайн) та запропонуйте записати в шестернях три найголовніші очікування від нового року. Попросіть дітей бути максимально відвертими, адже так ви дійсно зможете допомогти їм та створити у класі доброзичливу і продуктивну атмосферу. Але відвертість за відвертісь – напишіть про свої очікування та поділіться результатами зі школярами! 

Розповідь про себе

Чудова активність, яка допоможе учням більше дізнатися одне про одного, а вам – краще зрозуміти дітей. До того ж вона підходить як для класів, до яких прийшли новенькі, так і для колективів, які разом уже не перший рік.

Запропонуйте дітям створити автобіографії. Нехай у них школярі розкажуть про себе: що вони люблять, чим захоплюються, учасниками яких веселих ситуацій були тощо. До цих біографій можна додати світлини, малюнки, меми, перетворивши їх на справжні колажі. До речі, їх можна робити онлайн у Canva. Звісно, було б непогано, аби ви теж зробити такий автобіографічний колаж: діти мають добре знати свого вчителя! Особливо якщо ви прийшли до цього класу вперше.

Лист собі

Запропонуйте учням написати лист дійсно особливій людині – собі. Що саме писати? Що завгодно! Діти можуть писати про особисті переживання та вагання, про свої очікування від освітнього процесу та від майбутнього загалом, про свої побоювання, пов’язані з навчанням, тощо. 

А що робитимете ви, поки діти писатимуть? Тим часом ви теж можете написати точно такий лист собі. Потім зберіть усі листи та заховайте (у красиву коробку, якщо вчитеся офлайн, або складіть їх електронні варіанти в окрему папку на Google диску). В останній день навчального року роздайте ці листи дітям, аби вони могли побачити, скільки всього змінилося за рік. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter