Книги, з якими цікаво

От і настало літо, а значить час обрати список для читання. Шкільна програма наповнена класичними творами, тоді як під час канікул діти хочуть легшої сучасної літератури. Вони переглядають фантастичні фільми, читають комікси, радяться з однолітками та хочуть бачити на своїх полицях романи, що відповідають їхнім інтересам. Саме тому ми пропонуємо легкі та якісні книги, що надихнуть дітей на роздуми.

1. «Убити пересмішника» Гарпер Лі

Вік: 6-8 клас.

Класика, яка ідеально підходить для дитячого читання, на світ ми дивимось очима шестирічної Джин Луїзи. Загалом це роман-дорослішання, присвячений расовій дискримінації. Він зачіпає й гендерні проблеми. Дівчинку змушують відповідати традиціям і стереотипам попри активний характер. З віком цей тиск лише збільшується, а брат Джин, з яким вона була дружня у ранньому дитинстві, віддаляється від неї.

Письменниця зачіпає чимало соціальних питань: несправедливість, протистояння консервативних та прогресивних мешканців містечка, гендерна нерівність тощо. Ми не випадково дивимось на світ очима дитини, адже Джин ще не звикла до суспільних норм і чітко вирізняє несправедливість там, де інші бачать звичні речі.

2. «Не відпускай мене» Кадзуо Ішігуро

Вік: 10-11 класи.

Номінант Букерівської премії та один з кращих романів з 1923 по 2005 роки за версією журналу «Тайм». Це антиутопічна книга, що розповідає про світ, де людство навчилось вирощувати клонів у якості донорів органів для громадян.

У центрі оповідання доля трьох дітей, що дорослішають, закохуються та вивчають світ, як будь-які підлітки. Втім, з самого народження вихователі закладають їм думку про особливе призначення – стати донором. Попри страхітливість такого положення, ця думка не лякає дітей і не викликає бажання боротися з несправедливістю.

3. «Квіти для Елджернона» Деніел Кіз

Вік: 8-11 класи.

Роман американського письменника Деніела Кіза, що чудово підійде для обговорення толерантності та інклюзії. Оповідь у ньому ведеться від Чарлі – чоловіка з низьким інтелектом, що палко бажає стати розумним. Колеги знущаються та кепкують з нього. Втім, не здатний осягнути суть жартів, Чарлі лишається дружнім, відкритим і щасливим. 

Згодом Чарлі погоджується на операцію, яка, за словами докторів, підвищить його розумові здібності. В результаті герой дійсно стає розумним. Не просто розумним – справжнісіньким генієм. Втім, це не робить його щасливішим. Тепер Чарлі відкриваються усі злі жарти, презирство й зневага, з якими ставився до нього світ. Як виявляється, і брак і надлишок інтелекту по-своєму відділяють нас від людей, та можуть стати тягарем.

4. «Історія твого життя» Тед Чан

Вік: 9-11 класи. 

Науково-фантастична повість американського письменника Теда Чана, що розповідає про прибуття на Землю кораблів іншопланетної раси гептаподів. Оповідь ведеться від мовознавця Луїз Бенкс, що намагається розшифрувати мову чужинців та виявляє глибинні відмінності між свідомістю людей і гептаподів, які відбиваються у їхній мові.

5. «Фіаско» Станіслав Лем

Вік: 7-11 класи.

Станіслав Лем – один з кращих авторів наукової фантастики. В романі «Фіаско» розповідається про космічну експедицію, що має ввійти в контакт з іншопланетною цивілізацією. На подорож витрачено мільярди, а сама вона зайняла роки. Діставшись точки призначення, люди виявляють, що мешканці планети відмовляються йти на контакт та поводяться вороже.

У романі письменник ставить багато питань. Чи може людство вимагати контакту? Чи розглядає інша сторона контакт, як цінність? Як зрозуміти вид, чия еволюція відрізняється від нашої? Чи можливо, що такий контакт від самого початку приречений на невдачу?

6. «Піщані королі» Джордж Мартін

Вік: 5-9 класи.

Багатьом школярам ще рано читати «Пісню льоду та полум’я». Втім, якщо діти хочуть ознайомитись з творчістю Джорджа Мартіна, запропонуйте їм пригодницьке оповідання «Піщані королі». Його герой, жорстокий та недалекий багатій Саймон Кресс – колекціонер небезпечних і рідкісних тварин. Якось, зайшовши у зоомагазин в пошуку нових експонатів, він дізнається про комахоподібних істот під назвою «піщані королі». 

Згідно з інструкціями власниці зоомагазину, ці комахи мають колективний розум, здатні усвідомити присутність володаря та вести складні військові кампанії. Кажуть, спостерігати за їхніми діями – справжнє задоволення. Втім, маленьких істот у жодному разі не можна перегодовувати й випускати з тераріуму, бо вони почнуть неконтрольовано рости. Чи здатен жорстокий Саймон дотриматись всіх правил? Навряд чи.

7. «Тесей» Мері Рено

Вік: 7-10 класи.

Міф про мінотавра, Тезея та Аріадну. А що, якби усе це відбувалось насправді? Мері Рено, авторка романів, сюжет яких заснований на подіях доби Стародавньої Греції, дає реалістичний погляд на міфи. Вона перетворює історичні романи на життєві оповіді реальних людей. Книгами, що виходили з під пера Рено, свого часу зачитувався навіть автор славнозвісної трилогії «Володар перснів» Джон Роналд Руел Толкін.

8. «Морок над Інсмутом» Говард Лавкрафт

Вік: 5-9 класи.

Дітям, які обожнюють жахи, запропонуйте містичну повість одного з майстрів і засновників жанру – Говарда Лавкрафта. Більшість творів цього автора побудовані навколо існування нелюдських істот – могутніх і ворожих. Дослідники припускають, що створення таких творів було зумовлене ксенофобією автора, яка вилилась у чудернацькі й моторошні образи. Безсумнівно, це чудовий привід поговорити про те, як погляди письменника впливають на сюжет та персонажів. 

«Морок над Інсмутом» – один з кращих творів автора, розповідає історію молодого чоловіка, який зупиняється у закритому від світу містечку Інсмут. Місцеві мешканці є відлюдькуватими, мають дивну зовнішність та ревно охороняють свої таємниці. Зайві запитання тут не вітаються, тож надмірна цікавість може дорого вартувати головному герою.

9. «Знедолені» Урсула Ле Гуїн

Вік: 10-11 класи.

Науково-фантастичний твір однієї з класиків фентезі та фантастики Урсули Ле Гуїн. За сюжетом події відбуваються на двох планетах: Уррас та Анаррес. Перша є світом капіталізму та нерівності, втім надзвичайно багата ресурсами. Тоді як друга – пустельна, з бідною рослинністю та фауною – є домівкою для революціонерів-переселенців з Урраса, що свого часу обрали життя за принципами справедливості та анархізму. 

Геніальний фізик з Анарресу стоїть на порозі історичного відкриття та відправляється на Уррас, де йому обіцяють підтримку в дослідженнях. Ця подорож допомагає герою порівняти власний світ та звичаї покинутого колись пращурами Урраса. 

10. «Небезпечні мандри» Річард Адамс

Вік: 5-8 класи.

«Небезпечні мандри» (англ. Watership Down, дослівний переклад «Вотершипське пониззя») – пригодницький роман британського письменника Річарда Адамса, за який автор отримав найпрестижніші премії у дитячій літературі. Це історія про пригоди групи кроликів, що покинули домівку в передчутті біди та вирушають на пошуки нового дому. Життя та характер звірів подібні до людських. Вони мають власну мову, звичаї, приказки, легенди та пророцтва.

Кожна з книг у нашому списку запам’ятається дітям надовго. Таку літературу цікаво обговорити з однолітками! 

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter