Створення та адміністрування сайту закладу освіти – ключові тези виступу Наталії Бойко.

В епоху інформаційних технологій навчальний заклад, як і будь-яка інституція, не може існувати без власного вебсайту. Це – не тільки можливість презентувати школу з найкращого боку, а й розказати іншим про особливості закладу та оперативно розповсюджувати новини. 

Що передує створенню сайту? 

Аби не допускати зайвих помилок, необхідно дослідити міжнародні та національні нормативно-правові акти на тему. Автори листа «Про методичні рекомендації щодо організації роботи сайту закладу освіти» вивели у документі найголовніші положення про створення освітнього сервісу. 

Розробці сайту повинен передувати наказ керівника про створення робочої групи, а схвалюється це рішенням педагогічної ради і затверджується наказом керівника. У документі необхідно прописати: доменне ім’я сайту, хостинг, склад робочої групи. Також положення має містити:

  1. Загальні положення (мета сайту, висвітлити термінологію).
  2. Завдання сайту.
  3. Інформаційне наповнення (інформація, яку необхідно обов’язково висвітлити).
  4. Організація розробки та супроводу (перераховуються розділи та їхні модератори, періодичність публікацій тощо).
  5. Реагування на скарги про порушення прав.

Що необхідно пам’ятати?

  • Сайт освітнього закладу має розміщуватися на українському сервері.
  • Заборонено публікувати фото, відеоматеріали та особисту інформацію учнів чи працівників без отримання на це згоди від працівника або батьків дитини. Наприклад, такою інформацією є прізвище, ім’я, освіта, кваліфікація, фото та відео.
  • Перелік забороненої для публікації інформації є в нормативних документах (наприклад, місце реєстрації, приватні номери телефонів, сімейний стан, здоров’я тощо).

Які кроки до створення сайту?

1. Виникнення ідеї.

Створення вебсайту закладу має безліч переваг, але найголовніша з них – презентація закладу у медіапросторі. Окрім цього, варто пам’ятати про розвиток закладу після створення вебплатформи, адже завдяки його можна налагодити взаємодію з іншими установами, соціальними партнерами, а також обмін педагогічним досвідом. 

2. Аналіз  сайтів освітніх закладів

Відсутність досвіду у створенні сайтів не є проблемою! Надихатися та запозичувати ідеї можна на сервісах інших шкіл: особливо треба звертати увагу на елементи дизайну та взаємодію з відвідувачами.

3. Вибір домену і хостингу

На безкоштовному хостингу безліч реклами будь-якого характеру. Оцініть ризики: чи готові ви пожертвувати репутацією вашого освітнього закладу заради безкоштовного хостингу? 

4. Підключення CMS

Для створення сайту можна обрати будь-який ресурс – Blogger, Wix, Wordpress (які відповідають вимогам чинного законодавства). Попередньо варто дізнатися більше про можливості у сервісу (наприклад, скільки сторінок можна створити безкоштовно). 

5. Визначення кольорової гами 

Цікавим та вкрай дієвим способом для вибору кольорової палітри сайту є запропонована вправа. Необхідно виписати всі асоціації щодо теми проєкту (школа, діти, освіта тощо), а згодом знайти картинки на цю тематикою в Інтернеті та проаналізувати найбільш вживані кольори. 

6. Підготовка контенту 

Бажано використовувати реальні фото, але не забувати, що для розміщення портретного фото дитини у мережі необхідно попередньо взяти письмовий дозвіл у батьків. Якщо такий дозвіл відсутній, завжди можна використати фотографії «з боку», без обличчя школярів. Перш ніж розпочати роботу з шаблоном, необхідно зібрати весь наявний контент, аби потім не довелося змінювати оформлення сайту декілька разів.

 7. Налаштування шаблону 

Інтернет має безліч шаблонів, тобто готових дизайнів вебсайту. Намагайтеся одразу віднайти той шаблон, що містить необхідну вам кількість розділів із потрібним вам оформленням, а потім за потреби додавати та видозмінювати наявні розділи.

Який дизайн?

Дизайн сайту відіграє чи не найважливішу роль, адже це перше, на що звертають увагу. Можливо, саме вебдизайн вашого освітнього закладу допоможе вам знайти нових партнерів або привернути увагу потенційних учнів. А для цього необхідно орієнтуватися на сучасні тренди:

  • Головна сторінка сайту у вигляді лендингу, тобто суцільної сторінки, окремі блоки якої виділені іншим кольором.
  • Білий колір обирають у якості основного, фонового, а будь-який інший використовують для акцентування.
  • Градієнти, напівпрозорі кнопки, паралакс-ефект, плоский дизайн.
  • Наразі бокове меню майже не використовується, натомість більше уваги приділяють горизонтальному меню на початку сторінки або у кінці сайту.

Дізнатися більше про створення вебсайту освітнього закладу можна переглянувши вебінар Бойко Наталії «Створення та адміністрування сайту закладу освіти».

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter