Новини

Сучасні білі ворони, або кого зібрала (не)конференція EdCamp у Харкові

Минув тиждень від завершення IV (не)конференції EdCamp Ukraine у Харкові. Команда «На Урок» також відвідала цей захід і тиждень потому ділиться враженнями. Чому так пізно? Аби нагадати, що освітянський рух ніколи не втрачає своєї актуальності. Неформально поділимось враженнями від дводенного перебування на (не)конференції.

Інтенсивність заходу вражає. Дійсно, інколи складалося враження, що ти – частинка броунівського руху, настільки енергійно усі переміщувались між аудиторіями чи гуляли арт-лабіринтом, чи розгадували завдання квесту. Трохи статистики для ілюстрації масштабів заходу:

  • 1000 вчителів з усієї України.
  • 143 експерти та експертки.
  • 21 паралельна сесія, що проводились експертами та експертками.
  • 16 країн-учасниць.

На заході були присутні:

  • Міністерка освіти.
  • Заступник міністерки освіти.
  • Губернаторка.
  • Уповноважений Президента України з прав дитини.
  • Одна зі співзасновниць світового руху EdCamp...
  • …Волонтери, організатори, журналісти, компанії-партнери… Складно було оцінити, скільки людей долучилось до організації заходу.

Одне з ключових правил (не)конференції – всі рівні. Формальні регалії, дресс-код лишається поза стінами, адже головне на час проведення заходу – стирання кордонів, вільне спілкування, цілковита свобода. Навіть якщо ти приїхав один, не знаючи нікого, зовсім скоро ти заприятелюєш з однодумцем за горнятком кави у зоні відпочинку чи у вщерть наповненій аудиторії під час виступу експертів.

Колеги-журналісти багато писали про те, хто та що говорив на (не)конференції, та нам хочеться звернути увагу саме на три поради від Лілії Гриневич, на які часто звертали увагу ЗМІ:

  1. Не втрачайте віру.
  2. Не здавайтеся і не бійтеся.
  3. Партнерство робить нас сильнішими.

Та що стоїть за цими словами для окремого вчителя? Подекуди зміни приймати непросто, особливо, якщо вони йдуть у розріз з багаторічним досвідом. Та важливо вірити, що будь-які зміни – на краще, головне зуміти правильно їх сприйняти та реалізувати власний педагогічний талант в умовах школи перехідного етапу. А постійне партнерство з колегами дозволить швидше адаптуватись до змін та зробити вагомий внесок у сучасну освіту.

А найбільш приємний висновок після перебування на (не)конференції, який ми зробили, обговорюючи захід, – кількість самовідданих вчителів, які змінюють освіту України, значно більша за 1000, що зібралася у Харкові на декілька днів. І кожен з них є рушійною силою, яка наближає якісні зміни, попри будь-який опір. А спілкуючись з аудиторією проекту «На Урок», ми достеменно знаємо, що кожен вчитель вартий того, аби відвідувати подібні заходи.


Хочете дізнатись, про що говорили на EdCamp Ukraine? Слідкуйте за оновленнями на основному каналі.

Якщо ви є учасником EdCamp руху, приділить декілька хвилин заповненню анкети, це допоможе міжнародній спільноті осягнути масштаби руху: посилання на анкету.

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter