Новини

Україна планує підписати Декларацію про безпеку шкіл

МОН цілковито підтримує Декларацію про безпеку шкіл та сподівається, що незабаром Україна також до неї приєднається. Про це повідомила Міністерка освіти і науки України Лілія Гриневич на засіданні круглого столу «Декларація про безпеку шкіл: як захистити заклади освіти від нападів та використання у військових цілях у сучасних українських умовах?».

Наразі Декларацію підписали 79 країн світу. Документ містить низку зобов’язань, спрямованих на попередження та реагування на напади чи використання закладів освіти у військових цілях під час збройних конфліктів. Це єдиний міжнародний документ, створений спеціально для забезпечення безпеки закладів освіти, дітей та вчителів.

Як зазначила Лілія Гриневич, наразі МОН та інші владні структуру роблять все для того, аби покращити становище вчителів та здобувачів освіти, які вимушені працювати та навчатися на лінії зіткнення чи поблизу неї:

«Я хотіла б подякувати нашим партнерам – Save the Children and Education Cluster – за допомогу в зборі та аналізі даних щодо атак та використання у військових цілях окремих навчальних закладів. Також щира вдячність ЮНІСЕФ за розробку, поширення та заохочення «чутливих до конфліктів» підходів до освіти через інтернет-курси для дітей і вчителів. У тому числі й завдяки вашій підтримці нам вдається покращувати доступ до якісної та безпечної освіти на лінії зіткнення та поблизу неї. Протягом останніх років ми залучили до постійної роботи практичних психологів та інших педагогічних працівників, які пройшли спеціальну підготовку з надання психологічної допомоги учасникам навчального процесу в умовах збройного конфлікту. Щоб убезпечити дітей, понад 30 шкіл пішли на дистанційне навчання. Також затверджено низку нормативно-правових актів для реалізації права на освіту на тимчасово окупованій території України, територіях на лінії зіткнення та дітей, переміщених всередині країни. Міністерство створило умови для подальшого навчання дітей за місцем нового проживання або тимчасового перебування. Ми також спростили процедуру зарахування в навчальні заклади».

«Save the Children» є найбільшою глобальною незалежною організацією для дітей. В Україні організація працює з 2014 року, за цей час до співпраці було залучено вже 400 тисяч осіб, які працюють над захистом дітей та освіти. Як зазначив очільник організації  Даріуш Зітек, «Save the Children» продовжуватиме свою діяльність у країні до 2021 року та, скоріше за все, і надалі. Він також висловив надію на те, що Україна теж підпише Декларацію про безпеку шкіл та зможе зробити все, щоб допомогти дітям.

До підписання Декларації закликала і Джованна Барберіс, Голова ЮНІСЕФ в Україні:

«Конфлікт на сході України, що триває вже понад чотири роки, завдає руйнівної шкоди системі освіти. 200 тисяч дівчат та хлопчиків змушені навчатися в складних умовах на фоні бойових дій та ризиків, пов’язаних із нерозірваними боєприпасами. Вони навчаються в школах, у стінах яких видно отвори від куль, а вікна закладені мішками з піском. У підвалах облаштовано бомбосховища, а на подвір’ях залишаються осколки. ЮНІСЕФ надає психологічну допомогу та проводить тренінги щодо мінних ризиків для сотень тисяч дітей, молоді та вчителів на сході України. Ми також здійснюємо ремонти пошкоджених шкіл та дитячих садків, а також надаємо навчальні матеріали, такі як навчальні набори, меблі та спортивне обладнання. ЮНІСЕФ закликає прийняти Декларацію про безпечні школи та забезпечити для кожної дитині безпечні умови для навчання».

У свою чергу Лілія Гриневич зазначила, що Україна, як держава, яка перебуває у стані збройного конфлікту, намагається поступово та послідовно звести до мінімума негативний вплив обставин та шкоду, яку вони завдають дітям. Зараз, враховуючи непрості обставини, держава має труднощі з виконанням усіх умов Декларації, але найближчим часом влада планує вирішити всі питання та підписати документ.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter