Основні тези виступу Любові Цукор

Яким сайтам із нормативно-правовою базою можна довіряти? Як не дати ввести себе в оману? Які інструменти допоможуть сформувати документальне підґрунтя? Текою важливих для вчителя документів, а також ключовими наказами і постановами поділилася Любов Цукор під час Всеукраїнської інтернет-конференції «Навчальний рік 2021-2022: нові можливості для навчання»

Де знайти необхідний документ?

Шукати інформацію про оновлення законодавства на новинних чи інформаційних сайтах – не найкращий варіант. Подібні видання досить часто створюють провокативні заголовки, прочитання яких може створити хибне уявлення про ситуацію. Саме тому Освітній проєкт «На Урок» закликає педагогів користуватись лише перевіреними джерелами:

  • Адміністрація. Вчитель може звертатися за документами до адміністрації свого закладу. Остання повинна інформувати про будь-які закони та зміни.
  • Сайт МОН – тут можна знайти усі найновіші документи, а також найбільш актуальну та перевірену інформацію щодо сфери освіти. У розділі «законодавство» користуйтеся пошуком за категоріями, темами, датою прийняття закону або номером постанови.
  • Сайт УЦОЯО – ресурс, який можна вважати офіційним першоджерелом.
  • Сайт ДСЯУ – містить документи та чимало важливої інформації, зокрема щодо атестації шкіл. Якщо ви шукаєте саме закони, відкривайте розділ «законодавство».
  • Освітній омбудсмен – звертайтесь на сторінку в соцмережі, де обговорюються різні аспекти освітнього процесу. Омбудсмену можна подати скаргу та отримати відповідь, що допоможе захистити ваші права. 
  • Сайт Верховної Ради України – всі закони, постанови та доповнення перш за все з’являються тут. Використовуйте словосполучення або ключові слова, аби знайти документ, що їх містять. Усі документи можна прочитати, завантажити та проглянути історію змін.
  • Сайт вашого Центру професійного розвитку педагогів або сайт відділу освіти ОТГ – тут дублюються усі базові документи з вказаних вище джерел.
  • Сайт школи – має дублювати та завантажувати всі базові документи.
  • Новини в журналі «На урок» – сайт завжди посилається на першоджерела та подає інформацію без емоцій та суб’єктивних інтерпретацій.

З якими документами варто ознайомитись всім? Є кілька законів, знання яких допоможе вирішити майже будь-які питання та суперечки педагога. Їх варто мати під рукою у вигляді онлайн документу або теки роздруківок. Основними документами є: Закон України «Про освіту» (2017), Закон України «Про повну загальну середню освіту» (2020) і «Типове положення про атестацію педагогічних працівників», затверджене наказом МОН від 06.10.2010р. №930. Також ви можете скористатись готовими добірками документів від «На Урок», що стосуються НУШ, інклюзивної освіти та роботи з батьками.

Які документи регулюють підвищення кваліфікації?

Перш за все, це Закон України «Про освіту» (2017), Закон України «Про повну загальну середню освіту» (2020), Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників (Постанова №800 КМУ від 21.08.2019), Зміни до Постанови №800 від 27.12.2019, а також «Щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти» (4.03.2020).

Кожен вчитель може використати їх для захисту права на підвищення кваліфікації у того чи іншого суб’єкта, або на обрання цікавого вам напрямку. Зокрема це:

  • стаття 54 Закону «Про освіту», що закріплює за вчителем право на вільний вибір освітніх програм, форм навчання, закладів освіти, установ і організацій, що здійснюють підвищення кваліфікації. 
  • стаття 59 Закону «Про освіту», де вказано, що підвищення кваліфікації може здійснюватися за різними видами (стажування, участь у сертифікаційних програмах, тренінгах, семінарах, семінарах-практикумах тощо) та у різних формах (інституційна, дуальна, на робочому місці (на виробництві) тощо).
  • пункт 9 «Порядку підвищення кваліфікації педагогічних та науково-педагогічних працівників», відповідно до якого суб’єктом підвищення кваліфікації може бути заклад освіти (його структурний підрозділ), наукова установа, інша юридична чи фізична особа, у тому числі фізична особа-підприємець, що надає послуги з підвищення кваліфікації педагогічним та/або науково-педагогічним працівникам;

Аби побачити більше інформації та матеріалів за темою лекції, перегляньте конференцію за посиланням.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter