Вчимо учнів робити паперові прикраси та популяризуємо українське мистецтво.

Сьогодні ми спостерігаємо відродження мистецтва витинанки. Більше того, у наших силах зробити її сучасною в очах дітей, продемонструвавши модні, популярні або неординарні способи використання. Паперовий проріз – багатофункціональний виріб, що використовується у рекламі, індустрії моди та мистецтві багатьох країн світу, і не має асоціюватись у дітей виключно з давниною чи поробкою, що стрімко забувається по завершенні уроку.

Від давнини до сьогодення 

З’явившись у 19 столітті, мистецтво витинанки швидко поширилося територією України, особливої популярності набувши на Прикарпатті, Поділлі та Подніпров’ї. Як і у випадку з вишиванками, у кожному регіоні були власні мотиви та зображення витинанок. Різним було і їх використання у побуті.

Витинанка-хрест була оберігом, її чіпляли на сволок, де висіла дитяча колиска. Особливо часто в українських хатах оздоблювали витинанками божники (червоні кути) та мисники. У вигляді серветок з ажурними краями вони прикрашали полиці буфетів та тумб, а у важкі для держави часи служили замість фіранок на вікнах, особливо після війни.

Перегляньте з класом відео-інтерв’ю з українською майстринею Дарією Альошкіною, яка працює у техніці витинанки та зробила чималий вклад у популяризацію і розвиток ремесла.

 

Витинанка – вразливе мистецтво

Мистецтво витинанки – не довговічне, адже паперовий виріб важко зберегти та легко зіпсувати. На додачу, папір не вважається цінним матеріалом. Мармур, золото, фарба – інша справа. А що папір? Папір – це не солідно. 

Звісно, з такою думкою посперечались би жителі Японії, які пишаються мистецтвом орігамі, чи Китаю, де у 7-12 ст. уперше з’явилася витинанка. Інший приклад – дерев’яні скульптури українського майстра Йогана Пінзеля, що погано збереглись через недовговічність матеріалу, але зараз талановитого майстра порівнюють із Мікеланджело.

За технологічними особливостями витинанки поділяються на: 

  • ажурні — виготовляються з одного аркуша паперу, зображення міститься у прорізах;
  • силуетні — зображення є силуетом;
  • одинарні — виготовляються з одного аркуша паперу;
  • складні — аплікації з кількох аркушів паперу;
  • симетричні (створені з допомогою складання листа паперу) та асиметричні.

Витинанка Сніжинка

Витинанка Янгол

Витинанка для прикрашання вікна

Створюючи витинанки на уроці, слідкуйте, аби діти не робили типових помилок та дотримувалися простих правил:

  1. Якщо у малюнку планується багато дрібних елементів, за допомогою лінійки зробіть рамку. Це допоможе зміцнити лист та додасть завершеності кінцевому виробу.
  2. Слідкуйте, аби елементи витинанки були співрозмірними. Прорізи різного розміру створюють ритм, але надмірна відмінність масштабу руйнує композицію.
  3. Не лишайте завеликих порожніх площин та надто великих прорізів.
  4. Намалюйте ескіз. Звісно, діти можуть захотіти витинати одразу, без підготовки, але з ескізом малюнок вийде продуманішим та більш якісним.

Як використати витинанку: прикраси для інтер’єру (сніжинки, гірлянди), прикраси для вікон, магазинних вітрин, ялинкові іграшки, ляльки, обкладинки для книг, заготовки для татуювання, промисловий чи художній трафарет та ін.

Матеріали: папір – білий, кольоровий. Витинати можна ножицями або ножем для паперу. Листи кольорового паперу використовуйте як тло для готової витинанки.

Новорічні витинанки для вікон.

Арт-обкладинка

Обкладинка-витинанка не лише збереже ваші підручники від механічних пошкоджень але й додасть їм індивідуальності. Запропонуйте дітям обіграти тему предмету у дизайні обкладинки, або ж створити витинанку на основі спрощеного дизайну вже наявного підручника.

Візьміть прозорий (папіросний, парафіновий, рисовий) папір або прозору клейонку. Накладіть папір на підручник та перемалюйте ручкою чи фломастером основні обриси рисунку з книги. Продумайте, які елементи лишаться заповненими, які краще вирізати, що можна додати. 

Виріжте малюнок за допомогою ножа для паперу чи ножиць. Додайте основу (з паперу іншого кольору), за бажанням розфарбуйте прорізи фломастером чи маркером, заклейте скотчем – обкладинка готова. 

Трафарет для стріт-арту

Трафаретний арт – невід’ємна частина сучасного мистецтва. Вуличні художники цінують його за три достоїнства: трафарет можна виготовити власноруч, безкінечно повторити у міському середовищі та швидко виконати у найбільш важкодоступних місцях.

Цікавий факт: Найвідомішими прикладами трафаретного арту є зображення «OBEY» та графіті всесвітньо-відомого андеграундного художника Бенксі, яким присвячено стрічку «Вихід через сувенірну лавку».

У якості трафарету можна використати як готову витинанку, так і зробити нову за наведеними шаблонами.

Аби імітувати стріт-арт, розведіть фарбу у склянці води, заправте флакон від парфумів та розпиліть на папір. Акрилова фарба та гуаш дають більш густе покриття та можуть використовуватися для нанесення трафарету на різнокольорові поверхні або папір. Зсунувши витинанку, накладіть шар іншої фарби щоб отримати «стерео-зображення» чи експериментувати з тлом та об’ємом.

Трафаретним малюнком можна прикрасити зошит, альбом чи використати для декорації вікон, розпилюючи спрей з імітацією снігового покриття.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter