Добірка корисних матеріалів, майстер-класів, що стосуються техніки квілінгу. Приклади робіт, які можна виконати зі школярами будь-якого віку.

Діти надзвичайно люблять щось створювати своїми руками – малювати, ліпити, збирати пазли чи конструктори. Тим, що їм дійсно цікаво, можуть займатися годинами навіть найнепосидючіші. Тому викликати захват – найкращий спосіб направити у потрібне русло невгамовну енергію навіть дітей з гіперактивністю.

Отже, головне зацікавити… До того ж, спеціалісти стверджують, що кропітка робота значно покращує моторику, виховує у школярів терпіння, акуратність, вчить старанності та заспокоює.

Дивовижна казкова сова, яку не так складно виконати як може здатися на перший погляд

Пропонуємо разом з учнями під час уроків чи позакласного часу освоїти елементи дивовижного і водночас нескладного за технікою мистецтва – квілінгу. Його азами легко зможуть оволодіти навіть учні молодшої школи. Адже все, що потрібно, це викладати відповідним чином скручені смужки паперу. Таким чином можна створювати яскраво оформлені листівки, об'ємні сюжетні аплікації – будь що. Все залежить виключно від уяви та вправності!

Квілінг: мистецтво, що доступне кожному

Квілінг (з англ. quilling; от quill «пташине перо») – мистецтво виготовлення пласких або об'ємних композицій з вузьких скручених смужок паперу.

Є багато точок зору щодо виникнення цієї техніки, але найбільш розповсюдженою є версія того, що квілінг з'явився у Європі наприкінці XIV – на початку XV ст.

Вважається, що техніку квілінг придумали монахи. За однією з версій, у такий спосіб вони створювали оздоблення для ікон і книг, закручуючи позолочені смужки з паперу на кінчиках пташиного пір'я. Звідси і назва цієї техніки.

Техніку клілінгу можна поєднувати з елементами малюнку чи аплікації

В Україні квілінг набув поширення не так давно, а в Німеччині та Англії він надзвичайно популярний. Ним захоплюється навіть нинішня королева Англії Єлизавета, у музеї Вікторії й Альберта в Лондоні можна побачити її роботи.

З поміж інших, цей вид мистецтва є зовсім недорогим, тому доступний кожному. Адже, щоб створювати свої маленькі шедеври потрібні практично підручні матеріали, особиста винахідливість і уява.

Починаючі зі створення композицій с декількох деталей, можна закохати у квілінг навіть першачків

Створюємо квілінг у класі

Для виконання квілінгу знадобляться такі інструменти:

  • власне смужки кольорового паперу (у магазинах продаються готові пакунки вже із спеціально заготовленими для квілінгу паперовими стрічками відповідної ширини, або їх можна нарізати самостійно);
  • клей ПВА;
  • пензлик для клею;
  • маленькі ножиці;
  • лінійка;
  • стрижень для накручування паперу (можна скористатися звичайною шпилькою-невидимкою);
  • пінцет (знадобиться при закріпленні особливо мілких складових).

Інструкція покрокового створення основних елементів квілінгу

Етапи створення:

  1. Перш, ніж приступати до роботи, запропонуйте учням уявити чітко ідею (це буде листівка, рамка тощо; на ній буде одна фігура чи планується створити сюжет).
  2. Перед початком роботи треба зібрати всі необхідні інструменти (папір відповідних кольорів, ножиці, клей тощо).
  3. Необхідно зробити ескіз роботи, намалювавши контур майбутнього квілінгу олівцем на папері.
  4. Заготовте елементи квілінгу відповідним чином.
  5. Викладіть та приклейте попередньо підготовлені елементи відповідно до ескізу.

В залежності від віку школярів можна поступово додавати кількість деталей, ускладнюючи виконання

За допомогою квілінгу можна створювати:

  • закладки для підручників;
  • листівки;
  • картини;
  • фоторамки;
  • оздоблення для обкладинки блокноту чи книги;
  • об'ємні фігурки тощо.

У молодшій школі можна запропоновувати включення елементів квілінгу у загальну аплікацію

У старшій школі особливо завзяті учні зможуть викладати справжні картини

«На Урок» рекомендує

В мережі інтернет, особливо серед англомовних ресурсів, можна знайти безліч ідей та відеоуроків квілінгу. Ми відібрали найцікавіші на наш погляд youtube-канали з квілінг-ідеями, які можна реалізувати під час занять разом з учнями:

Майстер-клас щодо створення велосипеду

Квілінг є одним із захоплюючих і універсальних способів для вираження будь-яких творчих ідей. Його використання сприяє розвитку творчих здібностей і вмінню концентруватися у школярів будь-якого віку.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter