Ключові тези виступу Лілії Талан.

З початку пандемії освітянам довелося швидко опановувати нові онлайн-сервіси та додатки. На щастя, стрімкий розвиток технологій дозволяє використовувати віртуальні помічники: онлайн-дошки, сервіси для створення тестів та інтерактивних завдань тощо.

Років десять тому вчительство могло лише мріяти про такі можливості, якби довелося працювати дистанційно. Про «сервіси-помічники» вчителів, без яких важко уявити повноцінне онлайн-заняття, розповіла Лілія Талан у межах інтернет-конференції «Організація освітнього процесу в умовах дистанційного навчання». Публікуємо ключові тези виступу!

Лекторка радить учителям використовувати віртуальні інтерактивні дошки. Адже це досить ефективний інструмент для дистанційного навчання, який дає змогу продукувати матеріал (зображення, фото, відео та текст). 

Види інтерактивних дошок: 

Існує чимало способів використання інтерактивних дощок під час дистанційного навчання. Зазвичай їх застосовують для організації групової або проєктної роботи, для проведення «мозкового штурму», для узагальнення та систематизації знань або ж для рефлексії. Ще такі дошки зручні для розміщення навчальної інформації.

Коротко про інтерактивні дошки:

  1. Padlet. Це інструмент для спільної роботи під час дистанційки, створений для обговорення ідей, проєктів і концепцій. Він чудово підходить для організації інтерактивної роботи, а також для додавання навчальних матеріалів на самостійне опрацювання. У цьому онлайн-ресурсі є можливість запрошувати учнів для внесення правок, доповнень або відстежень результатів. Інтерактивна дошка може використовуватися індивідуально та колективно. У падлети (блокноти) можна завантажувати різні типи файлів: зображення, посилання, документи, музику чи відео. Дошку можна відправити поштою, експортувати в PDF чи зображення або поширити в соціальні мережі.
  2. Jambord. Цю дошку зручно використовувати для обговорення проєктів, створення нотаток, рефлексії, мозкового штурму чи для індивідуальних проєктів. Ще дошка стане помічником під час обміну ідеями для вирішення певного завдання, а також для виконання домашніх завдань на дистанційній платформі. 
  3. Linoit. Це віртуальна дошка оголошень, яка пропонує різноманітні шаблони та дозволяє публікувати нотатки, відео та документи. Чудово підходить для створення нотаток та інструкцій для виконання завдань і для проведення рефлексії. Можна організувати творчі види робіт: розподіли, об'єднай, напиши своє враження тощо.
  4. Twiddla. Дошка призначена для спільної роботи учнів. На ній можна розміщувати тексти, ілюстрації, математичні формули та геометричні параметри, вбудовувати документи. Також дошка дає можливість спілкуватися за допомогою чату та звуку.
  5. IDroo. У цій інтерактивній дошці є набір інструментів для малювання та введення математичних формул. Тут можна змінювати колір та шрифт тексту. На дошці можна працювати одночасно кільком користувачам. 
  6. Conceptboard. Сервіс зручний для ведення проєктів (звичайних та соціальних). На дошку можна додавати зображення та документи, малюнки, нотатки тощо. В інтерфейс вбудований чат, де зручно вести дискусії. 
  7. Groupboard. Ця дошка підходить для ведення онлайн-уроків в режимі реального часу. Тут можна залишати нотатки та малювати. Є лазерний покажчик. Можна робити скриншоти дошки. Максимально допустима кількість учасників (у безкоштовній версії) – 10. 
  8. Drawchat. Зручний безкоштовний сервіс, на якому не потрібно реєструватися. Дошка має доступ до вебкамери та мікрофону. Є вбудований відеочат.
  9. Limnu. Цей ресурс найбільш наближений по стилю до реальної маркерної дошки. Є доступ із будь-якого браузера або через мобільний додаток.
  10. Classroomscreen. У цьому онлайн-ресурсі є можливість змінювати тло, а також запускати таймер під час виконання учнями певних завдань. Є всі необхідні інструменти для проведення онлайн-заняття. Цей онлайн-ресурс може стати непоганою альтернативою шкільній дошці. 

Бажаєте дізнатися більше про функціонал онлайн-ресурсів під час дистанційного навчання в НУШ? Радимо переглянути виступ лекторки!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter