Ключові тези виступу Ярослава Лисенка.

«Padlet  –  незамінна річ. Вона розвантажує голову вчителя»,  –  вважає Ярослав Лисенко, консультант із питань освіти в Thinkglobal Kyiv Obolon, півфіналіст Global Teacher Prize Ukraine 2020.

Padlet  –  інтерактивна платформа, створена для спілкування великої кількості людей над одним проєктом та систематизації інформації.

Вебсервіс створили для ефективної роботи бізнес-компаній. А зараз його активно використовують освітяни для проведення онлайн-уроків та організації освітнього процесу. І не дарма! 

У чому переваги онлайн-конспектування в цілому і Padlet зокрема?

  1. На відміну від зошитів та друкованих матеріалів, онлайн-конспект не так уже й просто загубити. Тим паче він не може стати жертвою стихійного лиха дорогою до школи.
  2. Платформа Padlet має певну структуру, за якою створюються всі матеріали. Це допоможе дітям бути організованішими під час складання конспекту.
  3. Звичність для учнів. Учнівські конспекти тільки виграють від переходу в медіа-простір! В інформаційному суспільстві школярам набагато легше упорядковувати та систематизувати інформацію на цифрових носіях.
  4. Під час дистанційного навчання вчителю складно систематизувати конспекти та інші роботи учнів. А от використання інтерактивної платформи дозволить зекономити викладачу час, сили та нервові клітини!

Функціонал Padlet та ідеї застосування

За допомогою Padlet можна:

  • оформити дошку для будь-якого уроку та наповнити її даними, або ж можна запропонувати зробити це школярам;
  • організувати спільний доступ для всіх школярів, запропонувавши підготувати інформацію з теми у групах;
  • експортувати дошку в різні формати;
  • розмістити у соціальних мережах, також можна надіслати учням в месенджері;
  • додавати графічні, текстові та мультимедійні (відео або презентації) файли, посилання на вебсторінки, нотатки, знімки з вебкамери.

Проблеми Padlet та способи їх вирішення

Попри надзвичайну популярність, Padlet не є панацеєю. І, звичайно, під час роботи на платформіможна зіштовхнутися з певними проблемами. Пропонуємо розглянути найпопулярніші труднощі та варіанти їх вирішення у школі.

Несортована інформація

Padlet пропонує нескінченну кількість віртуальних дошок у разі платної підписки. У результаті школярі можуть додавати багато матеріалів кожного дня! На диво, у цього є певні мінуси: деякі джерела інформації можуть бути не надійними. Рішення просте  –  запропонуйте школярам вищий бал, якщо вони залишатимуть посилання на джерело інформації. А згодом призначте відповідального за фактчекінг, тобто перевірку кожного джерела. 

Балаган у коментарях

Вирішити цю проблему може тільки привчивши учнів до цифрового етикету. Регулярно виділяйте час на обговорення таких питань: які коментарі ображають, а які ні? Якої довжини має бути коментар? Також можна розподілити між учнями ролі: хто може редагувати коментарі та дописи тощо.

Розпорушена відповідальність

Виділяйте 5-10 хвилин на початку уроку для того, аби учні звикли до нового формату роботи. Звичайно, спочатку школярі будуть звикати до нового сервісу. І головне  –  дайте їм час, не тисніть!

Оцінювання роботи учнів, покрокове створення віртуальної дошки, тонкощі роботи з Padlet...  Усі ці питання Ярослав Лисенко розкрив під час вебінару «Спільне конспектування: досвід використання Padlet». Неодмінно перегляньте!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter