Ключові тези з виступу Інни Іванової.

Врахувати безліч нюансів, підготувати матеріали, організувати процес навчання онлайн, провести виховні години, розробити документацію – і все це в умовах підвищеного психологічного навантаження! Знайомо? На жаль, більшість учителів стикалися з такою ситуацією, і це все дійсно складно. Саме тому важливо правильно розподілити посадові обов'язки та обов'язки в команді педагогів.

Якою має бути робота вчителя під час організації дистанційного та змішаного навчання? Своїми думками та досвідом поділилася Інна Іванова під час Всеукраїнської інтернет-конференції «Психолого-педагогічні аспекти взаємодії в освіті».

Як налаштуватися на співпрацю: алгоритм дій

Співпраця – ключове слово нового тисячоліття, тож не нехтуйте нею! Дозвольте іншим спеціалістам допомагати вам, адже ви разом працюєте для виховання успішного молодого покоління. Як організувати ефективну співпрацю? Тут вам стане у пригоді наступний алгоритм дій: 

  1. Визначте свої «слабкі» сторони. Якщо ви розумієте, що вам буде важко проводити заняття на дистанційці, визначте конкретні джерела проблем. Випишіть, у чому саме вам потрібна допомога. Що конкретніше розпишете, то швидше перейдете до наступного кроку. 
  2. Подумайте, хто вам може допомогти. Якщо ви виконали перший пункт сумлінно, то легко знайдете людину, яка вам допоможе. Це можуть бути: викладачі інших предметів, адміністрація, асистент учителя, вихователь ГПД, бібліотекар, соціальний педагог, педагог-організатор, психолог, логопед, дефектолог, керівник гуртка, лаборант, батьки та навіть учні. 
  3. Зверніться по допомогу. Найголовніший пункт. Інша людина не здогадається, що ви маєте певну потребу. Слід попросити про допомогу, сформулювати конструктивний запит. 

Разом із тим пам'ятайте, що співпраця – взаємний процес, тому будьте готові запропонувати допомогу; подумати, кому ви можете допомогти у відповідь та, звісно ж,  визначити свої сильні сторони.

Умови здорової співпраці

Перша необхідна умова співпраці – залученість усіх учасників освітнього процесу. Для цього запитуйте у всіх разом і в кожного окремо: «Як зробити наші уроки кращими? Що маю зробити я? Що можете запропонувати ви?»

Також важливо пристосовуватися до змін та зберігати буддійський спокій. Адже, як казав Чарльз Дарвін, «Виживають не найсильніші види та не найрозумніші, а ті, хто краще за інших пристосовується до змін».

І обов'язково дякуйте! Дякуйте кожному окремо та всім разом. Особисто й так, аби всі чули. Вдячність допоможе нам бути ближчими одне до одного та ефективно йти до спільної мети.

Якщо ми працюватимемо в команді, то подолаємо будь-які виклики. Усі разом учасники освітнього процесу можуть розробити дієву стратегію навчання онлайн та офлайн; знайти необхідні додаткові матеріали; провести виховні заходи; мотивувати учнів до навчання тощо. Як саме це зробити? Аби дізнатися, перегляньте виступ!

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter