Новини

Як нараховуються пенсії педагогам: роз'яснення ПФУ

Пенсійний фонд України підготував детальні роз’яснення щодо правил пенсійного забезпечення працівників освіти. У ПФУ розповіли, як нараховуються пенсії працівникам закладів освіти та як визначається обсяг призначеної пенсії.

Хто має право 

Пенсія працівникам закладів освіти призначається згідно з Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Нормативним документом визначено, що: 

  • пенсію за віком можна отримати після досягнення пенсійного віку (від 60 до 65 років залежно від тривалості набутого страхового стажу);
  • у 2021 році пенсія призначається тим особам, які досягли віку 60 років та мають страховий стаж не менше 28 років.

Якщо працівник раніше не отримував пенсію іншого виду (наприклад, за інвалідністю або вислугою років), він має право на отримання  грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій за умови, що:

  • на день досягнення пенсійного віку працівник освіти працює в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років,
  • має страховий стаж чоловік – 35 років, жінка – 30 років у закладах державної або комунальної форми власності на посадах, які дають право на призначення пенсії за вислугу років.

Пенсія за вислугу років може бути призначена незалежно від віку за умови наявності стажу на відповідних посадах не менше як:

  • 25 років станом на 01 квітня 2015 року;
  • 25 років 6 місяців станом на 01 січня 2016 року;
  • 26 років 6 місяців станом на 11 жовтня 2017 року.

Постановою Кабінету Міністрів України 04.11.1993 № 909 визначено перелік закладів, установ та посад, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років. Незалежно від форми власності або відомчої належності освітніх установ до вислуги років враховується робота у закладах:

  • загальної середньої освіти на посадах вчителів, викладачів, вихователів, директорів та інших;
  • дошкільної освіти на посадах вихователів, музичних керівників, директорів (завідуючих) та інших;
  • позашкільної освіти на посадах художніх  керівників, керівників, завідуючих, директорів та їх заступників.

Пенсія за вислугу років призначається за умови звільнення з посади, яка дає право на цей вид пенсії. За наявності підстав, працівнику освіти може бути призначено інший вид пенсії (по інвалідності чи у зв’язку з втратою годувальника). У цьому разі працівнику надається право самостійно робити вибір.

Розмір призначеної пенсії 

Розмір пенсії визначається з урахуванням всього набутого страхового стажу (починаючи з 01.07.2000) та заробітної плати, з якої сплачено страхові внески. Також, за бажанням працівника, додатково враховується заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 30 червня 2000 року.

 

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter