Новини

ЗНО-2021: інновації у сертифікаційних роботах з української мови та літератури

У 2021 навчальному році перелік навчальних предметів, із яких проводитиметься ЗНО, буде змінено. Відтепер у ньому виокремлюють українську мову та українську мову і літературу. Про це повідомляє УЦОЯО. Отже, учні, які закіняують школу наступного року, зможуть самостійно обрати роботу, яку виконуватимуть під час ЗНО:

  • сертифікаційну роботу з української мови, яка міститиме лише завдання з української мови;
  • сертифікаційну роботу з української мови та літератури, яка міститиме як завдання з української мови, так і з української літератури.

Результати виконання завдань можуть зарахувати як результати ДПА з української мови. А для прийому до ВНЗ зараховуватимуть результати виконання або авдань сертифікаційної роботи з української мови, або всіх завдань сертифікаційної роботи з української мови та літератури.

Вибір того чи іншого варіанта тесту для виконання під час ЗНО залежатиме від спеціальності у вищому навчальному закладі, яку обирає учень. Перелік спеціальностей, для вступу на які необхідним буде виконання того чи того варіанта тесту буде визначено в «Умовах прийому на навчання до закладів вищої освіти України у 2021 році».

Зміст сертифікаційних робіт буде визначено Програмою зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання з української мови і літератури, затвердженою Міністерством освіти і науки України. Якщо ж говорити про цікаві особливості майбутнього ЗНО, то на нас чекають:

  • переорієнтація на оцінювання компетентностей учасників – мовленнєвої та літературної;
  • введення тестових завдань відкритої форми, які передбачають надання короткої (від одного до кількох речень) відповіді на питання;
  • зміна підходу до власного висловлення (розшрення діапазону різновидів текстів), додаткову інформацію УЦОЯО обіцяє оприлюднити впродовж року.

Ознайомитися з демонстраційними варіантами сертифікаційних робіт із української мови, з української мови і літератури можна за посиланням

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter