Поведінка тварин у природі та методи її вивчення

Про матеріал

Відео-презентація "Поведінка тварин у природі та методи її вивчення". Матеріал підходить для проведення уроків в учнів 7 класів

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поведінка тварин у природі та методи її вивчення. Behavior of animals in nature and methods of its study. Author: Muhialenko Julia

Номер слайду 2

Що таке поведінка?Поведінка - це спрямовані дії організму у відповідь на зовнішні та внутрішні подразники. За допомогою поведінкових процесів організми здатні заємодіяти з навколишнім середовищем, із представниками свого виду, та іншими видами.

Номер слайду 3

Етологія. Етологія – наука про поведінку тварин. Термін етологія введений у 1859 французьким зоологом І. Жоффруа Сент-Ілером. Вчені - засновники етології: Ніколас Тінберген - нідерладський етолог і орнітолог. Карл фон Фріш – австрійський етолог, відомий завдяки вивченню бджіл. Конрад Лоренц -австрійський зоолог, відомий дослідженнями інстинктів птахів. Ніколас Тінберген Карл фон Фріш Конрад Лоренц

Номер слайду 4

Методи вивчення поведінки тварин. Методи спостереження. Основними методами вивчення поведінки тварин є спостереження та експеримент. Методи експерименту

Номер слайду 5

Спостереження як метод дослідження поведінки тварин. Спостереження — це цілеспрямоване сприйняття й реєстрація поведінки досліджуваного об’єкта. Дослідник не втручається в біологічні процеси. Спостереження проводиться з певною метою і за конкретним планом. Результати спостереження занотовуються, може проводитися кіно- або фотозйомка, аудіозапис.

Номер слайду 6

Експеримент як метод дослідження поведінки тварин. Експеримент — це метод дослідження поведінки тварин у керованих умовах. Даний метод відрізняється від спостереження активною взаємодією дослідника та тварини. Експеримент можна проводити як у природних, так і штучних умовах. Проте варто пам’ятати, що у лабораторії експерименти легше контролювати, але штучно створені умови для проведення дослідження можуть впливати на зміну поведінку тварини.

Номер слайду 7

Методи мічення. Особлива увага в етології приділяється методам мічення. Найпоширенішим та найдавнішим методом мічення є кільцювання мітками, на яких нанесено адресу організації та порядковий номер. У такій спосіб відбувається мічення птахів, кажанів, ссавців, плазунів, амфібій, риб. Мітки у вигляді смужок алюмінієвої фольги або кольорової плівки, що наклеюються на крила, використовують для вивчення пересування денних метеликів та бабок.

Номер слайду 8

Етограма. Етограма - систематизована реєстрація всієї послідовності поведінкових реакцій тварин певного виду. Для створення етограм, необхідно систематизовано проводити спостереження за організмом та фіксувати усі дії тварини за допомогою своєрідного «словника». Даний метод дослідження можна також використовувати і для вивчення поведінки домашніх улюбленців.

Номер слайду 9

Дослідження поведінки тварин у домашніх умовах Послідовність дій. Оберіть об’єкт дослідження (нд. кіт, собака, хом’як, акваріумні рибки)Створіть систему зручних значків для запису поведінкових актів тварин. Наприклад: рух прямо рух вліво рух вправо. Дайте волю фантазії, проте пам’ятайте, що значки мають бути зручними, для швидкого запису.3. Почніть спостереження та робіть відповідні позначки.4. Проаналізуйте отримані результати та складіть етограму поведінки тварини яку дослідили.

Номер слайду 10

Біологічний словник. Поведінка - це спрямовані дії організму у відповідь на зовнішні та внутрішні подразники. Етологія – наука про поведінку тварин. Спостереження — це цілеспрямоване сприйняття й реєстрація поведінки досліджуваного об’єкта. Експеримент — це метод дослідження поведінки тварин у керованих умовах. Мічення тварин — метод дослідження тварин за допомогою прикріплення невеликої металевої або пластмасової індивідуально позначеної і, зазвичай, кільцеподібної мітки до ніг або крил. Етограма - систематизована реєстрація всієї послідовності поведінкових реакцій тварин певного виду.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

Номер слайду 12

Список використаних джерел. Остапченко Л. І. Біологія 7 клас / Л. І. Остапченко. – Київ: Генеза, 2016. – 256 с. Кільцювання птахів [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 A%D1%96%D0%BB%D1%8 C%D1%86%D1%8 E%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8 F_%D0%BF%D1%82%D0%B0%D1%85%D1%96%D0%B2. Чечковська Т. Г. Поведінка тварин, методи її вивчення. Вроджена і набута поведінка [Електронний ресурс] / Т. Г. Чечковська – Режим доступу до ресурсу: https://naurok.com.ua/povedinka-tvarin-metodi-vivchennya-vrodzhena-i-nabuta-povedinka-160633.html.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Анциборова Вера
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мельник Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 березня 2022
Переглядів
10406
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку