"Повсякденне життя та культура у XVIII – першій половині XIX"

Про матеріал
Презентація до теми " "Повсякденне життя та культура у XVIII – першій половині XIX". Матеріал розроблений як додатковий до підручника.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повсякденне життя та культура у Xv. III – першій половині XIX ПОВСЯКДЕННЕ ЖИТТЯ. СТАНОВИЩЕ ЖІНКИПідготувалавчителька історії Запорізької ЗГ №65 Барановська Ю. С.

Номер слайду 2

ПЛАН УРОКУЖИТТЯ ЛЮДИНИ У ТРАДИЦІЙНОМУ СУСПІЛЬСТВІ. УКРАЇНСЬКИЙ МЕНТАЛІТЕТПОВСЯКДЕННЕ ЖИТТЯ УКРАЇНЦІВ А ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ XIX СТ. СТАНОВИЩЕ ЖІНКИ. ШЛЮБ І РОДИННІ ВІДНОСИНИ

Номер слайду 3

1. ЖИТТЯ ЛЮДИНИ У ТРАДИЦІЙНОМУ СУСПІЛЬСТВІ. УКРАЇНСЬКИЙ МЕНТАЛІТЕТУкраїнське суспільство в першій половині 19 ст. залишалось традиційним.більшість населення зайнята у сільському господарстві, яке зберігає натуральний характер, поділ праці є нескладним.

Номер слайду 4

визначальне значення мають природно-географічні умови проживання людей. В українських землях вони були переважно сприятливими, рівнинний ландшафт і теплий клімат створили умови для розвитку землеробства і скотарства. Родючі ґрунти дозволяли селянам вести одноосібне господарство. Більшість населення становили селяни, які жили в невеличких селах і не прагнули змінювати їх на небезпечні і незрозумілі міста. Розташування українських земель на Великому кордоні — межі лісу і степу, землеробів і кочовиків, християнського і мусульманського світів — зумовило формування особливостей українського менталітету.

Номер слайду 5

УКРАЇНСЬКИЙ МЕНТАЛІТЕТМенталітет — спільне світосприйняття, світогляд, самоусвідомлення, спосіб мислення, поведінки і національного характеру, притаманні певній спільноті.

Номер слайду 6

Життя на кордоні змушувало найактивніших до войовничості задля захисту рідної землі. Саме з них формувалося українське козацтво і козацька традиція. До ХІХ ст. ця традиція послабилася .Іншим типом українців були ті, хто намагався пристосуватися до складних умов життя — терплячі, звиклі до тривалої наполегливої праці. З особливою шаною українці ставилися до землі, що була їхньою годувальницею. Поступово це стало ототожнюватися з любов’ю до Батьківщини й українським патріотизмом.

Номер слайду 7

Французький мандрівник Ш.-Л. Лесюр. Українці більш великодушні, більш відверті, більш ввічливі, більш гостинні, мають більший торговельний хист, ніж росіяни. Вони являють живий доказ перемоги свободи над людьми, що народилися в неволі. Як ви розумієте останню фразу автора? Як можна схарактеризувати український менталітет

Номер слайду 8

Номер слайду 9

2. Повсякденне життя українців в першій половині ХІХ ст. Основними заняттями українців, як і в давні часи, залишалися землеробство і скотарство. У землеробстві традиційно застосовувалася трипільна система. Головним знаряддям праці був важкий плуг, який називали «малоросійським».

Номер слайду 10

У селянських господарствах залежно від їхнього достатку тримали корів, коней, кіз, овець, свиней, домашню птицю. Особливе значення мало утримання волів — вони були головною тягловою силою.

Номер слайду 11

Основні заняття населення. Велике значення мало городництво і садівництво. На городах з’явилися нові культури: соняшник, кукурудза, томати, баклажани, перець. Особливе місце на українських городах посіла картопля.

Номер слайду 12

Основні заняття населення. Значну роль у господарстві відігравало бджільництво. На півночі помітне місце у господарстві зберігало мисливство, на півдні — рибальство. Мешканці міст займалися переважно дрібним ремеслом і торгівлею.

Номер слайду 13

Сільські будинки Сільські хати зводили в усіх регіонах за майже однаковою структурою (світлиця, сіні, комора), але з різних будівельних матеріалів (дерево чи лоза, обмазана глиною) залежно від наявності матеріалу та заможності родини. Пічки робили з димарями, які виводили на дах. Домашнє начиння і меблі виробляли самотужки.

Номер слайду 14

світлиці

Номер слайду 15

Містабули переважно невеликими і виконували функції адміністративних і торговельних центріУ Полтаві налічувалося близько тисячі будинків, здебільшого вони були дерев’яні. Але нечисельні великі міста — Харків, Одеса, Київ, Львів — у цей час зазнають змін. Центральні вулиці вимощували бруківкою і освітлювали ліхтарями. З’явилися кількаповерхові цегляні будинки, облаштовані меблями, килимами, дзеркалами, картинами. Водночас більшість міських будинків залишалася одноповерховими і дерев’яними і нагадували селянські хати.

Номер слайду 16

Одяг Одяг селян залишався традиційним, а містяни та заможні верстви населення намагалися наслідувати зразки європейської моди

Номер слайду 17

3. Становище жінки. Шлюб і родинні відносини. Українська сільська родина в першій половині ХІХ ст. зберігала традиційний патріархальний характер.великі родини (від 12 до 30 і більше осіб), що складалися з різних поколінь, які жили разом і вели спільне господарство. Родинні відносини регулювали давні звичаї, якими закріплювалася провідна роль старшого чоловіка і підлеглість жінки. Розгляньте фото. Як ви вважаєте, воно постановочне чи зроблене випадково? Які висновки про життя українських родин можна зробити за допомогою фото?

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Прочитати презентацію. Прочитати параграф 10.

pptx
Додано
3 січня 2023
Переглядів
12255
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку