Повсякденне життя жителів Русі-України

Про матеріал
Презентація "Повсякденне життя жителів Русі-України". Творча робота дітей. Використані матеріали з інтернет-ресурсів, підручників. Складається з фотографій та їхніх описів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повсякденне життя жителів Русі-України

Номер слайду 2

Велика частина населення Київської Русі проживала в сільській місцевості. Люди боролися за існування, розорювали нові землі, тримали худобу, полювали, оборонялися від нападників, а на півдні – від кочівників. Нерідко орачі виходили в поле озброєні, щоб відбитися від степовиків.

Номер слайду 3

Частина населення Русі проживала в містах. У них селилися князі, розміщувалася князівська дружина. У містах князі зі своїми помічниками правили суд, управляли підвладними землями, приймали іноземних послів. На міських площах збиралося віче.

Номер слайду 4

Найбільш поширеними на Русі були так звані великі сім’ї. Старший з чоловіків був главою сім’ї, в якій жили і вели спільне господарство його сини зі своїми дружинами та дітьми. Вони разом обробляли землю. Глава сім’ї розпоряджався майном і долею кожного з її членів. Це стосувалося навіть шлюбів дітей, яких могли одружити або видати заміж проти волі.

Номер слайду 5

Діти працювали з дитинства. Уже з 7 років хлопчиків брали працювати в поле, починали привчати до роботи і вчити грамоті, якщо була така можливість. Дівчата доглядали за молодшими братами і сестрами, допомагали матері по господарству, вчилися у неї прясти пряжу, ткати полотно, шити одяг.

Номер слайду 6

Всі жителі Русі одягалися однаково. Чоловічий костюм селянина складався з полотняної до колін сорочки з розрізаним попереду коміром, шерстяних домотканих портів. Єдиною прикрасою цього одягу був вузький пояс, прикрашений фігурними металевими бляшками. Верхнім одягом були також сіряки – каптани без коміра, з довгими вузькими рукавами. Взимку носили прості шуби – кожухи – і гостроверхі хутряні або повстяні шапки. Ноги обертали вузькими і довгими шматками тканини – онучами, на які надягали постоли з кори липи.

Номер слайду 7

У містах зосереджувалася і релігійне життя. Тут споруджувалися великі храми, жили і виконували християнські служби та обряди митрополит і єпископи, стояли великі монастирі.

Номер слайду 8

Міста були центрами культури. У них організовувалися школи, писалися ікони, створювалися фрески і мозаїки.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додано
7 березня 2021
Переглядів
2521
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку