Повторення та узагальнення вивченого з теми "Числівник"

Про матеріал
Презентація створена з використанням краєзнавчого матеріалу. Розміщений у ній завдання допоможуть повторити та узагальнити вивчене з теми "Числівник" у формі заочної екскурсії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Вправа “Мій настрій” у мене прекрасний настрій, я налаштований на активну роботу - у мене хороший настрій, але трохи стурбований, не почуваю себе впевнено - у мене не зовсім гарний настрій, я не готовий ще до активної роботи

Номер слайду 3

Я бажаю вам…

Номер слайду 4

Повторення та узагальнення вивченого з теми “ЧИСЛІВНИК”

Номер слайду 5

Завдання: - повторити та узагальнити знання з теми «Числівник»;   - розвивати спостережливість, увагу, орфографічну пильність, уміння правильно вживати числівники в словосполученнях та реченнях; - розвивати загальнокультурну компетентність.

Номер слайду 6

Числівники навколо нас. Ми їх вживаємо щогодини у своєму мовленні. Закінчуючи вивчення теми «Числівник», повторимо сьогодні все, що знаємо про цю частину мови, а щоб урок вийшов цікавішим, запрошую здійснити заочну екскурсію разом з екскурсоводами вулицями нашого міста. А чи знаєте ви значення слів: «заочний» і «екскурсія»?

Номер слайду 7

Словник: Екскурсія –ї, ж. 1. Відвідування (зазвичай колективне) пам'ятного місця, поїздка куди-небудь з метою ознайомлення з чим – небудь. 2. Організований, супроводжуваний поясненням, показ чого-небудь, що проводиться за певним планом з освітньою або ознайомчою метою. Заочний –а, -е 1. Який відбувається за відсутності особи, якої що-небудь стосується. Заочне знайомство// Який бере участь у чомусь, не будучи присутнім. 2. Призначений для навчання без систематичного відвідування занять, пов'язаних з ним. https://slovnyk.ua/index.php?swrd=%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81%D1%96%D1%8F

Номер слайду 8

Вправа з ключем Випишіть числівники, вставивши необхідні літери. Усно визначте розряд числівників за значенням. Дев..ят..сот, двійнятка, трет..ого, троїтися, п..ятак, кількана..цять, триста вос..мий, три/поверховий, декіл..ка, трет..ому, дев..ять десятих, двадцятка, сім.. цілих і три п..ятих, двадцять/перший, міл..йон..ий, сто/літній, сто/ п..ятдесят/ с..омого, восьмирічка, багато, сто/три. Ключ: підкресливши у виписаних словах третю літеру, прочитаєте початок і кінець відомого афоризму: … бере початок з … .

Номер слайду 9

Перевір себе! Дев’ятсот, третього, кіль-канадцять, триста восьмий, декілька, третьому, сім цілих і три п’ятих, двадцять перший, мільйонний, сто п’ятдесят сьомого, багато, сто три.

Номер слайду 10

Чи вийшло у вас розгадати ключ? … бере початок з … .

Номер слайду 11

Велике бере початок з малого. Україна – моя велика Батьківщина. Моя мала Батьківщина

Номер слайду 12

На березі річки зозуля кує. На березі річки, В зеленій ліщині… Душі метроном – у малій батьківщині, Бо в кожного з нас батьківщина ця – є. Дмитро Кремінь

Номер слайду 13

Проїдемося знайомими вулицями міста Миколаєва, дізнаємось щось нове про Миколаївщину. А допомагатимуть нам здійснити подорож екскурсоводи.

Номер слайду 14

Миколаїв був центром кораблебудування з початку його створення. Тут будували риболовецькі суда, танкери, ракетні катери, крейсери, підводні човни і всі авіаносці.

Номер слайду 15

Працюємо над текстом Прочитайте текст, правильно узгодивши словосполучення числівників з іменниками. Миколаївщина – край суднобудівель-ників і хліборобів. Її територія складає понад 246000 кмІ. До складу області входять 5 (місто) обласного значення, 19 (район), 4 (місто) районного значення, 17 (селище), 902 (сільський населений пункт). З 3 (сторона) область межує з 4 (область). На півдні простяглося кілька 100 (кілометр) берегової лінії Чорного моря.

Номер слайду 16

Перевір себе! Миколаївщина – край суднобудівель-ників і хліборобів. Її територія складає понад двісті сорок шість кмІ. До складу області входять п'ять міст обласного значення, дев'ятнадцять районів, чотири міста районного значення, сімнадцять селищ, дев’ятсот два сільських населених пункта. З трьох сторін область межує з чотирма областями. На півдні простяглося кількасот кілометрів берегової лінії Чорного моря.

Номер слайду 17

Вправа «Відпочинок» Давайте відпочинемо всі разом, бо ми єдина команда. Фізкультхвилинка Раз! Два! Всі присіли. Потім вгору підлетіли. Три! Чотири! Нахилились, Із струмочка гарно вмились. П'ять! Шість! Усі веселі. Летимо на каруселі. Сім! Вісім! В поїзд сіли Ніжками затупотіли. Дев'ять! Десять! Відпочили І за парти дружно сіли.

Номер слайду 18

Екскурсовод 1.Ву́лиця Шнеєрсона Колишні назви: Карла Лібкнехта, Чернігівська вулиця (1835рік-1930 рік; 1937рік-1946рік), вулиця Шолом-Алейхема (1930-1937 рр.) Перехрестя з вулицею Адміральською Початок вулиці Молитовний будинок “Бєс Мідраш”

Номер слайду 19

Адміральська вулиця Миколаївське Адміралтейство

Номер слайду 20

Музей суднобудування і флоту

Номер слайду 21

Театр Шеффера в кінці ХІХ століття Сучасна будівля театру Миколаївський академічний художній драматичний театр

Номер слайду 22

«Николаевъ. Городская Управа» (Соборная площадь) Будинок Міської Думи – Будинок зв’язку

Номер слайду 23

Будівельний коледж Старофлотські казарми

Номер слайду 24

Вправа “Вправний перекладач” Перекласти словосполучення українською мовою і записати. Три дня, две тетради, четыре тома, двадцать два килограмма, сорок два метра, четыре переулка, семь домов, семнадцать раз, пятьдесят два центнера, три урока, восемьдесят два градуса, три сестры, четыре яблока, два учебника, пять дневников.

Номер слайду 25

Перевір себе! Три дні, два зошити, чотири томи, двадцять два кілограми, сорок два метри, чотири провулка, сім будинків, сімнадцять разів, п'ятдесят і два центнери, три уроки, вісімдесят два градуси, три сестри, чотири яблука, два підручника, п'ять щоденників.

Номер слайду 26

Екскурсовод 2. Вулиця Соборна

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Пам'ятник Святому Миколі

Номер слайду 29

Пам'ятник Миколі Святому в — монумент на честь святого заступника міста Святого Миколи-Чудотворця; розташований уКаштановому сквері на вулиці Соборній.  Каштановому сквері на вулиці Соборній. Відкритий 17 вересня 2005 року до 215-ї річниці міста. Автори пам'ятника — скульптор І. Булавицький, архітектори О. Бондар, А. Павлов. Скульптура Святого Миколая виконана зі світло-сірого граніту з легкою блакиттю з Янцевського родовища Запорізької області (виточена з 15-тонної брили). У лівій руці Миколая — Євангеліє, правою він благословляє всіх мешканців і гостей міста Миколаєва. Інші частини монумента виконано із сірого і чорного граніту. На постаменті записані імена всіх, хто вносив пожертви на створення пам'ятника. Загальна висота монументу становить 5,95 метра, висота постаті — 3,5 метри. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BC%27%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA_%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%82%D0%BE%D0%BC%D1%83_%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%96_ Вибіркова робота Слухаючи інформацію про пам’ятник Миколі Чудотворцю, випишіть числівники. Визначте розряд числівників за значенням

Номер слайду 30

Перевір себе! Кількісні Порядкові П'ять цілих дев'яносто п'ять сотих; три цілих п'ять десятих. Сімнадцятого; Дві тисячі п'ятого; Двохсот п'ятнадцятої

Номер слайду 31

Екскурсовод 3. Проспект Центральний

Номер слайду 32

Складання діалогу за запропонованою ситуацією Скласти й розіграти діалог між учнями, які домовляються про зустріч біля одного із пам'ятників міста з метою піти на виставку або прогулятися вулицями міста з використанням числівників на позначення дати та часу.

Номер слайду 33

Сьогодні я дізнався / дізналася… Я виконував /виконувала завдання… Я навчився /навчилася… Я зміг /змогла… Мені було корисно дізнатися… Мене здивувало, що… Я розповім батькам …

Номер слайду 34

Сенкан Миколаїв. Рідний, неповторний. Дивує, зачаровує, збагачує. Бережемо, пишаємося, примножуємо. Край, перлина, дивина.

Номер слайду 35

Миколаїв – це не просто місто на карті України. У нас є багато причин, щоб любити і пишатися рідним краєм та його людьми. А наша країна – найкраща в світі. Тут живе неймовірний народ із добрим серцем, вільним духом і багатою культурою. Просто любімо свій край, вірмо в свої сили і добросовісно робімо свою справу! І пам'ятаймо: Велике бере початок з малого!

Номер слайду 36

Домашнє завдання Повторити П.54-57, підготуватися до контрольної роботи; виконати вправу 481

Номер слайду 37

ДЯКУЮ ЗА РОБОТУ НА УРОЦІ!

ppt
Додав(-ла)
Ципкіна Тетяна
Додано
18 січня 2023
Переглядів
507
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку