Позааудиторний захід

Про матеріал
Позааудиторний захід . Цільові завдання заходу: Пізнавальні:  підвищувати інтерес студентів до мікробіології;  отримання нових знань з мікробіології, фунготерапії. Розвивальні:  розвивати допитливість, творчу активність, дослідницькі вміння;  допомагати розкривати такі якості, як кмітливість, спостережливість, красномовство;  засвоєння здобувачами освіти поняття резистентності м/о до антибіотиків Творчо-пошукові:  формувати прагнення до самоосвіти і набування сучасних знань  формувати прагнення до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.. Ціннісно-виховні:  виховувати любов та дбайливе ставлення до всіх живих організмів;  виховувати прагнення до збереження довкілля;  виховувати дбайливе ставлення до свого здоров’я і здоров’я близьких людей. Патріотично-виховні:  виховувати любов до рідної держави України, її історії, рідної мови, патріотів України, які дбають про власне здоров’я та здоров’я нації.
Перегляд файлу

ОКУ «Подільський медичний фаховий коледж ім. В.О.Жуковського»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Методична    розробка

позааудиторного   заходу

на тему:

 

 

 

Популярні лікарські рослини: властивості, дія, детальний опис 

    Підготовлений викладачем мікробіології  

    Щербакан-Лісановою А.В.

    Розглянуто  і схвалено  на засіданні    

    комісії фундаментальних дисциплін.     

    Протокол № ___  від  ____________ р.

    Голова ЦК ____________ Горячко І.І.

 

 

 

м.Подільськ

 

Ток-шоу

Тема: «Натуральні антибіотики своїми руками»

 

Загальні  компетентності:

       усне спілкування рідною мовою;

       дослідницьке вміння;

       здатність до самонавчання;

       навички роботи з інформацією (уміння  знаходити й аналізувати інформацію з різних джерел);

       здатність адаптуватися до нових ситуацій;

       здатність генерувати нові ідеї (творчість);

       уміння застосовувати знання на практиці;

       здатність до абстрактного  мислення, аналізу та синтезу;

       навички використання інформаційних і комунікативних технологій;

       прагнення до збереження навколишнього середовища;

       здатність працювати в команді.

 

Фахові  компетентності:

       знання визначення поняття антибіотики;

       опис  симбіотичних властивостей антибіотиків;

       опис антибактеріальних властивостей рослин;

       оцінювання лікувальних властивостей рослин;

       формування висновків про користь застосування в їжу рослин з антимікробними властивостями.

 

Цільові завдання заходу:

Пізнавальні:

                 підвищувати інтерес студентів до мікробіології;

                 отримання нових знань з мікробіології, фунготерапії.

Розвивальні:

                 розвивати допитливість, творчу активність, дослідницькі вміння;

                 допомагати розкривати такі якості, як кмітливість, спостережливість, красномовство;

                 засвоєння здобувачами освіти поняття резистентності м/о до антибіотиків

Творчо-пошукові:

                 формувати прагнення до самоосвіти і набування сучасних знань

                 формувати прагнення до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел..

Ціннісно-виховні:

                 виховувати любов та дбайливе ставлення до всіх живих організмів;

                 виховувати прагнення до збереження довкілля;

                 виховувати дбайливе ставлення до свого здоров’я і здоров’я близьких людей.

Патріотично-виховні:

                 виховувати  любов до рідної держави України, її історії, рідної мови, патріотів України, які дбають про власне здоров’я та здоров’я нації.  

         

 

Обладнання:

  1.     Імпровізована сцена.
  2.     Ноутбук, мультимедійний екран, відеоролики, музичний супровід (пісня « Ми завжди маєм мрію»

Тип виховного закладу: театралізована постановка.

 

Вид діяльності: ігровий

 

Тривалість проведення: 45-60 хвилин.

 

План проведення

І. Вступ (вступне слово викладача, знайомство з студентами)

ІІ. Основна частина (ток-шоу)

  1. Цілющі корінці.
  2. Спеції.
  3. Зілля.  Легенди про зілля.
  4. Квіти.
  5. Лавр благородний.

ІІІ. Заключна частина

  1. Заключне слово викладача.
  2. Частування гостей настоями з цілющих трав.

 

Хід  проведення заходу

Вступне слово викладача

 Добрий день, шановні гості, студенти. Рада бачити всіх здоровими та усміхненими.  Впевнена, що ви отримаєте корисні знання та задоволення від нашого заходу.  Та напочатку  хочу  вам зачитати кілька рядків з  книги  Джессіки  Снайдер  Сакс «Мікроби гарні та не дуже.  Здоровʼя і  виживання у світі  бактерій».

Джессіка  Снайдер  Сакс – спеціаліст з  імунології,  мікробіології та інфекційних захворювань, відома журналістка,  редактор популярного щотижневика Popular Science, регулярно пише для таких авторитетних видань, як Discover, National Wildlife  та Health,  співпрацює з відомими американськими і канадськими науково-популярними журналами.

 Абсолютно зрозуміло, що бактерії живуть тут значно довше за нас, а отже,  якщо говорити про них, ми можемо бути лише швидкоплинним моментом їхньої історії.

  Стюарт Леві, доктор медицини (2000)

 У своєму  маніфесті небезпек неправильного та  надмірного використання антибіотиків 2001 року.

 «Парадокс антибіотиків»  Стюарт Леві попереджав, що за самою своєю природою ці препарати  сіють сімʼя власного  знищення.  І його попередження  вже справджується:  стійкі до лікарських засобів бактеріальні інфекції сьогодні вбивають десятки тисяч американців щороку, і це в країні, де гроші не є проблемою при виборі рятівного антибіотика.

 

Коротка історія медицини.

2000 років до н.е. З’їж оцей корінець.

1000 рік до н.е. – ці корінці – дикунство. Прочитай оцю молитву.

1850 рік – ті молитви – забобони. Випий цю мікстуру.

1920 рік – ті мікстури – шарлатанство.  Проковтни оцю пігулку.

1945 рік – ті пігулки  неефективні.  А прийми оцей пеніцилін.

1955 рік – obba… мікроби стали, стійкими. Прийми оцей тетрациклін.

1957-2007 р. ще 42 «obba»… Візьми оцей потужний антибіотик.

20?? Р. – мікроби перемогли! З’їж оцей корінець.

Автор невідомий

  І саме останні   слова: «Зʼїж оцей корінець»  будуть лейтмотивом нашого  ток-шоу.

 А проводити його будуть Андрій та Ганна

 

Андрій: Добрий день шановні гості.

 

Ганна: Раді вас вітати на ток-шоу «Натуральні антибіотики своїми руками»

(ведучі ставлять кілька запитань до глядачів)

Ведучий: Так хто ж не знає великого британського науковця й, чесно кажучи, такого собі ще того... шалапута Александера Флемінга: уявіть собі, покинув брудну лабораторію й поїхав у відпустку, не помивши чашок Петрі. Повернувшись, Флемінг помітив, що в одній чашці з культурами з’явилися гриби плісняви, а наявні там колонії стафілококів загинули, тоді як решта колоній були в нормі. Так неуважність допомогла зробити одне з найвеличніших відкриттів: науковець уперше виділив пеніцилін з грибів плісняви Репісіllіит rubens — історично перший антибіотик.

 

Ведуча: Згодом сам Флемінг писав: «У нашому житті випадковість може мати дивний вплив, і, якщо я можу дати пораду молодому лаборантові, вона буде така: ніколи не нехтуйте незвичайним явищем чи випадком. Це цілком може бути насправді хибна тривога, яка ні до чого не приведе, але, з іншого боку, може бути підказкою долі, що веде вас до якогось важливого поступу».

 

Ведучий: Відтоді антибіотики врятували мільйони життів у всьому світі. Ще наприкінці 1920-х років преса передбачала, що відкриття Флемінга змінить перебіг історії, і, безумовно, тут журналісти мали рацію. Вдалося перемогти багато інфекційних хвороб, вилікування від яких раніше вважалося дивом.

 

Ведуча: Років з 50 тому лікарі були налаштовані дуже оптимістично й вважали, що незабаром людство за допомогою антибіотиків і вакцинації подолає всі недуги. Але сьогодні перспективі не такі радісні.

 

Ведучий: Як вважають експерти, від стійких до антибіотиків інфекцій до 2050 року щорічно вмиратимуть 10 мільйонів осіб на всій планеті Земля. Отже, кількість смертей із цієї причини перевищить кількість померлих від раку. Уся річ у резистентності, тобто стійкості бактерій до антибіотиків, яка здебільшого сформувалася з вини самих людей.

 

Ведуча: Що ж тоді робити? Повертатися до народної медицини?

 

Ведучий: А чом би й ні.  Я от не хворів на цей модний вірус. Їв часник і цибулю. І запросив до нас свого товариша Микиту, який теж полюбляє їсти часник і цибулю.  Микита  заходь!

(заходить Микита з пучком редиски, цибулі й часнику)

Микита розповідає про антибактеріальні властивості цих овочів.

Микита: Редис один з самих швидкостиглих овочів і особливо цінний саме навесні.  Редис містить антибіотичну речовину – рафанін, яка згубно діє на м/о.  Крім цього містить вуглеводи, білки органічні кислоти, ферменти, клітковину, вітаміни В1, В2, С, РР, ефірні олії, мінеральні солі – К, Са, Fe, Mg та інші.

Ось скажіть мені, хто з вас їв так звану «гичку» редиски? (тримає пучок редиски) Ніхто! А це, до речі, найсмачніша і найпоживніша частина.  Так що поки сезон наїдайтеся як підземною так і наземною частиною цього овочу.

Стосовно часнику, то його ще  більш ніж 4 тис років тому вже  вживали в їжу та застосовували з лікувальною метою.

Так в Давньому Єгипті фараони  наказували вживати часник своїм рабам, щоби вони були сильними, витривалими та  не хворіли.  При епідеміях чуми та холери   люди намащувались соком з часнику і таким чином рятувалися від цих  страшних хвороб.  Саме часник був знайдений у всім відомій гробниці  Тутанхамона.  А відомий лікар давнини Авіценна рекомендував часник  «…  від усіляких хвороб».

Сьогодні часник широко використовується як бактерицидний засіб.  Фітонциди часника згубно діють як на грам(+) так і на  грам(-) бактерії (стафілококи, стрептококи, коринебактерії дифтерії, бактерії тифів та паратифів,  мікобактерії туберкульозу та  інші).

Найпростіший засіб застосування – це просто зʼїдати 1-3 зубчика часнику в день.  Достатньо просто  пожувати кілька хвилин один зубчик часнику  аби  повністю знешкодити всілякі бактерії порожнини рота.  Правда більшість уникає це робити через неприємний для оточуючих запах.  Але це  даремно, є достатньо прості методи  нейтралізації цього запаху – один з них – пожувати петрушку.  Але  якщо у вас, наприклад, зустріч з  токсичною людиною, то можна і не жувати (сміється).

 

Микита: Цибуля як і часник теж здавна відома.  В їжу її застосовувати  в  Давньому Єгипті.  В працях Авіцени описані її корисні властивості. Фітонцидні  властивості настільки  сильні, що навіть у шпиталях розвішували звʼязки цибулі з метою попередження газової гангрени у поранених.

Існує 400 видів цибулі.  Найпоширеніша цибуля ріпчаста. Крім фітонцидів цибуля це і  потужний вітамінний засіб, тому їсти її рекомендується особливо в зимово-весняний період.  Тому зараз їжте салати з редиски і зеленої цибулі, додавайте іншу зелень буде не тільки смачно а й корисно.

 

Ведучий: А ти ж, Микита, знаєш, я ще їв  один дивовижний корінець.  Його ще називають антибіотиком селян.  До речі, хто знає цю рослину ( питання до глядачів)

І зараз мої товариші  Роман і Сергій  розкажуть про цю рослину.

 

 Заходить Роман. 

Ведучі запитують:  «А де ж Сергій?»

 

Роман: Сергій не зміг приїхати але він передав відео і ось цей пакуночок (баночка з  приготованим хроном з буряком)

Ведучі включають відео де Сергій розказує про антибактеріальні властивості хрону і демонструє приготування хрону з буряком.

(Глядачі разом з ведучими переглядають відео)

 

Ведуча Ганна:  я знаю і, напевно, всі  вже здогадалися, що у цьому пакуночку (достає  баночку з  приготованою приправою).

 

Ведучий  Андрій:  що ж давайте пригощатися 

                                   (Хлопці намащують на хліб хрін і їдять).

 Андрій, намастивши добряче собі хрону, що аж сльози покотилися з очей, говорить:

(Андрій смачно жує і говорить) Оце добра приправа».  Я навіть  пригадав вірш Степана Руданського «Циган з хроном».  Зараз я вам його зачитаю.

ЦИГАН З ХРОНОМ

Ходить циган, ярмаркує,

Лиш копійку має...

«А що тепер найдешевше?» —

Мужика питає.

 

«Та хрін тепер найдешевший! —

Мужик йому каже.—

За копійку цілу в’язку

Сідуха нав'яже!»

 

Побіг циган до сідухи,

Купив собі хрону.

Подивився на ярмарок

Та й пішов додому.

 

Іде собі дорогою,

Свіжий хрін смакує.

В носі свердлом завертіло,

А сліз не вгамує.

 

Втирав, втирав циган очі,

Далі й не втирає...

Сів під мостом, і скривився,

їсть та примовляє:

 

«Плачте, плачте, дурні очі,

Щоб повилізали!..

Бачили ж ви, препогані,

Що ви купували!..»

 

Ведуча Ганна: може хтось з глядачів хоче скуштувати «смаколик»  Сергія.

Ведучі пригощають охочих шматочками хліба з хроном.

 

Ведуча Ганна: Андрію, а я запросила  дівчат, вони нам розкажуть про антибактеріальні властивості  спецій (заходять дівчата - Вікторія і Валерія з кошиком спецій)

 

Ведуча Ганна: Сідайте дівчата і показуйте що у вас у кошику.

(дівчата  викладають на стіл вміст  кошика)

 

Андрій:  Ганно, а у них теж є корінці.  Один я знаю – це імбир.  А інший я вперше бачу.

 

Вікторія: Так Андрій, правильно, це імбир, а інший – куркума (Валерія розказує про властивості куркуми.)

І саме, оцей корінець (куркума)  вважається однією із семи обовʼязкових спецій в Індії.  Куркумін, основний активний  інгредієнт куркуми зараз вивчають науковці.  Його вже тисячі років використовують у традиційній китайській та індійській медицині. Лабораторні дослідження доводять, що куркумін має  антибактеріальні,  протигрибкові, протизапальні та антиоксидантні властивості.

 Куркума – одна з багатьох спецій, що додають їжі смаку.  Вона  одна з улюблених спецій моєї мами, і ми часто використовуємо її вдома.

 

Вікторія: Вікторія (бере в руки імбир і розказує про його властивості)

Батьківщиною імбиру є  Південно-Східна Азія, Китай і Західна Індія.   Його пряний терпкий  аромат обумовлений ефірною олією, що міститься в корені.  А пекучий смак залежить від наявності фенолфенол подібної речовини – гінгеролу.  Імбир містить у собі всі амінокислоти.  Як пряна спеція імбир зустрічається у двох видах: чорний («барбадоський») – вимиті висушені, але не очищені, та  білий («бенгальський»)  старанно очищені кореневища,  найчастіше вибілені розчином хлорного вапна або  шляхом утирання в рослинну тканину гіпсу або  крейди.

Імбир – один з основних складників індійських спецій карі. Це одна з найкорисніших спецій.  Імбир – гострий на смак,  входить до розряду «гарячих спецій»,  які розпалюють апетит і сприяють  поліпшенню травлення.  Тому імбир треба застосовувати в холодну пору року.

 

А ось ще трохи цікавої інформації

У 479році до н.е. у віці 73 років помер  великий  китайський мислитель – Учитель Кун, або Кун Фу-Цзи, як шанобливо його називали.  У латинський транслітерації цей титул звучить як  Конфуцій.

У ті часи дожити до такого віку, перебуваючи у здоровому розумі й  твердій памʼяті, було незвичайним явищем.  Це однаково, що в нашій дні дожити до 200 років.  Припускають, що для продовження життя Конфуцій удавався до вживання спеціального зіллі рослинного походження яке звалося «Еліксир тірського  Духу».  Основним складником цього чудодійного   еліксиру був корінь імбиру.  Нажаль рецепт еліксиру, яким користувався великий Конфуцій, загубився в тумані століть.

 

Валерія:  А я розкажу, ще про один корінець – це корінь солодцю. В народі його ще називають: солодковий корінь, солодак, солодкий корінь, лакричний корінь, лакричник гладкий. Його широко використовували ще древні авторитети медицини  Гіппократ і Гален. Тібетські цілителі теж шанували солодець не менше ніж легендарний «корінь життя» – женьшень. 

(розказує про цілющі властивості рослини)

 

Валерія: А ще у нас є чорний перець, духмяний, суміш різних перців,  гвоздика, кориця, коріандр, кардамон.  Кожна з цих спецій також має антибактеріальні , противірусні, протигрибкові і навіть анти паразитарні властивості.  (коротко розказує про кожну спецію)

Кардамон: Основна діюча речовина ефірної олії кардамона – цинеол – має антибактеріальну дію, розчиняє слиз у гайморових пазухах носа, внаслідок чого він  виводиться швидше і  запалення проходить.  Араби використовували  кардамон для лікування шлунково – кишкового тракту. Це одна з найдорожчих спецій, але її застосовують досить широко.

Гвоздика:  Основна діюча речовина ефірної олії гвоздики – евгенол – був протестований в лабораторіях, де вчені підтвердили, що під дією цієї речовини ріст грибків значно  знижується.  Гвоздика  входить  у склад анти паразитарного порошку у народній медицині.

До речі, якість сировини визначають у такий спосіб: кидають жменьку із силою в склянку  з водою кімнатної температури.  Гвоздика високої якості повинна плавати вертикально.

 А ще в мене є рецепт традиційної китайської медицини, який я теж  застосовую.

Рецепт: 

        10 бутонів гвоздики

 1 паличка кориці

 250 мл води

 Варити на слабкому вогні 10 хвилин

 Додати 2 сушених інжиру і невеликий шматочок свіжого кореня імбиру, протомити на вогні ще 10 хвилин, потім процідити.  Приймати по 2 чайні ложечки напою, додаючи  в чашку гарячої води.  Пити 2-3 рази на день.

 

Користуйтесь на здоровʼя.

 

Я особливо дуже полюбляю корицю. Кориця – натуральний антисептик, це зігрівальна спеція, повертає життєву енергію та  ефективно бореться з вірусами грипу.

 Я коли застуджуюсь п’ю чай з кориці: 1чайну ложечку з гіркою цейлонської кориці заливаю 250мл холодної води, доводжу до кипіння, даю настоятися 5 хвилин і пʼю гарячим по 1 склянці 2-3 рази на день.

 

А хто з вас любить печені яблука з корицею, а булочки з крицею?

Це мої найулюбленіші  смаколики.  Смакота!!! (примружує очі)

 

Ганна: Вікторіє, Валерія говорила, що ти почала займатися йогою.

 

Вікторія: Так, я давно цікавлюсь йогою,  читала, але займатися почала нещодавно.   Я навіть вичитала рецепт напою індійських йогів, який має антибактеріальні властивості і тонізує весь організм.  В нього входить 4 коробочки кардамону, 4 горошини чорного перцю, 3 гвоздики, імбир і кориця за смаком.  Давайте  я вас  зараз пригощу цим напоєм.  Ми принесли кілька термосів з напоями з різних спецій.  Якого вам налити? 

 

Ганна  Давайте вже цього  «індійського». (дівчата пригощають ведучих чаєм)

  Ганна смакуючи каже:  Так  «незвичайний смак»  цього індійського напою, дівчата, а ви чули про  татарське зілля, але спочатку  спитаємо у глядачів.

 

Ведуча:  А  хто знає,що таке татарське зілля? (питання до глядачів)

І зараз нам про нього розкажуть  Анастасія  та Ольга.

(заходять дівчата і показують це зілля, розповідають про антибактеріальні властивості рослини та розказують легенду про нього) 

Анастасія: Аїр, гаїр, татарське зілля, татарський шабельник, лепеха… Скільки назв має це цілюще зілля! Скільком людям воно повернуло здоров’я та життя. Рослина відома ще з сивої давнини. У багатьох народів вона вважалася універсальним домашнім засобом. Його використовували разом з вугільним порошком для очищення води, яка непридатна для пиття. В невеликій кількості листя лепехи можна використовувати замість лаврового листя. Мелене коріння надає м’ясу та рибі пікантного смаку. В країнах Сходу порошок з коріння – це улюблена спеція. Кореневище аїру – це прекрасний профілактичний засіб під час епідемій, тому його рекомендували жувати під час епідемій холери, тифу, грипу та інших хвороб. Схвально відгукувався про лепеху великий Авіценна. «Канон лікарської науки» розповідає про рослину ваджж, тобто про лепеху. 

Минули тисячоріччя, проте якості лепехи, які були відкриті народними цілителями, древніми лікарями, дотепер не втратили свого практичного значення. Сучасна наука дала пояснення цілющим властивостям цієї рослини. У кореневищі лепехи містяться гіркий глікозид скорин, алкалоїд каламін, аскорбінова кислота, камфора, крохмаль, смоли, камідь, дубильні речовини, органічні кислоти та їхні солі. Головний компонент цілющого букету – ефірна олія (1,5 – 5% у сировині), що є рідиною приємного запаху та смаку і надає своєрідного аромату всьому цілющому кореневищу.

Ольга розповідає легенду про лепеху.

 

 

Легенда:

...Колись давно,ще  за часів козаччини, хижі ординці, повертаючись з ясиром, зупинилися на перепочинок біля Сліпого озера. Глибокий байрак, зарості вільшаника ховали їх від козачого ока. Озеро, у вінку з аїру та очерету напувало ординців та їх коней. Відпочинок і розвага. Бранки — одна за одну кращі. Богуславські дівчата славилися красою.

...Цього разу Таїр Лепе-хан обрав серед невільниць дівчину з голубими очима.

— Як звешся? — запитав, обмацуючи дівчину ласим поглядом.

Маруся мовчала.

Вийняв із-за пояса ятагана. Бранки перелякано зойкнули. Маруся мовчала. Лепе-хан підійшов до дівчини, підчепив кінцем ятагана сорочку біля шиї й розірвав зверху вниз. Сорочка впала Марусі до ніг. Ординець розрізав пута на ногах, потім на руках. Довкруги стихло все. Ще якусь мить роздивлявся дівчину, тоді взяв її за руку й потягнув до шатра, застромивши ятагана за пояс. Маруся покірно пішла. Вступивши до шатра, вона рвучким рухом вихопила з-за пояса напасника ятагана й ударила його в серце. На землю впала темна ніч... Табір затих. Маруся вихопилася з шатра, підповзла до полонених і стала розрізувати їм пута на руках і ногах.

Її схопили й живою закопали в землю.

Козаки оточили озеро й помстилися за Марусю. Жоден ординець не врятувався. Але відтоді зник аїр навколо озера. Тільки буйно розрісся він на Марусиній могилі. Вода в озері чиста, мов сльоза, але ніхто в ньому не купається. Скорботно похилилися столітні верби над озером. Над Сліпим озером.

Чи не від імені Лепе-хана утворилося слово лепеха, що побутує на Богуславщині? Можливо, від Таїр і виникло аїр?

 

Анастасія:  Ось така легенда.  Сьогодні, на превеликий жаль, історія повторилася.  Всі ми памʼятаємо, що русня робила на  Київщині в минулому році.

 

Ганна:  То ж не можна забувати своєї історії. І події повʼязані з цією війною ми вже не забудемо ніколи. Життя продовжується і нам треба жити в прекрасному світі.

 

Ганна: Андрію, ти знаєш, я люблю квіти.

 

Андрій: Я зрозумів (дарує  квітку хрону)

 

Ганна: Дякую.  А що це за квітка?

 

Андрій: А ти вгадай.

Ганна: Щось знайоме,  дуже пахне, але не можу згадати.

              (Питає у глядачів , що це за квітка)

 

Андрій:  Це квітка хрону.

 

Ганна: Знову ти про хрін. А я хочу квітами лікуватись.  Квіти – антибіотики.

 

Андрій: А про антибактеріальні властивості деяких квітів нам розкаже Анастасія.  (заходить Анастасія і розповідає про антибактеріальні властивості настурції та календули. Пригощає чаєм  з календули і дарує  Ганні насіння).

 

Настя:  Я вам принесла квіти календули (нагідки), настоянку календули і чай з календули.  Нагідки здавна відомі як лікарська рослина.  Квіти мають протизапальні та бактерицидні властивості  особливо по відношенню до стафілококів та стрептококів.

 Квіткові кошики нагідок містять гірку речовину календен, слиз, смоли, яблучну, пентадецилову кислоти й сліди саліцилової, різні каротиноїди, незначну кількість алкалоїдів, ефірну олію й фітонциди.

 Цікаво, що англійською нагідки – mariqold і вважається що вони названі на честь Діви Марії.

 До речі, пригощайтесь дуже корисним чаєм (наливає чай із календули).

 А поки ви коштуєте цей напій, я розкажу вам ще про одну квітку – красолю (настурцію).

Настя: Красоля (настурція) рясно цвіте з червня до самих заморозків.  Вона має приємний гострий запах і дуже корисна.  Олія, яка міститься в ній зупиняє розвиток м/о.  Переваги ефірної олії в тому, що бактерії не виробляють до неї резистентность.  Рекомендується регулярно додавати свіже листя і квіти красолі в салати.  Ще потрібно памʼятати, що при термічній обробці – антибіотичні властивості втрачаються. Також рослина багата вітамінами,  білками, мінеральними речовинами, особливо залізом, йодом, фосфором і калієм.

 

Надзвичайно популярна вона у Франції.  Ще в давні часи французькі ченці високо цінували красолю, вважаючи її джерелом молодості і здоровʼя.  З неї готували «кардинальській салат», зберігаючи його рецепт у глибокому секреті.

 До речі, саме французи першими почали використовувати красолю з лікувальною і кулінарною метою.  В наш час французи додають квіти красолі в їжу для  надання їй найбільшої пікантності. А великі, недозрілі зелені насінини красолини, які за формою нагадують зморщений горіх, відварюють у оцті й уживають як приправу до  мʼяса замість каперсів.  Корисна  паста з  красолі, розтертого часнику й сметани.  А з сухого листя  красолі готують чудовий чай.

Ганно, я хочу тобі подарувати насіння.

 

Ганна: Як гарно, чудово.  Я насію їх багато-багато і буду використовувати.

 Андрію, ти сьогодні виконуєш всі мої забаганки.  Я ще люблю солодке.  Знаю, що це не дуже корисно, але все одно люблю.

 

Андрій: Так в чому ж проблема?  Можна використовувати  мед.  Але не зловживай!

 Мед та інші  бжолопродукти, мають теж антибактеріальні властивості.  Про них нам розкажуть дівчата.

(заходять дівчата з кошиком бжолопродуктів і розповідають про цілющі властивості меду,  пилку, прополісу).

Продуктів,які нам дарують бджоли, кілька. Це мед і отрута, віск і прополіс, бджолиний ( квітковий пилок і підмор. Годинами можна говорити про цілющість усіх їх, про надзвичайне багатство взаємопов’язаних у них речовин і про складність їхнього впливу на людський організм. Доречі мовити, так до кінця й не вивченого наукою.  

Ми постараємось коротко вам розказати.  Почнемо з бджолиної отрути. Про бджолину отруту ходить багато бувальщин і легенд. Насправді це потужна знезаражувальна речовина, яка зовсім не містить в собі мікроорганізмів. І навіть у розведенні 1:50000 бджолина отрута стерильна! Отрута має високий ступінь проникності у шкіру, завдяки чому й використовується у складі мазів чи втирань, а то й наживо( приставками до шкіри живих бджіл ). Особливо дієвою бджолина отрута виявляється під час лікування хвороб суглобів запального характеру у тому числі й ревматоїдного артриту. Прополіс (дівчата показують прополіс, настоянку прополісу) Має характерний , дуже приємний смолистий запах який не вивітрюється з часом, ( Андрій бере прополіс, нюхає його, куштує на смак). Серед активних ліквальних властивостей прополісу ми повинні особливо поціновувати високу протигрибкову і протизапальну здатність; окрім цього, прополіс швидко загоює рани, стимулює регенерацію тканин підвищує реактивність організму. Антибіотичні властивості прополісу запобігають ураженню самих бджіл багатьма вірусами, отже, те саме відбувається і по відношенню до організму людини. А терапевтична активність прополісу настільки висока, що іноді проявляється навіть там, де інші засоби зовсім не працюють.     

 

Дівчата беруть баночку з медом і розповідають:

Авіцена говорив: «Якщо хочеш зберегти молодість, то обовʼязково їж мед».  Це не означає їсти мед  ложками, а от 1 ч. ложка меду  розчиненого у склянці води в день, збагатить ваш організм мінеральними  речовинами, органічними кислотами, вітамінами та мікроелементами.

 Мед має антимікробні властивості, які при зберіганні не втрачаються.

Знезаражуюча дія меду була відома і використовувалася ще в давні часи для  консервування харчових продуктів та бальзамування тіл померлих. 

Саме завдяки знезаражувальній дії мед використовують для лікування ран та виразок.  Ще Гіпократ використовував мед для лікування ран. От, якщо ополіскувати рот розчином меду то знижується більшість м/о ротової порожнини.  Тому в народній медицині при лікуванні запальних процесів ротової порожнини використовують мед.

 

Мед вбиває не тільки мікроби, а й  плісняві гриби, тому він ніколи не  запліснявіє, хоча і містить всі необхідні для цього процесу речовини.

 Щодо сотового та відцентрованого меду, наукою встановлено, що існує значна різниця між ними за ступенем бактерицидності, яка визначається наявністю лізоциму.

В сотовому меді цього ферменту 16,25 мкг/мл, а у відцентрованому – 2 мкг/мл.

Тому сотовий мед вважається більш цілющим.

У сотовому меді в невеликих кількостях є і прополіс і квітковий пилок,  які добре впливають на організм людини.  Крім того в сотовому меду цілющі властивості має сам бджолиний віск.

 Але все ж таки жувати з лікувальною метою краще за брус, ніж сотовий віск, тому що гарантованою основою воскових кришечок є чистий бджолиний віск.

 

В народній медицині забрус давно застосовують для лікування різних інфекцій.

 

Резистентність збудників хвороб до лікувальних компонентів забруса не спостерігається.

 Діткам та й дорослим корисно жувати забрус з профілактичною метою  весною та восени для попередження застудних захворювань.  Жувати по 1 ч.л. за бруса 2-3 рази в день по 10-15 хвилин.

 Якщо ж якась частина воску  потрапить у шлунок, боятися цього не потрібно, він має адсорбуючі властивості і очистить наш організм подібно таблеткам активованого вугілля.

 

Ведучий Андрій:  Бере гілку лаврового листя і питає:

-         Ганно, а як ти думаєш, чому у мене в руках ця гілка.

 

Ганна:  - Напевно, лаврове листя теж має антибактеріальні властивості.

 

Андрій:  - Так, звичайно має, але зараз я взяв його з іншою метою.  Лавровим вінком у Давній Греції прикрашали переможців. А зараз у нас триває війна.  І я хочу, ми всі прагнемо перемоги над ворожою Росією (нашим ворогом).

Слава нашим Збройним Силам.  Дякуємо їм, що ми можемо навчатися, що ми можемо розмовляти своєю рідною мовою, що ми змогли провести цей захід.

 

Заключне слово викладача.

 Так, ми дякуємо нашим Збройним силам України, нашим козакам, нашим героям. Наші Збройні сили гідні найвищих нагород і найщиріших подяк. Вони захищають нас з вами, щоб ми мали можливість працювати та навчатися на нашій рідній землі, в нашій рідній Україні, нашою рідною українською мовою. То ж ви, молоде покоління, маєте бути здоровими. Українська нація – це здорова нація, це – сильна нація. Надалі медицина майбутнього – це профілактична медицина. Гарний лікар – це не той, який добре лікує, а той, що профілактує захворювання. Тому дбайте за своє здоров’я, за здоров’я своїх близьких та рідних. Бережіть одне одного. Напередодні натрапила у фейсбуці на вірш Аліни Войтенко «Не хочу літа, - хочу миру…»

 

Не хочу літа, -  хочу миру,

Простих речей в звичайний день,

Щоб щастя потайки ходило,

Зібравши спокій до кишень.

І щоб метелики, ромашки,

Суниці, діти, спориші...

Щоб на світанку трелі пташки

Босоніж просто по росі

Я хочу миру влітку... раптом

Без сліз, без нервів, без тривог

Отого миру просто залпом,

Де про любов йде діалог,

Де не вбивають, не руйнують,

Чуже для себе не беруть,

Де щиро людяність цінують,

Де у словах важлива суть.

Де знають мову (не ворожу),

Де гріють серце залюбки ,

І вірять щиро в силу Божу,

І чисті помисли й думки .

І чисті душі... без болота ,

Без ворогів і без брехні...

Щоб повернулась в моду цнота

І справжність в самій глибині.

 

Аліна Войтенко

 

Учасникам подарунки -  сувеніри на пам’ять.

Частування  напоями з  цілющих корінців і трав присутніх на ток – шоу.

Використані джерела:

  1. Домашня аптека/Клаудіа Ріттер. – Харків КСД ; 2018. – 144с. 
  2. Мікроби гарні та недуже. Здоров’я і виживання у світі бактерій/ (Джессіка Снайдер Сакс. – Харків КСД; 2018. – 336с. 
  3. Матеріали лекцій Міжнародного інституту інтегральної превентивної й анти вікової медицини PreventAge. Clarke S.F.,Murphy E.F., O`Sullivan O. Exercise and associated dietery extremes impact on gut microbialdiversiti// Gut. Dec. 2014. Vol.63(12). P. 1913 – 1920.
  4. http://www.golos.com.ua/article/158043
  5. https://agrarii-razom.com.ua/plants/lepeha-zvichayna
  6. https://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/2660/air-zvichajnij
  7. https://www.youtube.com/watch?v=RqgMJnrDvd0
  8. https://korisno.24tv.ua/komu-ne-mozhna-yisti-tsibulyu-likari-rozpovili-pro-shkodu-vid_n2343298
  9. https://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/6691/chasnik-gorodnij-allium-sativum
  10. https://medfond.com/korysni-produkty/rediska-korist-ta-shkoda.html
  11. https://www.google.com.ua/search
  12. https://ua.iherb.com/blog/curcumin-brain-health/1521
  13. https://mozdocs.kiev.ua/likiview.php?id=23598
  14. https://gma.org.ua/449
  15. https://medfond.com/korysni-produkty/koricya-vlastivosti-ta-protipokazannya.html
  16. https://medfond.com/korysni-produkty/kardamon-korist-ta-shkoda.html
  17. https://medfond.com/korysni-produkty/vse-pro-korist-ta-shkodu-gvozdiki.html
  18. https://life.pravda.com.ua/health/2019/04/29/236515/
  19. https://www.myslenedrevo.com.ua/uk/Lit/R/Rudansky/Prykazky/CyganZXronom.html

   

docx
Додано
8 березня
Переглядів
39
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку