Позакласний захід "Традиції китайського чаювання"

Про матеріал

Матеріал стане в нагоді в рамках тижня історії,допоможе ближче познайомити з культурою та традицією китайського чаювання.

Перегляд файлу

Позакласний захід для учнів 6-го класу в межах тижня історії

 

Тема. Традиції китайського чаювання.

Мета. Поглибити знання учнів про культуру Стародавнього Китаю, ознайомити з традиціями китайського чаювання та іншими культурними надбаннями країни, розвинути інтерес до культурної спадщини Китаю, виховувати повагу до традицій різних народів світу, дати загальні поняття про чай, його пожив­ну цінність; ознайомити із секретами заварювання чаю.

Обладнання. Посуд для приготування чаю, чай, цукор, комп’ютер, мультімедійна дошка.

Підготовка учнів до уроку.  учні розподіляються на групи: «медики», «кулінари»; кожна група готує індивідуальні завдання з теми.

Хід виховного заходу

Учитель.Шановні гості! Ми  Вас вітаємо .Одне з найбільших культурних багатств, яким сьогодні володіє Китай, – чайна церемонія. Це не лише вшанування найдавнішого та найсмачнішого напою, естетика і характер якого досі вивчаються, а й прояв поваги до легендарних чаїв. Чайна церемонія в Китаї називається гунфу-ча

Ведучий. Своє знайомство ми почнемо з таємниці заварювання чаю та поживні його цінності.

Ведучий. Ми гарантуємо Вам підняття настрою і змогу доторкнутися  до неперевершеної культури Китаю.

Історик. У багатьох китайських  легендах оспівується чудодійний кущ з прекрасними білими квітами та зеленим листям. Вва­жається, що назву йому першими дали китайці, вони й перші почали вживати його як напій. Назвали во­ни його «ча», що означає «молодий листок». Цю на­зву запозичили у них монголи, які по-своєму вимов­ляли «цай», а ми вже перейняли від них. Як ви вже здогадуєтесь, сьогодні наша розмова буде про чай. На своїй батьківщині, в Китаї, чай відомий з давніх часів, його історія нараховує 4,5 тисячі років. Спочатку чай був ліками, потім став напо­єм. Китайці першими навчилися вирощувати чайні кущі й готувати чай. Це слово в перекладі з китай­ського («тцай іє»)означає «молодий листочок».

.

До середини XIX в. Китай був єди­ним постачальником чаю у світі, секрети вирощування й переробки якого ретельно охоронялися. Більшість європейських народів сприйняли японську назву «тьа». Звідси й виникла його бо­танічна назва «теа», яку англійці вимовляють як «ти», а інші народи — як «те». Виняток — поляки, що називають чай «хербата» (від «херба» — трава).

Чим же так корисний чай?

Медики. Чай дуже багатий на вітаміни. За вмістом вітаміну С він поступається лише шипшині. Він чудово засвоюється у людському організмі при допомозі вітаміну В. Але справжнє відкриття сталося у 1936 р., коли з нього виділили вітамін Р, завдяки якому розширюються судини, і це попереджує кро­вовилив. А вітамін К забезпечує нормальне звертан­ня крові.

1-й кулінар. Якщо ви купили високосортний чай і думаєте, що у вас вийде напій високої якості, то, ви помиляєтесь. Чай ще правильно потрібно заварити.

2-й кулінар. Заварюється чай тільки у порцеля­новій посудині. Перед цим його 3—4 рази ополіску­ють окропом, щоб він нагрівся.Ополіскування посуду. Це потрібно не тільки для змивання пилу, а й для позбавлення від злих духів. Гаряча вода прогріває посуд зсередини та зовні і дозволяє яскравіше розкритися характеру чаю. 

 1-й кулінар.Китайці заварюють чай в спеціальному заварнику чаху або особливій чаші з мініатюрною кришкою – гайвань (вона ще називається «чаша достатку»). Саме тут відбувається головне дійство – промивання та заварювання ароматного чайного листя.

Перший пролив розливається по піалах, але покликаний лише промити чайне листя від пилу. Його не можна пити і слід вилити в чабань. Із останньої піали поливається металева чайна фігурка, що символізує частування доброго духу. Вона закликає до будинку здоров'я, удачу та багатство.

 Найс­мачнішим вважається чай після другої, третьої заливки.

3-й кухар. Найбільше у світі вживають чай англійці. Вони надають перевагу чорному чаю з мо­локом чи вершками. Чай вони доливають у молоко, а не навпаки, і суворо дотримуються цього правилу, тому що вважають, що коли доливати молоко у чай, то втратиться його аромат та смак. Помилка розці­нюється як невихованість. Чай англійці п'ють в суво­ро відведені години: вранці, під час ланчу (13.00) і в «файф о'клок», тобто в полудень (17.00).

Вчитель. Діти, існує багато народних способів для застосування чаю при недугах. Про них ми можемо дізнатись у наших медиків.

1-й медик. Дуже міцний гарячий чай з цукром та молоком вживають при              отруєннях              ліками.

2-й лікар. Міцний зелений чай вживають при лікуванні виразки шлунка.

1-й медик. Ні в якому разі не можна запивати ліки чаєм, це шкодитиме здоров'ю.

1-й кулінар. А тепер — про воду. Адже не всяка вода  придатна для чаю. Насамперед, вона повинна бути без всяких запахів. «Тверда» вода теж не годиться  Найкраще підходить м'яка вода та джерельна, кип’ятити її потрібно на повільному, спокійному вогні.

2-кулінар Коли у вас  буде все готове, будьте дуже акуратні, Спочатку заливають воду тільки до половини чайника закривають кришку і накривають льяною серветкою так, щоб вона прикрила і носик вашого чайника. Настоюється чай 3-15 хв.

А поки буде настоюватися наш чай пропонуємо зіграти  і довітатись про досягнення в Стародавньому Китаї.Переходимо за посиланням..https://learningapps.org/display?v=phrhicnu524

-Що ж цікавого ви згадали та дізнались,переглянувши відео.(відповіді дітей)

Наш чай майже готовий. Доливаєм окріп

Якщо ви все виконували правильно, то у вашому заварничку ут­вориться пінка, яку не слід знімати.

2-й кулінар. Чай потрібно вжити протягом 15 хв. після заварювання. Ні в якому разі не залишати йо­го на кілька годин чи на другий день. «Свіжий чай подібний до бальзаму. Чай залишений на ніч. подіб­ний до змії», — говорить східне прислів'я.

З часом про чай дізнаються і за межами Китаю. Спочатку чай потрапляє доЯпонії, де відразу стає дорогоцінним напоєм. Потім чай привозять доКореї та  Близького Сходу. У Європі про чай дізнаються лише в 16ст. і практично відразу набуває широкої популярності і стає улюбленим напоєм.

Всіх присутніх запрошуємо скуштувати цей  чудовий напій.

 

 

docx
Пов’язані теми
Всесвітня історія, Сценарії
Додано
9 січня
Переглядів
74
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку