Позакласний захід для учнів 6 класу "Гра-вікторина"

Про матеріал
Даний матеріал розрахований для учнів 6 класу з метою зацікавити учнів до вивчення природничих наук,формувати пізнавальний інтерес до вивчення і дослідження різноманітності рослин,розвивати бережливе ставлення до природи,виховувати любов до рідної землі.
Перегляд файлу

download

 

 

Гра - вікторина

 

(для учнів 6 класу)

 

 

 

    

Підготувала

вчитель біології

                                                                           Молодиня О.Д.

 

download

 

 

 

 

 

Мета:зацікавити учнів до вивчення природничих наук; розвивати логічне мислення;формувати пізнавальний інтерес до вивчення і дослідження різноманітності рослин, розвивати бережливе ставлення до природи; прививати любов до рідного краю та українських традицій.

 

Добрий день, дорогі друзі!

 Ми раді вас вітати у цьому чудовому залі!

Сподіваюся, що сьогодні ми поринемо в казковий світ природи, де ви не тільки застосуєте свої знання, а й дізнаєтеся багато цікавого про рослинний світ, навчитеся працювати в команді та підтримувати один одного!

Отже, розпочинаємо!

 

І тур  Конкурс “ Знайомство”

Капітани команд представляють свою команду.Демонструють емблему,яку вони створили.( Максимальна кількість балів - 6)

 

ІІ тур Конкурс “ Розминка”

За кожну правильну відповідь команда отримує 1 бал.Якщо команда не дала правильну відповідь, право заробити бал має команда-суперник.

Отже, почали!

 

  1. Рослина,що росте біля водойм, є символом України? (Верба)
  2. Рослина, що завжди “мандрує” за сонцем?(Соняшник)
  3. Чи можна визначити вік дерева?( Так, підрахувавши річні кільця)
  4. На якій квітці гадають дівчата?(Ромашці)
  5. У давнину кору цього дерева використовували як папір, а саму рослину порівнюють із красивою, стрункою дівчиною.Що це за дерево?( Береза)
  6. Це дерево уособлює силу, мужність,здоров’я! А на кашкеті лісничого міститься нашивка із зображенням листків із нього. Що це за дерево?( Дуб)
  7. Назва місяця пов’язана із назвою цього дерева.До речі, воно цвіте найпізніше! А квіти є добрим засобом від застуди.Що це за дерево?( Липа)
  8. Листя цієї рослини знімає набряки.А в перекладі з латинської мови означає “голова” .Що це за рослина?(Капуста)
  9. Це дерево зростає на півночі Америки і в давнину було єдиним джерелом цукру для місцевого населення.Листок цієї рослини зображено на прапорі Канади.(Клен)

10.Ця квітка є символом Японії.Вона зображена на Гербі держави у золотистому кольорі та складається із 16 пелюсток. Зазвичай розквітає восени.Що це за квітка?(Хризантема)

 

ІІІ тур Конкурс “Доповни прислів’я”

(За кожну правильну відповідь 2 бали)

 

  1. По стерні не пройдеш, ноги ----------- не поколиш.
  2. Добра трава,але не ---------- для нашого коня.
  3. Цибуля і капуста - хвороби ---------- не пустять.
  4. Хто житній хліб вживає,тому Бог --------здоров’я посилає.
  5. Де срібліє вербиця - там -------- здорова водиця.
  6. Вірність лебедина - гарна , як ------- калина.

 

ІV тур Конкурс“Цікавинки із торбинки”

А зараз я пропоную трішки відпочити та дізнатися цікаві факти про рослин!

Чи знаєте ви, що....

 

 1.Деякі дерева спілкуються між собою, використовуючи хімічні речовини.   Якщо жук нападає на якесь дерево, воно виділяє в повітря речовини, які підказують іншим деревам в околиці, щоб і ті теж випустили отруту і відлякували в такий спосіб від себе жуків.

 

2.Пальма Раффі має найбільші у світі листя. Вони досягають 20 м і перевершують за розмірами всі породи дерев.

 

3.Найменша квітка в світі ряска . Її довгий час вважали , водорістю , але потім виявили у ряски квітки . До цих пір не можуть зрозуміти , яким чином за добу кількість цих рослин у водоймі збільшується вдвічі. А за кілька днів ряска покриває всю поверхню водойми .

 

  1. Листя гігантської водної лілії , яка росте в Амазонці , дуже міцні . На них може спокійно сидіти маленька дитина.

 

5.Кора секвої не горить. Коли в лісах починаються пожежі , це дерево вигоряє зсередини.

 

 6.Бамбук росте швидше всіх рослин - 90 см на добу.

 

7.Папуаси Нової Гвінеї голяться травою путянг - настільки тверді й гострі її листки.

 

8. Рослина цератонія завжди дає однакове насіння, які незмінно важать рівно 200 мг. У давнину цим насінням користувалися ювеліри в якості гир. Цю міру назвали каратом.

 

  1. В Індії росте рослина під місцевою назвою «обмани шлунок». З’ївши 1–2 його листочки, людина відчуває ситість упродовж цілого тижня, хоча листя не містять цінних поживних речовин. Люди, які страждають від надмірної ваги, приймають таблетки й настої з листя цієї рослини, що здатна створювати ілюзію ситості.

 

V тур Конкурс “Загадкова скриня”

До вашої уваги скриня у якій знаходиться рослина.За допомогою підказок ви повинні розгадати , що там заховано.(Максимальна кількість балів -6)

Завдання для першої команди!

  1. Ця рослина є уособленням дівочої краси, ніжності, любові та сімейного щастя. Ще вона має назву - «весільне дерево». За старих часів  з її гілок робили букети, які відігравали важливу роль у весільних обрядах як символ невинності. Нею прикрашали столи, дівочі вінки, а дівчата вишивали рушники листям і ягодами цієї рослини і дарували їх женихам. В Україні вважають, що в ній втілилася дівоча краса.
  2. В Україні завжди любили та шанували  цю  рослину, яка згодом стала сприйматися як національне надбання. Вона здавна є уособленням добра, миру, благодаті та кохання. Стародавні слов'яни вважали  цю рослину символом переродження та нескінченності життя. Сама назва рослини   пов'язана з назвою сонця - Коло. Ягоди   рослини такі ж круглі, як небесне світило.
  3. Ця рослина приваблює своєю красою і влітку, коли вона квітне, і восени, коли її листя набуває багряного кольору, і взимку, коли на фоні білого снігу яскраво червоніють її ягоди.  З гілок цієї рослини чоловіки робили сопілки та колиски для немовлят. Традиційно  прикрашали коровай для молодих, а на весільному рушнику вишиті грона з дубом були символами дівочої тендітності та чоловічої мужності. На святковому столі перед одруженими також красувався букет із гілочок дуба та...........?

                               Що заховано в скрині ?       ( Калина)

 

 

Завдання для другої команди!

  1.     Ця рослина настільки невибагливий у догляді, що її можна вирощувати в будь-якій частині світу, крім Антарктики.  Квіти цієї рослини можна їсти. Існує безліч рецептів їхнього фарширування   та приготування їх у клярі.  Найменший плід рослини може важити менше кілограма, а найбільший сягати 250 кілограмів.
  2.     Плоди цієї рослини низькокалорійні і багаті клітковиною. Якщо ви на дієті, то це – ідеальний продукт для вашого раціону, оскільки його м’якоть , до того ж, багата на вітаміни А і В, білок, залізо і калій. Користь плодів для людини полягає у високому вмісті вітамів А і Е, які допомагають зберегти молодість. Тож достатньо регулярно вживати його  в їжу , щоб уникнути передчасних ознак старіння.Із плодів цієї рослини виходить смачна каша.
  3.     Без плодів цієї рослини не обходився стародавній український звичай сватання. Якщо наречений не був любий та бажаним, йому вручали ........ і він, принижений і посоромлений, вирушав додому.

 

             Що заховано в скрині ?  (Гарбуз)

Звучить мелодія

Журі підбиває підсумки та оголошує переможців.

Дякую всім за увагу! До нових зустрічей!

doc
Додано
28 жовтня 2021
Переглядів
4974
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку