Презентація " Різноманітність одноклітинних організмів".

Про матеріал
Презентація зроблена у формі " Питання - відповідь". Допоможе учням краще засвоїти матеріал під час дистанційного навчання і підготує їх до подальшого вивчення тваринних одноклітинних .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку : «Одноклітинні організми» Підготувала вчитель біології ЗОШ № 33 м. Чернігів Рагуліна Н.Г.

Номер слайду 2

1. Одноклітинні істоти є цілісними живими організмами. 2. Одноклітинні організми, як і багатоклітинні рухаються, живляться, дихають, реагують на подразники, розмножуються. Які основні ознаки одноклітинних організмів ви знаєте?

Номер слайду 3

Розгляньте малюнки. Що ви бачите?

Номер слайду 4

Які організми належать до прокаріот, а які до еукаріот?

Номер слайду 5

Яка клітина побудована складніше?

Номер слайду 6

Еукаріоти можуть бути як одноклітинними, так і багатоклітинними. Прикладами еукаріот є всі ті тварини, гриби, рослини, яких ви бачите без використання збільшувальних приладів. Одноклітинні еукаріоти – це організми, що складаються з однієї еукаріотичної клітини, яка часто зовсім не схожа на клітини багатоклітинних рослин, тварин або грибів. Хоча всі багатоклітинні еукаріоти походять від одноклітинних. Як ви гадаєте з яких клітин утворений багатоклітинний організм?

Номер слайду 7

Одноклітинні еукаріотичні організми суттєво різняться за способами живлення. У гетеротрофних одноклітинних еукаріот розрізняють тваринний та грибний способи поглинання органічних речовин. При тваринному способі клітина захоплює тверді часточки їжі, і далі перетравлює їх у цитоплазмі, часто – в особливих органелах – травних вакуолях. При грибному способі клітини можуть поглинати лише розчинені органічні речовини, всмоктуючи їх всією поверхнею. Автотрофне живлення в одноклітинних еукаріотів відбувається виключно завдяки фотосинтезу. Як живляться одноклітинні організми?

Номер слайду 8

Способи живлення одноклітинних Автотрофний завдяки фотосинтезу Гетеротрофний: Тваринний Грибний . Міксотрофний

Номер слайду 9

Одноклітинних еукаріот з рослинним способом живлення відносять до одноклітинних водоростей.  До одноклітинних прокаріот, які здатні здійснювати фотосинтез відносять ціанобактерії. Ціанобактерії є унікальною екологічною групою, яка поєднує здатність до фотосинтетичної продукції кисню та фіксації атмосферного азоту (у 2/3 вивчених видів). Хто ж відноситься до одноклітинних організмів з рослинним способом живлення?

Номер слайду 10

Одноклітинні організми поширені всюди. Їх можна знайти в прісній і солоній воді, в грунті, вони можуть бути симбіонтами. Де можна зустріти одноклітинні організми?

Номер слайду 11

1. Клітини еукаріотів мають значно складнішу будову, ніж у прокаріотів. Головною ознакою еукаріот є наявність ядра. 2. Еукаріотичні організми можуть бути як одноклітинними, так і багатоклітинними. 3. Одноклітинним еукаріотам притаманні різні способи живлення – тваринний ( гетеротрофний), грибний, рослинний (фототрофний ) та їх різні комбінації. 4. Одноклітинних еукаріот з тваринним способом живлення називають одноклітинними твариноподібними організмами, з рослинним – одноклітинними водоростями. Висновки

Номер слайду 12

Домашнє завдання параграф 14. Дякую за увагу.

ppt
Додано
29 жовтня 2021
Переглядів
3347
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку