Позакласний захід "Фізика в професіях"

Про матеріал
Матеріал може бути використаний у рамках проведення Тижня фізики з метою повторення й закріплення основного матеріалу у нестандартній формі та розвитку стійкого інтересу учнів до вивчення предмета.
Перегляд файлу

Позакласний захід з фізики

Тема.  Фізика в професіях

Мета. Формування предметних та ключових компетентностей:

основні компетентності у природничих науках і технологіях (розуміти та пояснювати зміст явищ та процесів; інтерпретувати результати експерименту);

математична (уміти сприймати інформацію щодо опису явищ та процесів, розв’язання якісних задач, використовувати логічне мислення для пояснення суті явищ);

спілкування державною мовою  (користуватися сучасною науковою мовою; чітко, стисло та грамотно формулювати думки, аргументи, результати, висновки; бути здатними до комунікації з  іншими учасниками процесу);

 ініціативність і підприємливість (працювати в колективі, здійснювати поділ завдання на складові, розподіляти функції та обов’язки між членами групи; вести діалог, узагальнювати інформацію, приймати рішення).

 

Обладнання: комп’ютер, екран, мультимедійний проектор.

Форма проведення: вікторина.

 

Перебіг заходу

Кожна людина

народжується для якогось діла

Е. Хемінгуей

І. Організаційний момент. Привітання. Емоційне налаштування на роботу.

ІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності.

Обговорення епіграфу до заходу.

Учитель:

У світі налічується понад 40 тисяч професій, і кожна цікава по-своєму.  Ким стати, яку професію обрати? Як знайти ту єдину, свою, щоб їй служити і приносити користь людям і суспільству? Як же уникнути помилок і розчарувань у виборі професії? Це питання задає собі кожен учень. Я впевнена, що у виборі професії вам в якійсь мірі допоможе і сьогоднішній захід.

Фізика – фундаментальна наука. Фізичні закони і явища лежать в основі практично всіх сфер діяльності людини. Сьогодні потрібні не просто фахівці, а професіонали своєї справи.

Люди, здатні не тільки виконувати певну роботу, але і підходити до неї творчо, розуміти суть технологічних процесів. Мета нашого заходу: показати яке велике значення має фізика у виборі майбутньої професії.

Ми проведемо наш захід в формі гри-змагання. В якій братимуть участь дві команди: «Розумники» і «Генії». Попросимо наших гостей взяти на себе обов'язки журі. А уболівальників попросимо бути активними помічниками для команд.

ІІІ. Гра-змагання. 

Учитель.  Отож, розпочинаємо  гру.  Право першими заробляти бали буде у той команди, яка дасть відповідь на загадку про професію. Вірна відповідь на запитання оцінюється 1 балом.

 

І тур. Це професія…

Хто на кухні хазяйнує,

Хто каструлями керує,

Із ножем працює вправно

І смачні готує страви? (Кухар)

Фізика в професії кухаря:

1. Чому ручки сковорідок і каструль роблять з дерева або пластмаси?  (Щоб не обпектися.  Дерево і пластмаса є поганими провідниками тепла, а метал - хорошим).

2. Яке явище підказує нам, що ми зайшли в кондитерський магазин, якщо нам закрити очі?  (Явище дифузії).

3. З якою метою в стакан кладуть ложечку, коли наливають окріп?  (Стакан з ложечкою нагрівається не так швидко і сильно, т.я. металева ложечка - прекрасний провідник тепла. Вона поглинає велику кількість теплоти, яке повинно бути надано склу склянки).

4. Чому хороший кухар користується гострим ножем?  (Гострий  ніж має меншу площу і, відповідно, тиск, що створюється рукою, збільшується і легше руйнує  матеріал).

5. Чому яблуко, коли печеться, часто лопається?  (Сік перетворюється в пар, тиск якого зростає).

6. Яка з кухонних речей літає  в космосі? (Тарілка).

  1. Одне яйце вариться 5 хвилин. Скільки часу необхідно, щоб зварилось 6 яєць? (5 хвилин).
  2. Чому важливо, щоб самовар виблискував? (Блискуча поверхня внаслідок відбиття перешкоджає передачі енергії випромінюванням, тобто самовар повільніше охолоджується).

 

ІІ тур. Це професія…

У нас цю професію знають усі:

Сидить за кермом вантажівки й таксі,

Вантаж і людей він по місту розвозить

У літню спекоту й зимові морози. (Водій)

Фізика в професії водія:

1. Чому не можна перебігати дорогу перед транспортом? (Будь-яке рухоме тіло не можна миттєво зупинити через прояви інерції).

2.Коли вигідніше заправити машину: рано вранці або вдень?  (Рано вранці, тому що прохолодно, а бензин при охолодженні  стискається сильніше і в бак його вміститься більше).

3. Для чого на радіатори автомобілів взимку одягають утеплювальний чохол? (Чохол є теплоізолятором. Він оберігає двигун від переохолодження)

4. Для чого потрібен пасок безпеки в автомобілі? (Для того, щоб при раптовому гальмуванні людина не вибила головою лобове скло, оскільки вона продовжує рух за інерцією).

5. Автомобіліст їхав до села. По дорозі він зустрів 3 легкових автомобілі і грузовик. Скільки всього машин їхало до села? (Одна).

 

ІІІ тур. Це професія…

Здоров’я хочу всім нести

Містами їздити повсюди

І хворих діток берегти!

І ким же я, напевно, буду. (Лікарем)

Фізика в професії лікаря:

1. Навіщо в процедурному кабінеті, операційному блоці часто використовують ультрафіолетові лампи? (Ультрафіолетове світло володіє бактерицидними  властивостями).

2. Для чого хворим з високою температурою призначають потогінний засіб? (Для виділення поту: він випаровується з поверхні шкіри, при цьому температура організму знижується)

3. Яким фізичним приладом вимірюють температуру тіла (Термометром).

4. Яке фізичне явище застосовують при вимірюванні температури тіла? (Явище теплопровідності).

 

ІV тур. Це професія…

Як приходимо у клас,

Там чекає він на нас.

Вчить писати і читати,

І невтомно працювати. (Учитель)

Фізика в професії вчителя:

  1. Чому крейда  залишає слід на дошці?  (Коли притискають крейду до дошки, створюється велика сила тертя, яка і відриває частинки крейди - виникає слід на дошці).
  2.  Щоб нас почули, ми кричимо, приклавши до рота руки. Поясніть, навіщо ми так робимо. (Прикладені руки – рупор, який сприяє направленому поширенню звукової хвилі).

 

V тур. Це професія…

Ця – професія морська.

Треба витримку й сачка.

Кожен знає як ловить,

І навігацію включить. (Рибалка)

Фізика в професії рибалки:

1. Яка властивість світла допомагає морякам користуватись перископом? (Відбивання світла).

2. На однаковій відстані від берега знаходяться човен з вантажем і човен без вантажу. З якого човна легше стрибнути на берег? (Човен з вантажем).

3. У якій воді і чому легше плавати: в морській або річковий? (Морській, тому що густина у цієї води більша).

4. Чому важко потрапити в рибу, стріляючи в неї з рушниці з берега, якщо вона знаходиться на глибині декількох десятків сантиметрів від поверхні води? (При проходженні через межу двох середовищ світлові промені заломлюються).

 

VІ тур. Це професія…

Він свою роботу знає –

Дуже вміло підстригає,

У нього зробить кожен-всяк

Зачіску на власний смак.( Перукар)

Фізика в професії перукаря:

  1.     Яке явище допомагає перукарю під час підготовки до фарбування волосся при ретельному перемішуванні до одержання однорідної суміші окислювача і фарби. (При перемішуванні молекули окислювача проникають в міжмолекулярні проміжки фарби – виходить однорідна суміш. Отже використовуємо явище дифузі).
  2.     Чому мокре волосся швидше висушується феном? (Гаряче повітрям – прискорює випаровування води з волосся).
  3.     Під час стрижки на ножицях іноді залишаються частинки волосся, що свідчить… (Про наявність сил притягання між молекулами).
  4.     Вкажіть на яких етапах роботи перукар здійснює рух по колу? (Під час накручування бігуді, та створення локонів за допомогою плойки).
  5.     Чому виникає електризація волосся? Як її позбутися? (Електризація волосся виникає внаслідок впливу сухого повітря, тертя волосся об синтетичні тканини або в результаті частих гарячих укладок. Справитися із цією проблемою допоможуть спеціальні засоби, які наче огортають волосся захисною плівкою (шампуні на основі гліцерину; креми, сухе масло або спрій). Також позбавитися від електризації волосся можна за допомогою фенів та прасок з функцією іонізації; за допомогою дерев’яного гребінця тощо).

 

VІІ тур. Це професія…

А це – небезпечна професія, діти:

І слідство вести, і злочинців ловити,

А ще потерпілим в біді помагати,

І злочини швидко усі розкривати. (Поліцейський)

Фізика в професії поліцейського:

  1. Що повинен враховувати водій при зупинці автомобіля. (Тормозний шлях залежить від умов: сухий чи мокрий асфальт, укачаний сніг чи ожеледиця).
  2.  Чому жезл регулювальника та деталі залізничних переїздів покривають чорно-білою смужкою? (Чорний і білий - це контрастна пара кольорів. У сонячний день навколо нас простір рясніє різними кольорами, а ось чистий чорний і білий в природі знайти важко. Місячна ніч / похмурий день: кольору зникають, залишаються тони, все навколо «сіріє», але ось найсвітліший і найтемніший тони – білий і чорний – все ще привертають увагу учасників дорожнього руху, тому що не тьмяніють).

 

VІІІ тур. Це професія…

Він входить без страху в палаючий дім,

Костюм спеціальний та каска па нім,

Він бореться мужньо з вогнем як належить,

Т перемагає, і гасить пожежі. (Пожежник)

Фізика в професії пожежника:

  1. Чому пожежники носять на голові металеві блискучі каски?  (Каска захищає від механічних дій під час пожежі і від інтенсивного теплового (інфрачервоного)  випромінювання).
  2. Для чого брандспойт  звужується на кінці? (При звуженні брандспойта швидкість потоку води зростає, а чим більше початкова швидкість вильоту частинок води, тим більша дальність їхнього польоту).

3. Під час запалювання сірника як і яким способом змінилась   його внутрішня енергія? (Внутрішня енергія збільшилася способом виконання роботи (за допомогою тертя).

 

ІХ тур. Це професія…

Врожай зібрати нам високий

Допоможе тільки він.

Бо знає  терміни посіву

І  ботаніки закони.  (Агроном)

Фізика в професії агронома:

1. Чому в парниках температура помітно вище, ніж у навколишньому середовищі, навіть за відсутності опалення? (Виникає парниковий ефект).

2. Чому городні культури поливають ввечері?  (Тому що вдень вода випаровується).

3. Чому агрономи дуже сильно переживають за озимі посіви, якщо в грудні довго не випадає сніг і стоять сильні морози?  (Сніг містить повітря, яке має погану теплопровідність).

4. Для чого у косарки, січкарні і інших сільськогосподарських машин ріжучі частини повинні бути гостро наточені? (Для збільшення тиску).

 

Х тур. Це професія…

У мене одягнутися радий

І артист, і депутат.

Спритно шию голкою своєю –

Недарма я ... (Кравчиня)

Фізика в професії кравця:

  1. Класифікуйте рух голки швейної машинки. (Голка здійснює вимушені коливання).
  2. Він фігуру обміряє, весь у смужках, цифри знає. А довжиною - рівно в метр. Називається  ... (сантиметр).
  3. Навіщо антистатиком обробляють внутрішню сторону одягу? (Для того щоб позбутися електризації тканини).
  4. Які фізичні явища спостерігаються: при зшиванні тканини? (Спостерігається явище дифузії.)

 

 

ІV. Підведення підсумків вікторини. Визначення переможців.

V. Заключне слово вчителя.

Головна професія

Спитай у тата чи у мами,

Які професії у них.

Професій в світі є чимало,

Сповна їх вистачить на всіх.

Та є одна поміж професій,

- Якої вчаться всі в житті,

Яка для кожного найперша,

Якої вчитиметесь ви.

Учитель, лікар чи геолог,

Письменник, слюсар чи шахтар –

Всі називають головною

Одну професію – школяр!

Бо всім відомо, що без школи,

Без знань, що мусиш там набуть,

Не станеш у житті ніколи

Тим, ким в дитинстві мрієш буть.

                               (А. Костецький)

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Фізика, Сценарії
Додано
17 квітня 2019
Переглядів
6499
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку