Позакласний захід "Княжа Україна"

Про матеріал
Сценарій для позакласного заходу з історії України, для дітей з особливими освітніми потребами
Перегляд файлу

«Княжа Україна»

 

Україна-це славне імя нашої Вітчизни. Вперше ця назва згадується у писемних історичних джерелах у 1187 році. Але й до цього вона ймовірно вживалася в народі як країна, край, земля ,де жили українці і їхні пращури.

Героїчною і водночас гіркою була їх історична доля  . Вони працювали і творили, боронили свою землю і розбудовували державу.

Їх поневолювали, морили голодом і вбивали, нівечили їхню історичну память. Вони вистояли. Зберегли для нас рідний край, мову і культуру.

Тож давайте  поринемо у минуле нашої країни і познайомимось з першими

українськими князями.

Над Дніпром широким, вільним, 
Де луги й степи цвіли, 
Наші прадіди поляни 
Оселились і жили.

Хлібороб робив у полі, 
Пас пастух корів, овець, 
З луком, з стрілами гнучкими 
По лісах ходив ловець.

Пишно квітла Україна, 
Повна всякого добра. 
Як в раю, жили поляни 
Понад хвилями Дніпра.

Тече,тече найбільша українська річка Дніпро. А над Дніпром, на обох його берегах, лежить місто Київ .Літописець(Літописець — це той, хто писав літопис. Ця особа володіла грамотою і послідовно описувала певні події за власними спостереженнями)описує Київ так Місто стояло у лісі на горах, над рікою Дніпровською» і «був довкола міста ліс і бір великий і жили там племена які називалися полянами».Існували  в той час і інші племена .

 РОЛИК

З Київа і розпочалася наша держава.     Про першого київського князя можна дізнатись із переказів історика Михайла Грушевського.

    Одного разу, ще коли на тому місті, де тепер Київ, були ліси і поля, прийшли туди три рідні брати, що називалися Кий, Щек і Хорив. З ними була їхня сестричка Либідь. Стали вони над Дніпром, і найстарший, Кий, сказав:

-Ось тут заложимо оселю для себе і тих купців, що сюди будуть приїжджати.

Вони вирубали ліс і побудували перші хати. А те збудоване місто обвели ровом і обгородили гострокіллям; назвали цю оселю : город Київ, тобто-Києве місто.

Ця оселя щораз більшала і багатіла, і з часом побудовано там гарні доми й палати.

Київ-найстарше і найкраще українське місто. Воно є столицею України.

Над самим Дніпром на горах, 
Огороджений з боків 
Ровом, мурами, валами, 
Київ виріс і розцвів.

На сторожі коло його, 
Наче батько, став Дніпро, 
Наче батько сину, ніс він 
З півдня й півночі добро.

За  якийсь час пізніше переїжджали човнами по Дніпрі два хоробрих лицарі із роду києвичів:

Аскольд і Дір. Вони побачили гарне місто над рікою і воно їм дуже сподобалось. Тому  вони ввійшли до нього і сказали киянам :

-Ми будемо у вас князями .Будемо вас боронити від нападів чужих племен, щоб ви могли спокійно обробляти свою землю, торгувати і їздити по Дніпрі. За це ви будете платити данину ,щоб було за що утримувати військо для вашої і нашої оборони.

Жителі Києва радо погодились ,і Аскольд і Дір панували як князі. Свою державу вони поширювали на всі ті села і міста ,що постали довкола Києва. Вони  зібрали стільки війська, що не тільки могли боронити свою державу від нападів чужих племен, а й самі йшли з військом у чужі краї.

Так росла і розвивалась українська держава зі своєю столицею Києвом .

Пам’ятки про перших князів  і донині зосталися .Отже біля Києва є гора Щекавиця ,горб Хорив і річка Либідь, та до сих пір стоїть у Києві над Дніпром могила, яку здавен-давна називали Аскольдовою могилою.

Раз до Діра і Аскольда 
Прибігають вояки: 
“По Дніпру пливуть на Київ 
Чужоземні байдаки!”

“Залишіть! Пливе не ворог”, — 
Їм князі відповіли 
І Олегові назустріч 
З воєводами пішли.

Після смерті князів Діра і Аскольда прийшов у Київ князь Олег. Літописці називали князя «віщим князем» ,тому що йому у всьому щастило .

Олег був могутнім князем, дуже хоробрим та відважним полководцем.

Він ходив у воєнні походи у близькі і далекі краї і завжди з багатою здобиччю вертався на Україну. Його боялися й шанували за відвагу .

Князь Олег-заключив перший торгівельний договір з греками. Українці могли везти в Грецію свої товари: шкіри, мед, віск, а з Греції  вивозили овочі, срібні  й золоті вироби, зброю, вина, дорогі тканини. Княжив Олег 33 роки.

 До самої смерті воював Олег з  ворогами і цілій світ знав про його хоробре військо. Існує цікавий переказ про загибель князя Олега.

Смерть Олега.

Зустрів князь одного разу ворожбита-віщуна,людину, яка вміла предрікати майбутнє, і попросив поворожити йому .Хотів дізнатись як помре ,якою смертю і коли.

А ворожбит йому і каже:-Ти князь, великий воїн! Завжди під стрілами ворожими, але вони тебе не беруть, а загинеш ти від свого любого коня.

Засміявся князь, не повірив, але коня свого наказав відпустити на волю ,а собі узяв іншого коня і вирушив на війну. Через два роки повернувся з походу і спитав про свого улюбленого коня. Йому сказали, що кінь його давно загинув ,тільки кісточки біліють у полі. Пожалів  князь любого коня і попросив він слуг відвести його туди. А коли став він над білим черепом коня, сльозами зайшли його очі і з жалем промовив:-Не сповнилася ворожба, кінь загинув ,а я живу.

Та ледве промовив ці слова як раптом щось їдке і гаряче обпекло його ногу,в очах потемніло і він упав на землю .Коли дружинники підбігли до князя ,то побачили ,що гадюка вкусила його за ногу. Вона звила гніздо в черепі коня, а коли князь був поряд-смертельно його вжалила. Так збулось пророцтво віщуна, загинув князь від свого коня ,щоч вже і неживого.

Умер Олег. Закняжив Ігор. 
Це завзятий був вояк: 
Налітав він, наче вихор, 
І не знав жалю в боях.

Наступним князем став нащадок Олега-князь Ігор. Він був дуже хоробрий і відважний. В той час на Україні було багато маленьких князівств в яких панували нікому невідомі князі, але вони всі як один підкорялися великому князю київському-Ігорю. Він водив своє військо в похід на греків, а греки у той час вже винайшли порох і виготовляли вибухові набої, яких тоді ще не знали українці.

Багато подвигів здійснив князь Ігор, але загинув не в бою ,знищило його племя що називалося древлянами. Не хотіли вони платити данину князеві, зібрали своє військо, напали на його дружину, розбили її, а самого князя впіймали, жорстоко вбили .

Коли ця страшна звістка дійшла до жінки Ігоря, княгині Ольги, вона вирішила помститися древлянам.

Ролик.(княгиня Ольга)

Помста Ольги

Рушила вона на них із військом і зупинилась біля їх столиці Іскоростеня. Ольга взяла місто підступно і хитро. Вона зажадала від древлян з кожної хати данини- по парі голубів-сказала що з таким викупом піде собі назад .Древляни зраділи, що так легко відкупляться від помсти, та й дали по парі голубів від кожного двору. Ольга звеліла прив’язати до лапки кожному голубу віхтики з жаром і пустити вільно. Птахи полетіли до своїх хат,і вмить всі хати почали палати. А Ольга здобула столицю і землі древлян до Київського князівства.

Княгиня Ольга владарювала дуже мудро і зміцнила державу. Вона перша з українських князів прийняла християнську віру.

Існує цікава легенда, яка прославляє гострий розум княгині Ольги. Коли вона приїхала в Царгород (Константинополь), то її довго, десь близько півроку, протримали не допускаючи до зустрічі з імператором (за церемоніалом того часу). Нарешті після зустрічі з княгинею імператор помітив її красу і вирішив одружитись з нею. Княгиня Ольга була проти цього, але відкрито не виступила. Вона поставила умову, що перед одруженням вона має охреститись і хресним батьком має бути сам імператор Костянтин. Після хрещення імператор знову почав розмову про одруження, але у відповідь почув запитання : «Чи може дочка одружуватись з батьком?». Зрозумівши, що його перехитрили, імператор відпустив Ольгу додому багато обдарувавши.  

На згадку про цю видатну жінку у наш час існує державна нагорода України з 1997 року  «Орден княгині Ольги».  

Наступником Ольги став 

Святосла́в І́горович    Великий князь київський (945972). Єдиний син київського князя Ігоря і княгині Ольги. Після загибелі батька перебував під регентством матері  . Ставши самостійним правителем, проводив активну зовнішню політику, значно розширивши територію   держави.Багато часу проводив у походах. Підкорив різні племена :волзьких булгар, аланів, радимичів, в'ятичів   У 965968 роках розгромив Хозарський каганат. 968 року допоміг візантійському імператорові Никифору Фоці придушити повстання болгар, але його спроба залишитися в Болгарії змусила Візантію нацькувати на Київ печенігів .Відігнавши їх, посадив своїх синів намісниками держави  Ярополка в Києві; Олега в Овручі, Володимира в Новгороді . 969 року вирушив у другий похід на Болгарію. 

Його називали Святосла́в Хоро́брий .Князя Святослава поважали і свої і вороги. Свої-тому що був дуже простою людиною ,поважав своїх вояків ,міг їсти ,спати ,воювати разом з ними і відрізнявся від них лише білизною своєї сорочки. А вороги поважали за сміливість і чесність. Коли Святослав вирушав в похід, то завжди попереджав воргів словами –«Іду на ви»..  971 року був обложений у болгарському місті Доростолі, змушений повернутися додому. На зворотному шляху загинув у засідці на Дніпрі, яку влаштував печенізький хан Куря.

Після Святослава і до нашого часу було ще дуже багато князів ,відомих і не дуже, всі вони зробили свій внесок в історію становлення нашої країни.

Ролик (Князі України)

А тепер ,щоб перевірити чи добре ви слухали мене

Бліц –опитування:

  1. Що було на місті Києва?(гора)
  2. Хто був першим князем ?(Кий)
  3. Згідно з легендою, від чого помер Олег? (Від укусу змії)
  4. Два князі,останні представники династії Києвичів. (Аскольд і Дір)
  5. Як помстилась Ольга древлянам? (спалила місто)
  6. Які племена вбили князя Ігоря?(древляни)
  7. Син Ігоря і Ольги. (Святослав)
  8. Князь, який усі роки свого правління провів у походах і битвах. Завжди попереджав ворогів: «Іду на ви».(Святослав)

Людина повинна знати минуле своєї країни, знати і пам’ятати тих, хто жив раніше, хто створив і зберіг для неї рідний дім, землю і все, що є на землі. Без минулого не може бути сьогодення. Кожна людина — це місток, перекинутий із минулого у майбутнє. Українська земля — земля наших батьків і дідів. Давайте любити і шанувати свою країну ,прикрашати її своєю працею,піснями.

Пісня учнів.

Дякую за увагу!

 

 

docx
Додано
17 вересня 2019
Переглядів
1085
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку