Позакласний захід «Любе місто – рідний Харків»

Про матеріал

Позакласний захід «Любе місто – рідний Харків», що підготувала Олена Миколаївна Бутко, спеціаліст вищої категорії, учитель - методист, ЗОШ І-ІІІ ступенів № 54 м. Харків.

Метою проведення заходу стало поглиблення знань про історію і традиції рідного міста, формування у дітей громадянську позицію, уміння брати на себе відповідальність за чистоту свого міста; виховування почуття патріотизму, любов до свого міста.

Перегляд файлу

Позакласний захід «Любе місто – рідний Харків»

 

Мета: продовжувати краєзнавчу роботу з дітьми; узагальнювати та розширювати знання учнів про місто, в якому вони живуть, його проблеми; формувати у дітей громадянську позицію, уміння брати на себе відповідальність за чистоту свого міста; виховувати почуття патріотизму, любов до свого міста.

 

   Ведучі тримають в руках мікрофони, їх супроводжує кінооператор.

І ведучий.  Ми раді вітати вас, любі гості! Нещодавно наш клас мав нагоду прийняти участь у телемості з англійськими учнями, познайомити їх зі своєю країною. Сьогодні ж  ми хочемо запросити вас відвідати нашу  маленьку Батьківщину – любе місто Харків.

ІІ ведучий.  Студія «4 А продакшин» представляє відео проект «Любе місто».

І ведучий.  Хочу запросити до залу юних харків’ян, моїх однокласників.

ІІ ведучий.  Хай лунає пісня, що стала гімном Харкова під час проведення Євро. А виконує її наша випускниця Анастасія Бланкова.

Діти входять в зал під музику  «Welcome to Kharkiv» у виконанні А.Блінкової

І ведучий.  . Як все починалось? Група шанованих науковців дасть змогу поринути у глибини історії.

1. Місто Харків - адміністративний центр історико-географічної області України, за якою закріпилася назва «Слобожанщина».

2. Площа сучасного Харкова перевищує 300 кв. км, а населення становить 1 млн 450 тис. чол. Територія міста - це горбиста рівнина з долинами, ярами

3. Територію сучасного Харкова люди почали обживати в давнину. Розкопки археологів свідчать, що тут проживали різні народи: скіфо-сарматські, черняхівські племена, половці.. Слов'яни ще у VIII ст. заснували на місці майбутнього Харкова своє поселення, яке в X ст. стало відоме як місто Донець.

4. Існує кілька версій про виникнення назви «Харків». Деякі історики вважають, що Харків -трансформована назва від Шарукань, половецької столиці, яка була на цих землях, інші пов'язують назву з ім'ям ватажка перших українських переселенців в середині XVII ст. Харка (Харитона). Більшість же фахівців вважають, що свою назву місто отримало від річки Харків. Назва це вперше згадується в «Книзі Великому Кресленню», укладеній 1627 р., і досі залишається гідронімічною загадкою.

5. Українські переселенці почали обживати незаселені території. Цей край іменувався «Диким полем», тому що був спустошений після монголо-татарських набігів.

6. Одночасно з українцями тут з'явилися російські поселенці. У результаті взаємодії двох міграційних потоків: із заходу, більшого, українського, і з півночі, меншого, російського (руського), сформувалася слобожанська субкультура. У ХУІІ-ХУШ ст. Слобожанщина перетворилася в особливу історико-географічну область Україна з характерним колоритом матеріальної і духовної культури.

7. Першу Харківську фортецю побудували за українським звичаєм. У 1656 р. московський цар Олексій Михайлович видав указ про створення окремого Харківського воєводства. Фортеця, яка виникла на місці, де зливалися річки Лопань і Харків, мала 10 башт і довжину стін понад один кілометр. Найстаріший документ, у якому є згадка про Харків - царський указ, датований 28 березня 1656 р. . Харків був уже досить великим поселенням. В описі значилося 578 душ чоловічої статі, і можна вважати, що в цей час у місті було не менше ніж 200 будинків.

8. Харків став центром Харківського козацького полку. Українські переселенці принесли з собою характерний для них козачий військовий і адміністративний порядок. З перших років існування фортеці біля неї почав селитися торгово-ремісничий люд. З'явилися перші слободи - Гончарівка, Журавлівка і т. д. Це свідчило про перетворення Харкова з важливого прикордонного форпосту на центр ремесел і торгівлі.

9. Харків стає губернським містом. Створюється міська дума (1785 р.). З 1734 р. починає діяти поштова служба, з 1739 р. з'являється перший лікар, з 1778 р. - перша аптека. Це дещо змінює побут харків'ян, проте протягом усього століття основним заняттям їх залишається рільництво (до 70 % населення). Про розвиток ремесел і торгівлі свідчать найменування вулиць і провулків, що виникли в той час: Чоботарська, Римарська, Капелюшний, Столярний, Слюсарний.

Пісня «Рідна мова»(музика П. Майбороди, слова А.Малишка)

Хореографічна композиція  «Україна»

 ІІ ведучий. В історичній частині міста знаходяться числені харківські театри: ляльковий театр, театр опери та балету, театр української драми, театр російської драми, театр юного глядача, театр музичної комедії.

І ведучий. Запрошуємо вас заглянути на репетицію в один з театрів. Камера, за мною.

Мюзикл  «Королі» (танок під композицію з мюзиклу «Ромео і Джул’єта”)

 

 

 ІІ ведучий  за Харковом здавна закріпилася слава наукового центра  України, столиці студентства. 

1. Уже у XVIII ст. Харків стає освітнім центром.

Харківський колегіум (у 1731 р. таку назву отримала слов'яно-латинська школа,

переведена в 1726 р. з Бєлгорода) став другим за значенням в Україні після Києво-Могилянської академії. Тут викладали повний курс наук. Бібліотека колегіуму стала першою в місті і до 40-х рр. ХГХ ст. налічувала вже 5 тис. томів.

2. Зі зростанням міста з'являлися й нові навчальні заклади. До початку XX ст. в Харкові було чотири чоловічі, дві жіночі гімназії, два реальні училища, духовна семінарія, кілька приватних гімназій і пансіонів, Інститут шляхетних панянок, Комерційне училище, п'ять вищих початкових училищ (усього на 1902 р. -111 початкових шкіл).

3. Величезне значення мало відкриття 17 січня 1805 одного з найстаріших в Росії і першого в Україні Харківського університету. Його засновником став В. Н. Каразін. Університет є науковим і культурним центром, він відомий своїми вченими, випускниками та викладачами: М. М. Бекетовим, В. Я. Данилевським, М. Ф. Сумцовим, Д. І. Багалієм і багатьма іншими корифеями.

І ведучий  В сучасному Харкові 17 університетів, 9 академій та 9 інститутів надають молоді вищу освіту, працює 142 науково – дослідних інститута.

ІІ ведучий  У всі часи студенти любили не тільки навчатися, а й відпочивати, приймати участь в КВНах, виставах, змаганнях. Одною з найкращих команд України стала харківська команда «Майдансу». Погляньмо.

Хореографічна композиція  «Чайки» ( Юлиана Жученко – «Чайка над морской волной» (муз. А. Варламова, сл. Р. Паниной)

 

 І ведучий  Як не згадати про площу Свободи.

1.. Сьогодні площа Свободи – одна з найкрупніших площ у світі(майже 12 га) . Довжина площі – 750 метрів, ширина – 130 метрів.

2. Площу  оточують: міський сад ім.. Т.Г.Шевченка, Палац дитячої та юнацької  творчості та три грандіозні споруди: Госпром і два корпуса національного університету ім.. Каразіна.

ІІ ведучий     Наша площа стала місцем проведення міських свят, салютів, концертів, випускних вечорів, парадів. Операторе, швидше!  Встигнемо на виступ  військових.

Спортивно – хореографічна композиція  «Захисники Вітчизни» ( Леонід Агутін «Граница»)

І ведучий  А ще наше місто надзвичайно гарне і квітуче. За красою скверів, парків, газонів, неповторністю клумб місто займає лідируюче місце в країні.

1. Квіткарі Харкова установили світовий рекорд по довжині композиції із живих квітів.

2. Довжина клумби із квіток жовтого і синього кольорів вздовж набережної в центрі міста сягнула 2 кілометри 800 метрів.

3. Загальна кількість квітів, що пішли на цю живу композицію, склала 80 тисяч.

Музично – хореографічна  композиція «Квіти» (Едвард Гріг «Ранок», Всегда одинок - Howard Shore - The Fall of Gil-Galad, Юрій Антонов «Не рвите цветы» )

ІІ ведучий  Наше місто – це місто добрих, чуйних, доброзичливих, гостинних людей, що раді гостям і зичать ім щастя, здоров’я, наснаги. Є добра традиція бажати на прощання, щоб зберігав вас янгол – охоронець.

І ведучий  Тож і вам, і нам, і всьому нашому місту, і всім добрим людям янгола – охоронця.

Танок «Янгол летить» ( «Непоседы», «Ангел летит»)

 

ІІ ведучий  Такий відео проект ми підготували нашим гостям. А тепер пропоную спитати у них: яке місце Харкова стало для них улюбленим?

І ведучий  До побачення! Ми раді, що змогли поділитися з вами нашою любов’ю до рідного міста!

doc
Додано
15 вересня 2018
Переглядів
589
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку