Позакласний захід на тему: «Вода для всіх!»

Про матеріал
Виховний позакласний захід, присвячений Всесвітньому дню води. Основною метою заходу є зосередження уваги на важливості загального доступу до чистої води, санітарії та гігієни, для підняття питань збалансованого управління водними ресурсами.
Перегляд файлу

 «Вода для всіх!»

(розробка виховного заходу)

Мета: надати іформацію про воду, як одне з основних джерел життя на Землі; розглянути її фізичні та хімічні властивості; ознайомити з цікавими фактами про воду, підтверджуючи її унікальність; розвивати вміння використовувати отримані знання на практиці; виховувати відповідальне ставлення до вивчення предмету, збереження прісної води на планеті.

Тривалість: 2 год.

Вступ.

(відео 1. Фрагмент фільму «Планета Земля»)

 

(під відео 2. «Хвилі» (звучать слова)

 

Уч. 1 Вода, в тебе немає ні кольору. Hi смаку, a ні зaпaxy, тебе не можливо описати, тобою насолоджуються, не відаючи, що ти таке. Не можна сказати, що необхідно для життя, ти i є-саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, яку не поясним нашими почуттями. З тобою повертаються до нас сили, з якими ми вже попрощалися. По твоїй милості в нас знову починають вирувати висохлi джерела нашого серця. Антуан де Сент-Екзюпері «Планета людей».

Уч. 2 До вашої уваги, шановні присутні, наш захід -  «Вода для всіх!».

 

Уч.1 Вода - дійсно джерело життя на нашій планеті. Ця речовина непередбачувана і досі до кінця не вивчена. Вона загадкова і водночас небезпечна.

 

(відео 3. «Цунамі»)

 

Уч. 2 Але водою можна й милуватися, бо вона здатна зачарувати, ввести в свій полон.

 

(відео 4. «Водоспад Анхель»)

 

Уч. 1 Отож, ви сьогодні отримаєте інформацію про будову молекули води, її фізичні та хімічні властивості, 20 цікавих фактів про воду.

Уч. 2 Також ми підготували репортаж про поради щодо вживання води, рівня забрудненості водойм України, Дніпропетровщини, Петропавлівщини, наслідки недбалого ставлення до прісної води.

 

Уч. 1 Вода - цікава речовина, і ніхто з нас навіть не уявляє, що жоден із процесів, що відбуваються як в живій та і в неживій природі на нашій планеті, не проходить без води. Навіть горіння - хімічна реакція, яку можливо зупинити за допомогою води, теж ніколи б не відбувалася без наявності між молекулами чи атомами речовини молекул води.

 

Уч. 2 Будова молекули води (слайд 1 презентації). Молекула води

складається з двох атомів Гідрогену та одного Оксигену. Молекула є полярною, а саме позитивний заряд зосереджується навколо атомів Гідрогену, а негативний - відповідно навколо Оксигену. Молекула води має кутову форму, а саме градусна міра кута між атомом Гідрогену та Оксигену становить 105°.

Уч. 1 Фізичні властивості води (слайд 2). Вода - це єдина речовина в природі, яка в земних умовах існує в усіх трьох агрегатних станах:

рідкому-вода; твердому-лід; газоподібному-пар.

Вода-це безбарвна речовина без запаху та смаку за певних температур може легко переходити з одного агрегатного стану в інший. Вода - найбільш поширений розчинник на планеті Земля.

 

Досліди «Фізичні властивості води»

 

D:\фл\Самоосвіта Третьяков\2018-2019 н.р\вода\IMG-9aead62debe6e0652b22832cbc696418-V.jpg D:\фл\Самоосвіта Третьяков\2018-2019 н.р\вода\IMG-56ff9ee0622bde2d25c2ba113fee841a-V.jpg D:\фл\Самоосвіта Третьяков\2018-2019 н.р\вода\IMG-92c1708329e43279aaa5d29abb74f910-V.jpg

 

Уч. 2 Хімічні властивості води (слайд 3). Вода унікальна речовина. Вона активно вступає в реакції з лужними металами, такими, як Калій, Натрій, Кальцій, Літій. Під час взаємодії з основними оксидами утворюються основи, а при взаємодії з кислотними оксидами - кислоти.

 

Уч. 1 А зараз до вашої уваги 20 цікавих фактів про воду. Факт перший -

найчистіша вода у Фінляндії.

За даними ЮНЕСКО, найчистіша вода знаходиться у Фінляндії. Усього в дослідженні свіжої природної води брало участь 122 країни. При цьому 1 мільярд людей у всьому світі взагалі не має доступу до безпечної води.

 

(Відео 5,1; 5,2 фрагменти про дефіцит води в деяких странах.)

 

Уч. 2 Факт другий-лід швидше отримати з гарячої води, а ніж з охолодженої.

Якщо міркувати логічно, то, звичайно, з холодної. Адже гарячій потрібно спочатку охолонути, а потім вже замерзнути, а ось холодній остигати не потрібно. Однак досліди показують, що на лід швидше перетворюється саме гаряча вода. Точної відповіді на запитання, чому все-таки гаряча вода замерзає швидше холодної, до сьогодні не знайшли. У фізиці цей парадокс називають Ефект Мпемби на честь автора відкриття Ераста Мпемба.

 

Уч, 1 Факт третій - над охолодження води. Усі добре пам'ятають зі шкільного курсу фізики, що вода замерзає при нулі градусів, а при 100 градусах закипає. Однак існує так зване надохолодження води. Таку властивість має дуже чиста вода - без домішок. Навіть при охолодженні нижче точки замерзання така вода залишається рідкою при мінус 120 градусах стає в'язкою рідиною блакитного кольору.

Уч. 2 Факт четвертий - вода має більш ніж три агрегатних стани. Ще зі школи всі знають, що у води є три агрегатних стани: рідкий, твердий й газоподібний. Проте вчені виділяють 5 різних станів води в рідкому вигляді і 14 станів в замерзлому вигляді.

 

Уч.1 Факт п'ятий - вода, як скло. Що буде, якщо взяти замерзлу чисту воду і продовжити її охолодження? З водою відбудуться неймовірні перетворення. При мінус 120 градусах за Цельсієм вода стає надв'язкою або тягучою, а при температурі нижче мінус 135 градусів вона перетворюється в "скляну" воду. "Скляна" вода - це тверда речовина, в якій відсутня кристалічна структура, як у склі.

 

Уч. 2 Факт шостий - вода - основа життя. Усі живі істоти складаються з води. Вода становить майже 70 % маси тіла людини. Людський ембріон на 97% складається з води, а новонароджений — на 90%. Найбільш інтелектуальна частина нашого тіла — мозок — на 85% складається з води, кров — на 95 %.

 

Уч. 1 Факт сьомий - вода - переносник хвороб. Вода не тільки дарує життя, але може і віднімати його. 85 % всіх захворювань у світі передається через воду. Щорічно 25 млн чоловік помирає від цих захворювань.

 

відео 6 «Хвороби від води»

 

Уч. 2 Факт восьмий - людина помирає без води. Якщо людина втрачає 2% води від маси свого тіла, то вона відчуває сильну спрагу. Якщо відсотки втраченої води збільшаться до 10, то у людини почнуться галюцинації. При втраті 12% води людина не зможе відновитися без допомоги лікаря. При втраті в 20% - людина помирає.

 

Уч. 1 Факт дев'ятий - найбільше прісної води зосереджено в льодовиках. Насправді, в мантії Землі води міститься в 10-12 разів більше, ніж у Світовому океані. При цьому майже вся маса води на планеті не придатна для пиття. Ми можемо пити лише 3% води - саме стільки у нас запасів прісної води. Але навіть велика частина цих 3% недоступна, оскільки міститься в льодовиках.

 

Дослід з таненням льоду

 

Уч. 2 Факт десятий - вода, як дієтичний продукт. За допомогою води можна боротися із зайвою вагою. Вживаючи з напоїв тільки воду, можна різко знизити загальну калорійність раціону. По-перше, тому, що людина припиняє пити калорійні солодкі газовані води і соки; по-друге, тому, що після того, як ми п'ємо воду, нам менше хочеться солодощів, як у випадку з чаєм або кавою.

 

Уч. 1 Факт одинадцятий - вода для здорового серця. Вода допомагає знизити ймовірність серцевого нападу. Під час досліджень учені з'ясували, що ті люди, які п'ють близько шести склянок води в день, менше схильні до ризику серцевого нападу на відміну від тих, хто випиває всього дві склянки.

 

Уч. 2 Факт дванадцятий - 35 тонн води за життя. Без води людина може прожити дуже недовго. Потреба у воді стоїть на другому місці після кисню. Без їжі людина може прожити близько шести тижнів, а без води - п'ять-сім діб. За все життя людина випиває близько 35 т води.

 

Уч. 1 Факт тринадцятий - найдорожча вода. Вода може бути безкоштовною, а може бути і дуже дорогою. Найдорожча в світі вода продається в Лос-Анджелесі. Виробники упаковують дорогоцінну рідину зі збалансованим смаком і значенням ph в пляшки зі стразами "Swarovski". Коштує така вода 90 $ за 1 л.

 

Уч. 2 Факт чотирнадцятий - білок у воді. Морська вода - дуже поживна субстанція. В 1 куб. см такої води міститься 1,5 грам білка і інших речовин. Вчені вважають, що один лише Атлантичний океан за своєю поживністю оцінюється в 20 тис. врожаїв, які збирають за рік по всій суші.

 

Уч. 1 Факт п'ятнадцятий - вода, що горить. У Азербайджані є вода, яка містить багать метану, тому вона може загорітися, якщо до неї піднести сірника. А в Сицилії є одне з озер, на дні якого утворюються кислоти, які спричиняють отруєння води.

Всі знають що за допомогою води можна потушити вогонь. Як ви думаєте чи завжди водою можна гасити полум’я? (чекаємо відповіді) Чи можна отримати вогонь під водою? (чекаємо відповіді)

 

Дослід «Горіння під водою»

 

Уч. 2 Факт шістнадцятий - рожеве озеро. У Сенегалі є озеро яскраво-рожевого кольору. Наче в нього насипали марганцівки. Вода тут настільки солона, що вижити в ній можуть мікроорганізми тільки одного виду - вони i дають таке забарвлення.

 

Уч. 1 Факт сімнадцятий - приготування чаю. Для приготування 1 склянки чаю потрібно витратити не 200 мл, а майже 4 л води, тобто 19 склянок. Бо саме очищена вода е «здоровою» та придатною для вживання. У процесі очищения є втрати води.

 

Уч. 2 Факт вісімнадцятий - кава + вода.

Вживання кофеїну призводить до обезводнення організму. Тому на кожну випиту чашку кави треба додатково випити склянку води. У популярних кав'ярнях Європи, Турції разом з кавою обов'язково подають склянку води.

 

Уч. 1 Факт дев'ятнадцятий - кількість молекул у склянці води.

У склянці води міститься близько 8 септіліонів молекул.

Уч. 2 Факт двадцятий - швидкість руху у воді.

У найглибшій точці Світового океану (Маріанський жолоб, 11034 м) кинуті у воду залізній кульці потрі6но більше години, щоб досягти океанського дна.

 

(помічник виносить 4 склянки з водою)

Уч. 1 Кажуть, що земля - то е золота, а вода діамант. Але ж вода-воді різниця. А зараз до вашої уваги 3 пронумеровані склянки води. Шановні гості, хто б з вас з якої склянки випив воду?

 

Уч. 2 Під №1 знаходиться мінеральна вода - друга за ступенем корисності вода. Але неконтрольоване вживання такої води може призвести до різних хвороб. Для організму людини шкідливі надмірно мінералізован1 розчини, тим бльше добавки сірководню, вуглекислого газу, або радіоактивного газу радону. Тому мінералку необхідно вживати обережно i тільки за рекомендаціями лікаря. Столова вода е завжди корисна для вживання кожного дня. До речі,її користь зростає, якщо воду нагріти до 30°. Це вода м'яка,юльк1сть солей не перевищує 1 грама в літpi води, приємна на смак, без сторонніх запахів та смаків. На ochobі столової водивиготовляютьр13Н1 напої.

Уч. 1 Під № 2 знаходиться так звана «золота» або «срібна» вода. Народні цилителі завжди говорили про те, що необхідно вживати «золоту», або «срібну» воду. Ця традиція дійшла до нас з часів Хрещення Pyci. Як її отримати? Дуже просто. Якщо прокип'ятити воду iз золотою прикрасою, або потримати срібну прикрасу у воді то йони Ауруму, або Аргентуму очищають воду від хвороботворних бактерій. Така вода підтримує роботу серця, але вона е протипоказанням для людей гіпертоніків з підвищеним тиском.

 

Уч. 2 Під №3 знаходиться магнітна вода. На початку 80-х років минулого століття Доктор медичних наук Утєхін, запровадив у побут людей магнітну воду. На його думку промагнічена вода стає більш біологічно активною, тому може створювати терапевтичний ефект. Вода, яка була оброблена магнітом знижає кількість холестерину в крові та печінці. До речі, магнітна вода тримає свої властивості тільки одну добу.

 

Уч. 1 Під №4 знаходиться дистильована вода - найнебезпечніша для організму людини вода. Ця рідина абсолютно нейтральна, в ній відсутні як шкідливі елементи так і корисні солі, яких потребує організм. Таку воду краще використовувати для обробки ран.

 

Уч 2. Отож підведемо підсумки кожен для себе - яку ж воду пити?

Голосування («Kahoot»)

Якої води не було серед цих зразків?

 

 

Уч. 1 Вода, яку вживають українці, надходить до нас з підземних джерел, або ж з річок тільки вже в очищеному вигляді. Яким же є стан наших прісних водойм на території України та Дніпропетровської області. Увага на екран.

(слайд)

Уч. 2 На карті України ми бачимо, що найбільш забрудненими є водойми Східної України та деякі центральні області. Звичайно металургія, хімічна та гірничо-видобувна галузі негативно впливають на екологію не тільки водойм, а й атмосфери, літосфери.

 

Уч. 1 Але є надія на те, що сучасна молодь, тобто ми, будемо берегти прісну воду, не забруднювати довкілля. Є надія, бо є в нас мальовничі місця, де можна відпочити, милуючись природою.

 

Уч.1 Як і чому потрібно економити прісну воду?

Під час намилювання рук з крана намарно витікає від 15 до 20 л води. Для зменшення подібного марнотратства необхідно частіше закручувати кран, що дозволить заощаджувати до 70% води.

 

(слайд) Уч. 2 3 одного туалетного зливного бачка із зношеними прокладками може витікати до 20 л води кожної години. У сумі за день це 500 л, а в рік 178 тис. л.

 

(слайд) Уч. 1 Якщо з крана тече вода струменем товщиною як сірник, то втрати становлять понад 100 л на добу, і цієї води було б цілком достатньо, щоб прийняти душ трьом-чотирьом членам сім’ї.

 

(слайд) Уч.2 Якщо з крана капає вода (тільки 10 крапель за хвилину), у місяць з нього намарно витікає близько 170л води, у рік- понад 2 тис. л.

 

(слайд) Уч.1 Забруднені підземні води очищаються протягом декількох тисячоліть. Ми щоденно забруднюємо наші річки: викидуємо сміття, користуємося миючими засобами. А саме вони завдають найбільшу шкоду. Про це дивимось мультфільм.

мультфільм про фосфати

 

Уч. 2 Чи замислювалися ви які річки дають нам воду? //// На паузі. Фронт. бесіда.

 

відео «Річки України»

 

(Вчитель) Підводимо підсумки:

  1. Для чого придумали Всесвітній день води? /Для зосередження уваги на важливості загального доступу до чистої води, санітарії та гігієни, для підняття питань збалансованого управління водними ресурсами./
  2. Не забувайте, близько 2,6 мільярда людей відчувають нестачу води.
  3. Хоча понад 70% поверхні Землі вкрито водою, тільки близько 3% цієї води є прісною, з яких третина доступна людині, інша зберігається в льодовиках.
  4. Українці споживають близько 350 л води щодоби. 2/3 населення забезпечується водою з Дніпра.


Використані джерела:

  1. Основа – Дайджест-інфо «Цікаве про воду» https://www.slideshare.net/ssuser12fa1d/ss-70309412
  2. Відеофрагменти з різних каналів Youtube /посилання не зберіглися/
  3. Презентація: https://drive.google.com/open?id=10mu9RXG3ZJmOjbDrcXcotLtkJDS8vFzI

 

 

Підготував: вчитель фізики та інформатики Сергіївської ЗОШ І-ІІІ ст. Третьяков С.В. 2019р.

docx
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
688
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку