Презентація до уроку: Електроємність. Конденсатори.

Про матеріал
Презентація до уроку фізики на тему: Електоємність. Конденсатори. Енергія зарядженого конденсатора. Процес роботи конденсатора можна побачити на схемі, яка виконана за допомогою програми Tinkercad
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація до уроку фізики на тему: Електоємність. Конденсатори. Енергія зарядженого конденсатора. Підготувала: викладач фізики і астрономії ДНЗ “Підволочиський професійний ліцей” Семенюх І. В.

Номер слайду 2

Не досить оволодітипремудрістю, потрібнотакож вміти користуватися нею. Прислів’я

Номер слайду 3

Електоємність. Конденсатори. Енергія зарядженого конденсатора.

Номер слайду 4

План1. Історичні факти про конденсатори.2. Електроємність. 3. Конденсатори, види і типи.4. Паралельне і послідовне з`єднання конденсаторів.5. Енергія плоского конденсатора6. Застосування конденсаторів.

Номер слайду 5

Творцями першого конденсатора (незалежно один від одного) є голландець Ван Мушенбрук, а також німецький фізик Фон Клейст, який проживав в місті Лейден. Вони створили даний пристрій у 1745 році, таким чином, подарувавши науковому світу тих часів можливість вивчення електрики. Між іншим, саме завдяки Фон Клейсту перший конденсатор назвали «Лейденською банкою», і не випадково: лейденська, тому як місто Лейден, а банка –тому, що це і була по суті звичайна банка, обклеєна з двох сторін фольгою, а дерев’яна кришка з двома металевими стрижнями закривала цю банку.

Номер слайду 6

Пітер ван Мушенбрук (1692-1761) Лейденська банка

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Давно, коли ще, як кажуть, «дерева були великими, а сонце світило яскравіше, років п’ятдесят тому, перші комп’ютери і ЕОМ теж були великими, але малопотужними, так і конденсатори мали великі розміри і малу ємність. Сьогодні існують усі можливості створювати маленькі конденсатори, але зі значною ємністю.

Номер слайду 9

Електроємність характеризує здатність провідників або системи з кількох провідників накопичувати електричний заряд. Розрізняють електроємність відокремленого провідника та електроємність системи провідників (наприклад, конденсатора).  Електроємність відокремленого провідника – фізична величина, яка характеризує здатність провідника накопичувати заряд і дорівнює відношенню електричного заряду відокремленого провідника до його потенціалу : Оскільки 1 Ф – дуже велика одиниця ємності, зазвичай застосовують частинні одиниці: 

Номер слайду 10

Конденсатор – система з двох обкладок - провідників, які розділені шаром діелектрика, товщина якого менша у порівнянні з розміром обкладок.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Види конденсаторів:

Номер слайду 13

Характеристика сучасних конденсаторів. Конденсатори мають кілька основних параметрів, за якими їх і характеризують:1. За номінальною ємністю, що є основною характеристикою та визначає заряд компонента.2. За питомою ємністю – визначається відношенням ємності до обсягу діелектрика.3. За ємкісним коефіцієнтом температури.4. За номінальною напругою.5. За кутом втрати, полярності і вибухонебезпечності.

Номер слайду 14

Електролітичні Керамічні Слюдяні Повітряний

Номер слайду 15

Плоский конденсатор – це конденсатор, який складається з двох паралельних металевих пластин (обкладок), розділених шаром діелектрика.

Номер слайду 16

Кодування номіналу конденсатора. Номінал в п. Ф записується на корпусі конденсатора. Перші 2 цифри — основа, 3-я - множник. Наприклад:220 = 22 × 100 п. Ф = 22 п. Ф471 = 47 × 101 п. Ф = 470 п. Ф103 = 10 × 103 п. Ф = 10 000 п. Ф = 10 н. Ф104 = 10 × 104 п. Ф = 100 000 п. Ф = 100 н. Ф 

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Визначення електроємності конденсатора

Номер слайду 19

Паралельне з’єднання конденсаторів:

Номер слайду 20

Послідовне з’єднання конденсаторів:

Номер слайду 21

Енергія плоского конденсатора

Номер слайду 22

Застосування конденсаторів. Конденсатор дуже розповсюджений в електроніці, наприклад в світлодіодних лампах, вона буде горіти тільки за умови підключення до джерела змінного струму. Завдяки властивості швидко заряджатися і розряджатися, конденсатори використовуються для виробництва електро спалахів, лазерних установок і прискорювачів. У будинках часто стрибає напруга, в зв’язку з чим можуть постраждати електроприлади. Для вирівнювання струму встановлюється система конденсаторів.

Номер слайду 23

Процес роботи конденсатора можна побачити в наведеній схемі.

Номер слайду 24

При підключенні електроенергії, струм протікає через світлодіод, який загоряється. Паралельно, струм проходить через конденсатор, який починає заряджатися до своєї максимальної ємності. Розряд конденсатора: При відключенні електроенергії, конденсатор починає розряджатися через світлодіод, тому світлодіод не миттєво гасне, а поступово, поки повністю не розрядиться конденсатор. Чим більша ємність конденсатора, тим довше буде горіти світлодіод. Заряд конденсатора:

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Опрацювати § 44, Вправа № 44 Додаткове завдання Складіть схему в якій буде використаний конденсатор, у програмі Tinkercad.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Румянцева Оксана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2.  Viktor
    Гарний матеріал за змістом, оформленням. Бажаю, Вам успіхів та міцного здоров'я, Вам і вашим близьким.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика (академічний рівень) 10 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я.)
Додано
10 лютого 2022
Переглядів
4866
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку