Позакласний захід " Обери життя"

Про матеріал

Позакласний захід - " Обери життя" призначений на допомогу класному керівнику у підготовці заходу до дня боротьби зі СНІДом.Участь учнів у таких заходах здружує та згуртовує, допомагає зрозуміти проблему сучасного покоління. Даний захід розроблений для учнів 10 класу.

Перегляд файлу

                                 Виховний захід «Обери життя»

Мета:

-ознайомити учнів із захворюванням ВІЛ/СНІД, шляхами захисту від вірусу, статистикою захворюваності в Україні та світі;

- розвивати почуття відповідальності за своє здоров’я та здоров’я інших людей

- виховувати високу свідомість у підростаючого покоління, самосвідомість

Обладнання: комп’ютер, документальні фільм «Про СНІД» ,проектор, презентація, фідео –фрагменти, музикальне оформлення.

Сценарій тематичного вечора присвячений Дню боротьби зі СНІД.

На екрані демонструється відео горючої свічки.

Звучить «Реквием по мечте» Р.Вагнера.

На сцену виходять читці – учні іззапаленими свічками в руках.

1.Життя людей – то наче свічки,

Які горять в нічній пітьмі.

Течуть, неначе воску річки,

Кудись змарновані роки.

2. Думки – то полум’я вогню.

А вчинки – лише чорний дим.

Що зараз начебто важливе –

Вже завтра відліта пустим.

3. Хвороби косять нам життя,

Мов у вогонь дме вітерець.

Сьогодні в щасті все буття!

А завтра? Все… Всьому кінець.

4. Та ми живем життям своїм,

Марнуючи за миттю мить,

Ніхто не думає над тим,

Ще скільки свічечці горіть.

На сцену виходять ведучі.

Ведуча 1.У всьому світі цього дня говорять про СНІД, про те, яку загрозу існуванню людства несе глобальна епідемія.

Ведуча2. Можна згадувати і оплакувати тих, хто вже помер або смертельно хворий, можна говорити про масштаби трагедії і про те, що лише чума ХХI століття загрожує існуванню людства…

Ведуча 1 . 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Це день, коли світова громадськість висловлюється на підтримку 43 мільйонів людей в усьому світі, що живуть з ВІЛ/СНІД. Це день, коли ми маємо нагадати собі, що кожні 10 секунд від цього захворювання помирає одна людина, і кожні 14 секунд одна дитина у світі стає сиротою внаслідок ВІЛ/СНІД.
На екрані демонструється тематичне відео.

Учні – читці.

1. У нього тіло зі смутку і болю,

Бо смерть людини – його втіха.

Тому приносить стільки болю,

Тому дарує тільки лихо.

2. Його слова – то мертва тиша,

Що кладовище обіймає.

Смертельні оди в тілі пише,

Яке з середини з’їдає.

3. Над ним сміятись – самогубство.

Він має зброю у руках.

Та зброя – то пасивність людства,

Яке не чує в ньому страх.

4. Вода – як в морі камінь точить,

Так принесе мільярди бід.

У кожному він жити хоче,

Його ім’я – підступний СНІД.

Сценка

СНІД

Я – цар, я владика пітьми.

Я – той, хто підкорить тебе.

З життя я тобі допоможу піти –

І шансу не дам врятувати себе.

 

Наркотик

Пали, нюхай, колись –

Ці задоволення для тебе!

Головне – зі мною залишись –

Я не відпущу тебе від себе!

Адже я – наркотик – Сніду рідний брат

І зі мною будеш найкрутішим.

Лише раз зі мною познайомсь –

І тебе ніколи не полишу.

 

СНІД

А ось наша люба сестра –

Розкута, весела, без гальм.

Розбещеністю зветься вона.

 

Розбещеність

Так, я – Розбещеність, донька пітьми

Я міри не знаю і спину не знаю

І всіх я до себе прийти призиваю!

Пиячте, коліться, у кожнім кутку

Ви інших кохайте без спину.

А розум і совість свою загубіть,

Нехай вони просто загинуть.

Порядність – це не модно!

Розважливість – навіщо.

Ідіть усі за мною –

І все ми світло знищим.

 

Світло

Ні! Зупиніться! Не вірте!

Світло не знищить пітьма!

Серце на зустріч любові розкрийте –

Людина свій шлях обирає сама!

Перегляд відео про наркоманів.

Пісня «Група крови на рукаве»

Ведуча2.Скільки про СНІД не писали і не говорили, чомусь кожен з нас вважає, що ця хвороба існує деінде, тільки не поруч нас – не в моєму місті чи селі, не в моїй області, не в моїй країні.

Ведуча 1. Сьогодні весь світ вступив в еру СНІДу. Людство живе у страху перед цією недугою. Цифри про чисельність заражених і хворих усе зростають і стають застарілими вже на момент публікації.

Ведучий 2.  Навіть письменники-фантасти не змогли передбачити, що наприкінці другого тисячоліття нашої ери виникне така загроза для людства. Що в глибини людського організму проникне не випромінювання атомного реактора чи космосу, не новий пестицид, а представник мікросвіту - вірус-убивця, який неминуче приведе зараженого ним до загибелі.

Демонстрація відео « Історія виникнення СНІДу»

Ведучий 1. Лікарі оперативно виявили особливості контингенту хворих: гомосексуалісти, бісексуали, повії, наркомани. Життя, вільне від усяких моральних норм і принципів, не могло не викликати покарання від Природи. І воно настало.

Ведучий 2. Широка громадськість сприйняла це як справедливу і неминучу кару грішникам. Однак, виявилося, що і праведники не уникнули страшної біди. Жертвами СНІДу стали невинні немовлята, породіллі, пацієнти, яким часто переливали кров.

Ведучий 1:За даними отриманими із центру «Анти СНІД» в Україні перший ВІЛ-інфікований був виявлений у 1987 році., у 1988 році – зареєстрована перша смерть від СНІДу , а вже у 1995 році поширення ВІЛ-інфекції набуває характеру епідемії і вже зареєстровано 1490 випадків інфікування за рік. Упродовж кількох останніх років Україна, нажаль, продовжує лідирувати в Європі ( ІІ місце) за темпами поширення ВІЛ (СНІДу) та наркоманії. За даними міжнародних та національних СНІДцентрів в Україні інфіковано понад 1,6 % дорослого населення України (віком від 15 до 45 років). Прогноз на найближчі десять років залишається катастрофічним.

Чтець.ВІЛ! СНІД!..
В одному слові стільки бід!
Бо ти приречений… Проблеми…
Нема вже роздумів на теми:
Що таке щастя і кохання.
Для тебе вже одне страждання
Й життя твоє – останні дні,
Сумні, печальні і страшні.
А були ж плани і великі мрії!
Тепер нема уже й надії…
Твоя вже свічка догорає,
Бо тіло й душу СНІД з’їдає.
Ніхто не знатиме, що сталось,
Чому життя враз обірвалось,
Чому «чума» ХХІ століття
Обрубує твоє коріння, віття?
«А винен хто?» – себе питаєш,
Хоч відповідь ти добре знаєш:
Сам винен в тому, що вмираєш!

Ведучий 2. Один бізнесмен нагромадив великий капітал, який складав 3 млн. доларів. Він вирішив, що візьме собі рік відпустки, щоб удосталь відпочити. Але не встиг він прийняти рішення, як його відвідав Янгол Смерті. Бізнесмен дуже злякався та вирішив будь-що вмовити Янгола Смерті продати йому трохи часу.
Ведучий 1 «Продай мені 3 тижні життя, і я віддам тобі третину свого капіталу – 1 млн. доларів», – запропонував бізнесмен.
Ведучий 2. Але Янгол Смерті відмовив йому.
Ведучий 1.Гаразд, залиши мені два тижні життя… Я віддам тобі дві третини своїх грошей, а це вже 2 млн.
Ведучий 2. Янгол знову йому відмовив.
Ведучий 1. Продай мені тільки один день, щоб я міг насолодитися красою цієї землі, обійняти дружину, дітей, яких я давно не бачив… Я віддам тобі все, що маю – 3 млн. доларів.
Ведучий 2.Янгол Смерті відмовив.
Ведучий 1. Тоді чоловік запитав, чи може Янгол Смерті дати йому кілька хвилин, щоб він зміг написати прощального листа? Янгол погодився. Чоловік написав: «Правильно використовуйте час, який вам відведено на життя. Я не зміг купити, навіть, години за 3 млн. доларів. Перевірте, чи все, що вас зараз оточує, справді має цінність? Бережіть здоров’я, бережіть життя! Живіть правильно!»

 Ведучий 1.Ви скажете, що це тільки притча. А ось і конкретні життєві історії. Трагічні історії.

Ведучий 2. СНІД забрав життя тисяч людей – як простих і невідомих, так і кумирів мільйонів. Для цієї хвороби не важливо, скільки у кого грошей чи шанувальників, яке становище в суспільстві – перед нею всі рівні. 
Ведучий 1. «Якщо завтра я помру, мені однаково, я дійсно все вже встиг зробити». Ці слова належать відомому музиканту Фреді Меркюрі. Створення перших рок-відеокліпів, запис альбомів та музики до кінофільмів сприяли шаленому успіху його групи «Queen». Фреді Меркюрі стає одним із найбагатших музикантів британської шоу індустрії, але помирає від СНІДу . У нього було мало часу, щоб подумати про те, яку страшну загрозу являє ця хвороба. І він вирішив допомогти тим людям, чиє життя зруйнував СНІД. Фредді вирішив пожертвувати свої гроші на лікування. Останні дні його життя були жахливими. Він не міг їсти , погано бачив і говорив, важко дихав, нікого не впізнавав, не помічав купу листів від своїх прихильників. 24 листопада 1980 року Фредді не стало. Його смерть стала великою втратою для музичного світу, вона допоможе зрозуміти багатьом, що СНІД продовжує забирати молодих і талановитих людей.
Пергляд видео про Фреді Меркурі.

Ведучий 2.Рудольф Нурієв. За своє творче життя він виконав усі провідні чоловічі партії класичного балету. Соліст театру імені Кірова (нині Маріїнського театру в Санкт-Петербурзі), зірка Лондонського балету, директор балетної трупи Паризької Гранд-опера… Тисячі прихильників Нурієва чекали на кумира в різних куточках землі.1984 рік. Великому танцівникові повідомили, що він інфікований вірусом імунодефіциту людини. Спочатку цю звістку Нурієв сприйняв спокійно, бо розраховував вилікуватися за допомогою своїх грошей. Відтоді він витрачав на лікування до 2 млн. доларів на рік. Та сподівання виявились марними. Стан здоров’я погіршувався. У 1992 році його не стало.

Ведуча 1. Бред Девіс відомий актор  про те, що він ВІЛ-позитивний дізнався у 1985 році, але до самої смерті цю правду приховував. Незважаючи на те, що Бред був приречений, він помер не від ускладнень СНІДу, а від зумисного передозування наркотичними засобами. Його вдова С’юзен Девіс і до сьогодні продовжує кампанію боротьби зі СНІДом.
Ведуча 2.Що СНІД нікого не жаліє!.. Шановні присутні! Дорогі наші учні . В першу чергу сьогоднішнім заходом ми хотіли звернутися до кожного з вас. Зараз ви молоді, красиві, завзяті, сповнені планів на довге і прекрасне майбутнє. Пам’ятайте! Кожному від народження надається найцінніший дар – життя. І найдорожче, що є в житті – це здоров’я. Поки воно є, його не помічаєш, ним не переймаєшся. На жаль, часто починаєш цінувати тільки тоді, коли втрачаєш. Тоді й переосмислюєш життєві цінності…

Пісня « Не бійся жити»

Ведуча 1.(демонструється відео під текст ведучих)Чомусь кожного разу при обговоренні проблеми ВІЛ/СНІД, ми говоримо лише про небезпеку ураження. А як же ті люди, які за нещастям своєї долі стали в’язнями цієї хвороби? Вони потребують підтримки та любові. Їх серця зжало почуття пригніченості та смутку. Їм не вистачає спілкування. Ми більш як упевненні, що майже кожен з вас, дізнавшись, що ваш сусід хворийна ВІЛ, ви навіть не будете з ним вітатися. Але треба пам’ятати, що є ряд шляхів, якими ВІЛ не передається, і які потрібно використати , щоб повернути уражених до життя. Давайте зігріємо їх теплом нашого серця. Творімо добро, бо ми того варті!

Ведуча 2.

Гра з залом «Стань ближче»

         ВІЛ не передається у одному приміщенні…

      СТАНЬ БЛИЖЧЕ! Візьміть один одного за руку

         ВІЛ не передається при потиску рук…

      СТАНЬ БЛИЖЧЕ! Потисніть один одному руку

         ВІЛ не передається при спілкуванні…

      СТАНЬ БЛИЖЧЕ!Скажи приємне слово тому кого ти тримаєш

         ВІЛ не передається під час поцілунку…

      СТАНЬ БЛИЖЧЕ!Комусь потрібен твій дружній поцілунок. Обійміть один одного.

         ВІЛ не передається при носінні спільного верхнього одягу…

      СТАНЬ БЛИЖЧЕ!завжди допомагай

         ВІЛ не передається у побуті…

      СТАНЬ БЛИЖЧЕ!

         ВІЛ  поряд…

      СТАНЬ БЛИЖЧЕ!

Ведуча 1.Ми з вами знаємо, що до будь-якої проблеми можна виразити своє відношення різними засобами: словом, діями, рухами, тощо.

Якщо ви не байдужі до проблеми ВІЛ /Сніду, я пропоную вам прикріпити червону стрічку.

Ця стрічка як символ розуміння ,співчуття, підтримки і подівання на майбутнє без ВІЛ- інфекції.

Пісня « Прошу не умирай»

Ведуча 2.Після надто важкої, а простіше, жахливої інформації, яку ми сьогодні почули, просто неможливо не вибрати життя. Нехай усе жахливе, що сталося з іншими, обійде нас, залишиться далеко-далеко. Нехай кожна людина до кінця усвідомить усю небезпеку, яку несе СНІД, і зробить усе можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких та рідних від цієї страшної інфекції, бо СНІД може увійти практично в кожен дім, кожну сім’ю.

Ведуча 1.Дякуємо за увагу . Бережіть себе та своїх близьких.

http://mami.org.ua/i/images/2_AIDS_reserved(1).jpg

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кудлай Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
13 вересня 2018
Переглядів
916
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку