Позакласний захід з біології "Подорож у країну Кімнатних рослин"

Про матеріал

Позакланий захід з біології на тему "Подорож у країну Кімнатних рослин". Захід допомагає

збагатити знання учнів про кімнатні рослини, ознайомити з їх лікувальними, очисними та магічними властивостями, розкрити практичне значення кімнатних рослин для людини; розвивати мислення, активність, вміння творчо опрацьовувати інформацію, презентувати свою роботу; виховувати любов до природи та прагнення до гармонії з нею.

Перегляд файлу

 «Подорож у країну Кімнатних рослин»

 

Мета: збагатити знання учнів про кімнатні рослини, ознайомити з їх лікувальними, очисними та магічними властивостями, розкрити практичне значення кімнатних рослин для людини; розвивати мислення, активність, вміння творчо опрацьовувати інформацію, презентувати свою роботу; виховувати любов до природи та прагнення до гармонії з нею.

Обладнання: м/м презентація, схеми, дидактичні картки.

Підготовчий етап

  1. Учні заздалегідь об’єднуються у 3 команди – лабораторії науково-дослідницького інституту, що займаються вивченням кімнатних рослин. Вони отримують творчі завдання:

А) назвати свою лабораторію відповідно до напрямку її роботи;

Б) підготувати інформацію про кімнатні рослини – цілителі (І команда), кімнатні рослини – фільтри (ІІ команда) та кімнатні рослини – талісмани (ІІІ команда).

В) підготуватися до презентації своїх проектів.

 

Хід заходу

Вчитель:  Доброго дня усім!

Ми раді вітати усіх на позакласному заході з біології «Подорож у Царство Кімнатних рослин».

 «Їх любили в давнину, їх люблять зараз, їх будуть любити завжди…».

Так говорять саме про кімнатні рослини. І не дивно! Усім нам подобається, коли приміщення, в яких ми проводимо багато часу, прикрашені кімнатними рослинами. Це надає приміщенню затишок, створює комфортну атмосферу, робить інтер’єр живим і привабливим.

Але кімнатні рослини потрібні в кожній квартирі і в кожному класі не лише для затишку. На сьогоднішній день вчені відкрили багато корисних властивостей кімнатних рослин. І ці відкриття мають змінити ставлення людей до них.

Що ж це за такі корисні властивості кімнатних рослин? Чи усі вони володіють цими властивостями? На ці та інші запитання нам сьогодні допоможуть отримати відповіді наші працівники лабораторій Науково-дослідного інституту, який займається вивченням кімнатних рослин.

 

І лабораторія «Аспарагус» досліджувала кімнатні рослини – цілителі.

ІІ лабораторія «Сансевієрія» - досліджувала кімнатні рослини – фільтри.

ІІІ лабораторія «Сенполія» - досліджувала кімнатні рослини – талісмани.

 

Разом із нашими лабораторіями ми вирушимо в подорож до Царства Кімнатних рослин.

І лабораторія «Аспарагус»

Наша лабораторія досліджує кімнатні рослини, що володіють лікувальними властивостями і називається «Аспарагус» на честь рослини Аспарагуса. Ця рослина володіє заспокійливою, кровоочисною, знеболюючою, протипухлинною, антибактеріальною і глистогінною дією. Запобігає утворенню каменів в нирках і сечовому міхурі.

Своєю присутністю він сприяє прискоренню загоєння переломів кісток і пошкоджень шкірних покривів, поліпшенню еластичності шкіри. Корисний він при різних легеневих захворюваннях, так як зміцнює легені. Аспарагус згубний для багатьох хвороботворних бактерій. До того ж він очищує повітря від шкідливих домішок і поглинає важкі метали.

Про цілющу силу кімнатної рослини Алоє відомо, напевно, всім. З листя алоє готують засоби для лікування ран, опіків, запальних захворювань шкіри. Сік сприяє поліпшенню апетиту, покращенню роботи травного тракту і нормалізації травлення, підвищенню захисних функцій організму. При нежиті свіжий сік капають в ніс (по 3 краплі в кожну ніздрю до 3-х разів на добу). 
Доведено здатність рослини пригнічувати ріст ракових клітин, відзначено ефективність в лікуванні захворювань очей. 

Виявляється, алоє, на відміну від інших рослин, кисень виділяє саме вночі, тому йому саме місце в спальні.

Воістину дивною рослиною, що володіє широким спектром лікувальних властивостей, є Каланхое. Ця рослина має бактерицидні, противірусні, ранозагоювальні властивості. Завдяки цьому широко використовується в народній медицині для лікування опіків, ран, обморожень, гнійних запалень, здатна знімати біль і зупиняти кровотечі. 

Сік каланхое закапують в ніс при нежиті. Це часто єдиний засіб, що допомагає впоратися з гострим і хронічним нежитем у дітей. Справа в тому, що сік каланхое подразнює слизову носа і при закапуванні в носові ходи викликає напади чхання, завдяки чому носові ходи і пазухи очищаються від шкідливих скупчень. 

Ще однією рослиною з лікувальними властивостями є Герань (по-іншому вона ще називається пеларгонією). Аромат герані знімає нервову напругу, допомагає при безсонні, неврозах, стресах, а також при ракових захворюваннях. Рослина виділяє речовину гераніол, що  має  противірусну і антибактеріальну дію. Вона володіє потужною позитивною енергетикою і допомагає відновити сили після важкого трудового дня.  А ще герань відлякує мух та освіжає застояне повітря. Тому, крім спальні, ця рослина добре підходить і для кухні.

 Наша лабораторія дослідила, що деякі кімнатні рослини є нашими «домашніми лікарями». Але слід пам'ятати, що поділитися з нами цілющою силою можуть тільки здорові, добре розвинені рослини, тому за ними потрібно постійно і правильно доглядати. 

 Дякуємо за увагу!

 

ІІ лабораторія «Сансевієрія»

Наша лабораторія досліджує кімнатні рослини, що володіють очисними властивостями, тобто є фільтрами забрудненого повітря, і називається «Сансевієрія» на честь рослини Сансевієрії. Вона по праву може вважатись генератором кисню. Крім того, ця рослина знижує шкідливий вплив перепадів атмосферного тиску, температури і вологості повітря. Захищає також і від токсинів, що виділяються синтетикою і лінолеумом.

Сансевієрія допомагає людському організму адаптуватися до умов, що змінилися, підвищуючи його імунітет. Тим самим вона оберігає нас від застуди.

А чемпіоном по швидкості й ефективності очищення квартирного та офісного повітря є Хлорофітум. Він здатний очистити його від чадного газу (що особливо актуально на кухні), нейтралізувати формальдегіди, що виділяються деякими оздоблювальними матеріалами.

Крім того, ця рослина має бактерицидний ефект - його фітонциди знищують шкідливі мікроорганізми й алергени. Він невибагливий в догляді, а корисні властивості хлорофітума можна підсилити, якщо в квіткові горщики розкласти активоване вугілля.

Одним із найбільш потужних зелених «фільтрів»  є Драцена. Вона здатна поглинати через листя і корені отрути які містяться у вихлопних газах автомобілів  та в токсичних виділеннях меблів і знешкоджувати їх.

Драцена прекрасно впливає на психологічний стан  і стан здоров’я господарів будинку. Вона допомагає приводити в порядок кістково-м’язову систему, шкіру і зуби. Кажуть, що драцена – рослина-творець, вона не терпить явищ руйнування навколо себе, тому очищає атмосферу від енергії думок, слів і почуттів людей, для яких бажання руйнувати стало частиною характеру.

Ще однією рослиною - фільтром є Фікус. Крім насичення повітря киснем, зволоження й очищення від токсинів, він виділяє фітонциди, що пригнічують життєдіяльність мікроорганізмів. Глянець його листя затримує багато пилу, а при митті або протиранні листя він легко видаляється.

Оскільки кисень фікус виробляє в денний час, а поглинає — вночі, то ставити горщик з цією рослиною потрібно не в спальню, а на кухню або у кімнати з вікнами, що виходять на  автостраду.

Важливою особливістю усіх кактусів є їхня здатність знижувати іонізацію повітря в приміщеннях, тобто захищати людину від шкідливого електромагнітного випромінювання. Саме тому кактуси рекомендується розміщувати в безпосередній близькості від екрану телевізора чи комп'ютера, але при цьому рослина має отримувати достатньо світла: адже кактуси - рослини жарких країн.

Ми будемо дуже раді, якщо дослідження нашої лабораторії допоможуть вам в очищенні ваших кімнат. Дякуємо за увагу!

 

 

ІІІ лабораторія «Сенполія»

Наша лабораторія досліджує кімнатні рослини, що є для людини певними щасливими талісманами, тобто допомагають у досягненні якоїсь мети, і називається «Сенполія».

Ми розповімо про кімнатні рослин, які не менш корисні і гарні, і до того ж приносять в дім благополуччя та достаток, допомагають у навчанні та дружбі, зміцнюють здоров'я і особисті відносини, пробуджують творчий потенціал і сприяють розвитку талантів і умінь.

Так, успіхам у навчанні та міцним дружнім стосункам сприяють папороті, традесканції, плющі і перисті пальми. Ці рослини стимулюють розумову діяльність людини та вбирають негативну енергетику.

У творчих досягненнях допоможуть китайська троянда, бальзамін, камелія. Крім того, китайська троянда (гібіскус) добре освіжає та очищує повітря. Він відновлююче впливає на хворі та пониклі рослини, що ростуть поряд з ним. 

Розвинути впевненість у собі допоможе бегонія. Ця ніжна рослина з маленькими квіточками підходить для будь-яких приміщень. Вона піднімає життєву енергію і створює позитивний настрій, сприяє швидкому одужанню. А ще — допомагає впоратися з будь-якими проблемами, заспокоює і знімає напругу. Королівська бегонія є символом матеріального добробуту.

Залученню в будинок достатку сприяє грошове дерево (толстянка).  Ця рослина призначена саме для фінансового успіху в сім’ї. Вважається, що найкраще рослину садити в червоний горщик і класти під нього монетки. Особливо позитивний знак, якщо грошове дерево зацвіте, що буває вкрай рідко.

Крім того, товстянка очищує повітря, знімає втому, стреси, загалом покращує енергетичний стан людини. 

Окремо серед рослин-талісманів варто згадати спатіфілум, який називають ще «жіночим щастям». Кажуть, що спатіфілум цвіте в щасливому будинку. Більше того, своєю енергетикою це рослина сприяє налагодженню відносин. Cамотні люди обов'язково знайдуть свою другу половинку, а у молодих пар народяться діти. "Жіноче щастя" завжди приносить у дім взаєморозуміння й любов. Ніжний спатіфілум у всьому любить помірність. Кращі умови для нього - тепло, але не жарко, волого, але не вогко, сонячно, але не яскраво.

Ще одним символом любові та вірності вважається одна з найпопулярніших кімнатних рослин - фіалка триколірна. Це дуже гарна квітка з екзотичною назвою сенполія. Саме на її честь, як ви зрозуміли, і названа наша лабораторія. У будинку, де росте ця квітка, менше сваряться. Фіалка допомагає підтримувати мир в сім'ї. Також ця квітка вважається символом вічного кохання.

Ми будемо дуже раді, якщо завдяки дослідженням нашої лабораторії ви придбаєте саме ці кімнатні рослини і поповните свій дім благополуччям, достатком і любов’ю. Дякуємо за увагу!

 

Вчитель: Дуже дякуємо всім лабораторіям за гарно виконану роботу та цікаві дослідження!

Я сподіваюсь, що, проаналізувавши всю отриману інформацію, ви ще більше полюбите наших скромних зелених друзів - кімнатні рослини. І вони вже не знемагатимуть від спраги на підвіконнях, а будуть бадьоро зеленіти і цвісти, обдаровувати нас своєю красою. Тож бережімо рослини.

 

Учениця: (читає вірш)

Надія Красоткіна

Рослинка

Зійшла рослинка і до сонця пнеться,
Відчути хоче вітер і тепло.
І дощ, й туман… Це нам лише здається,
Що без думок росте собі зело.
Але воно і дише, й відчуває,
І добре знає як йому цвісти.
Та квіточку комашкам підставляє,
І знає як насіння зберегти.
Живе рослина, радість всім дарує
І насолоду, світло, та красу.
Як сонечка нема, завжди сумує.
Тримає на пелюсточках росу.
А вранці-рано всіх вона вітає.
Дарує радість, щастя і тепло.
Бо квіточка чарівну душу має,
І хоче, щоб чудово всім було.

 

 

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лавренчук Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
2 березня 2018
Переглядів
1979
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку