Позакласний захід з інформатики в 4 класі «Безпека в Інтернеті»

Про матеріал
Захід присвячений Дню безпечного Інтернету. Інтернет може бути прекрасним і корисним засобом для навчання, відпочинку і спілкування з друзями. Але, як і реальний світ, він теж може бути небезпечним!
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

Позакласний захід з інформатики в 4 класі

«Безпека в Інтернеті»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель: Сможаник Ю.В.

 

 

 

 

Тема: Безпека в Інтернеті.

Мета: ознайомлення з правилами безпечної роботи в Інтернеті і небезпекою, яка може виникнути під час роботи у мережі; формування навичок правильного реагування на небезпеку в мережі; формування культури поведінки в Інтернеті; розвиток інформаційної культури, здатності аналізувати, узагальнювати, робити висновки; виховувати в учнів любов до Батьківщини, повагу до однолітків та старших.

Обладнання на наочність: плакати «Небезпека в Інтернеті» та «Правила безпечної роботи в Інтернеті», презентація, пам’ятки для учнів.

Плакати

Небезпека в Інтернеті

  •          Підмінювання адреси.
  •          Віруси та хробаки.
  •          Спам.
  •          Хакери.
  •          Шпигунські програми.
  •          Особи, які хочуть отримати вашу персональну інформацію.

Правила безпечної роботи в Інтернеті.

  •          Встановлюйте антивірусні програми.
  •          Відвідуйте перевірені та безпечні сайти.
  •          Встановлюйте антиспамове програмне забезпечення.
  •          Не надавайте інформації більше, ніж потрібно.
  •          Не зустрічайтеся з особами, з якими познайомилися в Інтернеті.

Програма заходу

  1. Вступне слово вчителя.
  2. Послуги інтернету.
  3. Небезпека в інтернеті.
  4. Загублені в інтернеті.
  5. Правила безпечного користування Інтернетом.
  6. Заключне слово вчителя

Хід заходу

  1. Вчитель.

    Для багатьох мільйонів людей у всьому світі обмін інформацією через Інтернет став легким, швидким і більше зручним, ніж за допомогою традиційних засобів спілкування. Але разом із тим всесвітня павутина, за визначенням Станіслава Лема, є «величезним смітником».

    Оскільки проходить Всеукраїнська акція «Хвиля безпечного інтернету», то в рамках цієї акції ми зібралися тут для обговорення важливої теми – безпека в Інтернеті. 

Що нас оточує довкола? Люди, запахи, звуки, кольори … Не перерахувати! Та я все ж назву це одним словом. Нас оточує інформація.

У давні часи, щоб обмінятися інформацією люди використовували листи. А листи відправляли човном, пароплавом. «Доставка» інформації тривала місяць – півроку. Потім стільки ж люди чекали відповіді. З появою літаків на відправку листа і відповіді чекали вже не 2 місяці, а 2 тижні. З появою Інтернету лист відправляється і отримується відповідь через кілька секунд.

Раніше інформацію з будь-якого питання ви могли отримати з підручника, довідкової літератури, слів вчителя, записів у зошитах. Сьогодні до цього переліку легко можна додати комп'ютер та Інтернет.

Це обумовлено тим, що в наш час кожні 72 години кількість інформації збільшується вдвічі.

  Успішна держава – це успішні громадяни, які сповнені національної свідомості, любові до рідного краю, свого народу, шанобливого ставлення до його культури, традицій та звичаїв, горді за свою землю і здатні поважати своїх сусідів, толерантно ставляться до культури всіх народностей, які проживають в Україні.

Ви, сучасні діти, народилися в Україні. Успішна держава – це успішні громадяни, які сповнені національної свідомості, любові до рідного краю, свого народу, шанобливого ставлення до його культури, традицій та звичаїв, горді за свою землю і здатні поважати своїх сусідів, толерантно ставляться до культури всіх народностей, які проживають в Україні. Для того, щоб наша держава процвітала, кожен з нас має добре вчитися, поважати один одного, підтримувати і допомагати один одному. Ви  живете у цифровому світі XXI століття тому з раннього віку знайомі з мобільними телефонами, ноутбуками, плеєрами. Використовуючи все це, ви можете перейти від навчання, в основі якого — інформація, почута з вуст учителя або прочитана в підручнику, до навчання через сприймання інформації з електронних ресурсів, Інтернету, навколишнього середовища тощо. Сьогодні набагато важливішим є вміння самостійно знаходити відповіді на запитання і використовувати їх на практиці.

Інтернет — найпотужніша глобальна мережа, яка об'єднує комп'ютери, розташовані в усьому світі. Сьогодні більшість людей світу не уявляють свого життя без використання Інтернету, а кількість користувачів Всесвітньої мережі стрімко зростає. Вже найближчого часу буде складно знайти родину, установу, організацію, для яких використання Інтернету не стало нормою повсякденного життя, як електричне живлення, літак, телевізор, мобільний телефон тощо. За допомогою Інтернету можна навчатися, відшукувати дані про людей, події, товари, послуги; читати та замовляти потрібні книжки, відео, музику, фото; листуватися із друзями та колегами; брати участь у відеоконференціях; купувати різні товари, розміщувати рекламу та чимало іншого. Можливості та послуги Інтернету постійно розширюються. Кожен з вас постійно користується Інтернетом для своїх потреб за допомогою комп'ютера або мобільного телефону. А отже, наша розмова для вас актуальна.

В усьому світі кожен другий вівторок лютого відзначають День безпечного Інтернету. Проводять роз'яснення серед молоді та дітей щодо безпечного користування глобальною мережею.

Так як ми вже вивчили на уроках інформатики правила безпеки в Інтернеті, і знаємо з якими проблемами і небезпеками можемо зустрітися, то хочемо сьогодні поділитися з вами цими знаннями, щоб кожен з нас безпечно користувався Інтернетом.

ІІ. Послуги Інтернету.

Учень1 Я задаю собі одне питання,

Воно цікавить багатьох людей:

- Який магніт сидить в просторах Інтернету

Й притягує увагу всіх дітей?

Учень2     Ой, у Інтернеті стільки всього цікавого…….

Учень1    І що ж саме?

Учень2    Можна цілими годинами переглядати контакти, однокласники, фотографії, відео, спілкуватися з друзями і навіть бачити їх онлайн.

Учень1    Бачити онлайн? Це цікаво…

Учень2   А ще можна робити покупки в Інтернеті, шукати нових знайомих, а ще скачувати що завгодно!

Учень1    Ага, особливо віруси.

Учень2    Не знаєш ти нічого. Ми для того тут і зібралися, щоб разом поговорити про небезпеки, які бувають в інтернеті, і що робити, щоб їх уникнути.

Учень1    О, цікаво послухати!

 

III. Небезпека в Інтернеті.

Вчитель. А скажіть мені, будь-ласка, що ви знаєте про безпечну поведінку в Інтернеті і які ж небезпеки можуть чекати на недосвідченого користувача Інтернетом.

Учень Вірус, хробак – як завгодно назви –

Пошкоджує файли надійні твої.

Робить це швидко і непомітно,

Якщо оновлень немає надійних.

Учень Вірус — створена хакером програма; потрапляє на інший комп'ютер, інфікує його, багаторазово відтворює себе; може завдати шкоди файлам чи комп'ютеру, активувати інші програми, уповільнити роботу комп'ютера. Для захисту від вірусів на комп’ютери потрібно встановлювати потужні антивірусні програми.

Вчитель Відомо, що вірус Melissa, перший із тих, що атакували системи електронної пошти, з моменту своєї появи в 1991 році заподіяв збитків на 80 млн. доларів. Нині з'являються тисячі вірусів. Якщо 1990-го року їх було приблизно 200-500, то у 2000 році — вже 50 000.

Учень Троян (троянський кінь) — тип шкідливих програм, основною метою яких є шкідливий вплив стосовно комп'ютерної системи. У загальному випадку, троян попадає в систему разом з вірусом або хробаком.

Учень

Коник троянський – невинний як гра,

Приваблює, манить, скачали – УРА!

Лиш активуєш - маєш сюрприз:

Файли ушкоджені, комп’ютер завис.

 

Учень «Хакер» - це людина, яка без дозволу входить до чужої комп'ютерної системи з наміром викрасти або зруйнувати дані. Більшість таких хакерів воліють, щоб їх називали кракерами — від англійського слова «crack», тобто злам.

Учень  Виманювання інформації про дитину та її сім'ю з метою подальшого пограбування або шантажу. За допомогою шпигунських програм злодії збирають інформацію про вас без вашого відома. З соціальних мереж шахраї можуть взяти собі багато корисної інформації, а потім використати без вашого відома. Також треба обережно використовувати паролі своєї електронної пошти та соціальних мереж, щоб їх ніхто не відгадав.

Учень Якщо ти дитина, то май на прикметі

Злодюжки полюють і в Інтернеті.

Ввітруться в довіру, про все розпитають,

Чиїсь таємниці повідкривають…

Назвуться друзякою Каті чи Вані,

Попросять татові й мамині дані.

Ти не піддавайся і не зважай,

Навіщо потрібно це - перевіряй!

Учень Нелегальні та шкідливі матеріали, що не відповідають віковим особливостям і негативно впливають на фізичне та психічне здоров 'я дітей — це матеріали для дорослих, пропагування насилля над дітьми, жорсткої поведінки, шкідливих звичок тощо.

           Учень Онлайн-хижаки. Вони встановлюють з вами контакт, виявляють по відношенню до вас увагу та турботу, пропонують подарунки і в такий спосіб намагаються поступово наблизитися до вас. Вони в курсі найостанніших музичних новинок і все знають про хобі, які найчастіше цікавлять дітей. Вони вислуховують дітей і «співчувають» їхнім проблемам. Хижаки також можуть спонукати дітей до знайомства віч-на-віч.

Учень Інтернет-шахрайство. Часто заманливо користувачів заманюють пройти певний тест чи дізнатися якусь неймовірно цікаву інформацію. Якщо перейти за запропонованим посиланням можна отримати вірус на комп’ютер. Пройшовши тест, вам запропонують дізнатися його результати надіславши SMS на певний номер. Результат буде сумнівним, а з телефону зникне певна сума коштів.

Учень  Також ви можете отримати листа від начебто «державної установи» або «банку» з вимогою повідомити особисті дані або потрапити до фальшивих інтернет-магазинів.

Учень Інтернет-зловмисники можуть встановити контроль над вашим комп'ютером та використовувати його для розсилання спаму, вірусів на інші комп'ютери.

Учень Небажана пошта, її в тебе доста,

Спамом її називають попросту,

Завжди про безпеку комп’ютера дбай

І те, що не треба, не відкривай.

Учень Спам. Спамом називають небажану електронну пошту, тобто пошту, що надходить без вашої згоди. Метою спаму є отримання від вас особистих відомостей, грошей або зараження вашого комп'ютера вірусом. Будьте уважними: не переходьте запропонованими посиланнями, якщо не впевнені, від кого ви їх отримали.

Учень Недостовірна інформація. Учителі давно помітили, що якість шкільних рефератів протягом останніх років погіршилася: інформація, яка міститься в більшості рефератів, є недостовірною, неповною або застарілою. І це не дивно — адже учні завантажують вже готові реферати з інтернату та роздруковують їх, не замислюючись про зміст.

Учень Інтернет-залежність.

Інтернет-залежність — психічний розлад, нав'язливе бажання підключитися до Інтернету і хвороблива нездатність вчасно відключитися від нього. У 2008 році вона була визнана офіційною хворобою.

Вчитель. Разом з психологом ми провели моніторинг на тему «Вплив інтернету на пізнавальний, емоційний, і психічний стан учнів 2-4 класів». Усього в опитуванні взяли участь  ___ учнів. Результати нам повідомить Ганна Василівна. Запрошуємо її до слова.

Минають дні, минають роки,

Прогрес крокує повсякчас,

І вже новиночки науки

Прийшли до школи і до нас.

Просторий клас, а в нім машини

І кожному – як би пізнать

Світ, що несе в собі таїни,

Твій розум прагне розгадать.

 

Інтернет – корисна справа,

Розважальна і цікава,

Пізнавальна, бо про все

Інформацію несе. 

 

Він простий в користуванні

І  поради бездоганні

Роздає, мов щирий друг,

Всім бажаючим навкруг. 

 

Він потрібен щохвилини

Для цікавої дитини

І на безліч запитань

Відповість їй без вагань. 

 

Без нього вже ніяк не можна

Він — норма. а не дивина.

 Як зрозуміти друг він нам чи ворог?

І відповідь лиш є одна;

Він — помічник, знавець,

Порадник, інформаційне джерело,

Але потрібно памятати:

де є добро там є і зло.

Мій комп’ютер — мій порадник. 
Він всього багато знає. 
Коли я чогось не знаю, 
Він мені допомагає. 
А тепер я вперто вчуся, 
Щоб, як він, багато знати. 
Коли виросту великим, 
Буду всім допомагати. 

Інтернет – не забава для нас

Ми навчаємось з ним кожен раз

То віршик скачати, то слова прочитати

Відомих людей запам’ятати.

 

А ще ми інколи пограємо,

Про правила не забуваємо

І стараємось побільше

Взять собі корисне

 

Навчаєш нас, тестуєш, розважаєш,

Даруєш нам ти радість і тепло,

 Хоч не живий і серце електронне маєш —

Життя сучасне в купу нас звело!

 

Комп'ютер наш багато чого вміє,

 Тільки от вчитись за нас не зуміє,

Але може, як учитель підказати,

Трішечки з нами в ігри пограти.

Може мультфільм залюбки показати,

Пісню улюблену може програти.

 

Комп’ютер – це буденна річ, і кожен її має.

Хорошу доповідь зробить тобі допомагає;

Можливо, хочеться тобі розважитися трохи –

Багатий і цікавий світ відкрити допоможе.

Скачати можна фільм чи гру,

Посидіти в «онлайні»,

Чат, форум, сайти - все

Знайоме і звичайне.

Застерігаємо вас ми, що варто пам’ятати

Про незвичайних «хижаків», їм шансу не давати:

Не відкривати їм адрес

(Домашніх чи  бабусі),

Щоб наслідки фатальними

Не стали, любі друзі!

 

Пісня на мотив червоної шапочки «Если долго, долго, долго»
Якщо довго, довго, довго,
Якщо довго в павутині,
Якщо довго у Мережі
Інформацію шукать. 

То, можливо, то можливо,
То, напевно, певно, певно,
То, можливо, то можливо,
Віртуально заблукать.

А-а, в Інтернеті сайти ось такої ширини,
А-а, в Неті є підступні, небезпечні хробаки.
А-а, папки, диски, біти, файли,
А-а, монітори, слоти, смайли,
А-а, глюки зовсім вже пішли,
А-а, ой далеко вже зайшли.
 

Уч. Не все в Інтернеті надійне та чесне.

На сайті Онляндії дізнайся про все це.

Вивчи всі правила, напиши тести,

Завжди безпечно працюй в Інтернеті.

Друзям, знайомим, батькам покажи.

Як захиститися їм розкажи.

Вірус, хробак – як завгодно назви -

Пошкоджує файли надійні твої.

Робить це швидко і непомітно,

Якщо оновлень немає надійних.

Коник троянський – невинний як гра,

Приваблює, манить, скачали – УРА!

Лиш активуєш - маєш сюрприз:

Файли ушкоджені, комп’ютер завис.

Небажана пошта, її в тебе доста,

Спамом її називають попросту,

Завжди про безпеку комп’ютера дбай

І те, що не треба, не відкривай.

 

Уч.Майже рік збирав Микола гроші на комп’ютер.

Та й купив такий, нівроку, друзі кажуть – супер!

В магазині ще й дарують від себе пакет.

Це о найшвидший, кажуть, нині модем інтернет.

Цілий місяць безкоштовно буде в вас найкраще:

Купа музики, програми! І платити нащо?

А якщо і розум мати, можна там підзаробляти…

От зрадів собі Микола, підключив комп’ютер,

І почав шукати скоро, куди б розум втнути.

Все шукав, качав, дивився, своїм друзям похвалився.

Наступного дня звільнився з заводу,

Щоб, мовляв, було більше часу на „роботу”.

Не довго шукав, знайшов казино:

„Зіграй один раз та виграй мільйон„

В реєстрації Микола написав усе:

Номер паспорту, e-mail, де і з ким живе.

Оце диво! Зіграв та заробив грошей.

Дума: „Буде в мене їх багато, як в собаки вошей”.

 

Уч.Багато Микола на заводі трудився,

А тут наче заново враз народився.

Та не весь це іще виграш, ще є супер-гра:

,,Заклади долар, та виграй два”

Він тут довго і не думав, заклав дві квартири,

Щоб при виграші забрати не дві, а чотири.

Виграв Микола, та й поїхав виграш забирати,

Приїхав за адресою, а там – пуста хата.

Він швидко в міліцію, часу не гає,

Та ні паспорту, ні квартири вже в нього немає.

Зрозумів, що інтернет – для дурнів забава,

Отака для дурнів і жорстока розправа…

Довго ще б Микола ночував під хатами,

Та вже міліція йшла злодюжок слідами.

Затримали злочинців, віддали квартиру,

Хоча іншу квартиру шахраї пропили.

Може й радий був Микола, що шахраї ,,сіли”,

Та все одно комп’ютер віруси з’їли.

Ще Микола довго буде все це пам’ятати,

І правила в Онляндії кожен день читати!

 

Інтернет.

 Я інтернет, я павутиння

 а ще -   всесвітня мережа.

 В мені всілякого начиння

 Міститься стільки - просто жах!

 Можливості мої безмежні:

     Розваги, кінофільми,  спілкування,

 Оновлені новини і погода

 Освіта дистанційна, листування.

 А якщо хтось мої ресурси

 Використовує для шкоди,

 То не мене судити мусять,

     А  тих, хто це все робить.

 

IV. Загублені в інтернеті

Уч. Ні для кого не дивина, що спорт-це здоров'я. От і я вирішив зайнятися спортом. Вибрав біг. Добіг до комп'ютера. Сиджу. Бігаю очима по монітору.  І прямо відчуваю: "Спорт - це моє!".

 

Уч. Я теж раніше  грав в теніс, футбол, хокей,  займався шахами. Але все це  скінчилося,  як тільки  зламався комп'ютер.

 

Уч. Я теж за здоровий спосіб життя. Щовечора гуляю перед сном! То по одному сайту, то по іншому ...

 

Уч.1  Вася, а що ти з моря  такий білий приїхав?!

Уч.2  Розумієте друзі, на пляжі вай-фая не було, тому я загаряв у кімнаті.

 

Уч.1  Пропоную  всім випробувати себе в ролі лікаря. Встановіть правильний діагноз при таких симптомах: очі почервонілі, опухлі, скарги на різкий біль!

Уч.2 Запросто! Весняний кон'юнктивіт.

 Уч.1 Не правильно! Безлімітний інтернет!

 

Уч.1 Светка, яке повне ім'я у нашої бабусі Клави?
Уч.2  - Клавдія.А що?
Уч. 1  Жаль, а то я  з Сергієм  поспорила, що Клавіатура!

 

Уч.1 Всім питання на засипку: чиста і прибрана квартира вдома – це ознака … чого?

Уч.2 Ознака гарної господині!

Уч.1 Ознака того, що прийдуть гості!

Уч.2 Неправильно!Чиста і прибрана квартира – ознака відсутності Інтернету

 

      Уч. Друзі,А я недавно на одному сайті  хотів дізнатися таємницю свого прізвища,  а тепер хочу дізнатися таємницю зникнення коштів з мого рахунку

АНЕКДОТ

В магазин  комп’ютерів проситься бабуся:

  • Поведи мене, внучок, я хоч подивлюся,

Що сучасні українці там завжди шукають?

Прийшла бабця в магазин й підписи читає:

  • Монітор, системний блок, диски і дискети,

Модем для підключення всіх до Інтернету.

А це принтер, а це сканер, це коврик для мишки.

Бабця внука прихилила і говорить тишком:

- Ох, ці нові українці! Чим вже не здивують!

Уже для своїх мишей коврики купують.!

 

V. Правила безпечного користування Інтернетом

Вчитель. Погодьтеся, перерахований список небезпек в Інтернеті, лякає. Та що ж робити, аби уникнути цих небезпек? Можливо відмовитися від використання Інтернету? Але ж тоді ми позбавимо себе дуже корисного винаходу, що полегшує наше життя. Як же вчинити?

Давайте послухаємо яких же правил потрібно дотримуватися при користуванні Інтернетом.

10 правил безпечного користування Інтернетом

1. Захистіть свій комп'ютер! Регулярно оновлюйте операційну систему, використовуйте антивірусну програму. Створюйте копії важливих файлів на диск чи флешку. Будьте обережні, завантажуючи файли з Інтернету.

2. Розповідайте батькам та дорослим про нові можливості, знайдені вами під час роботи в Інтернеті. Насолоджуйтеся Інтернетом разом з ними.

3. Зберігайте свої паролі в таємниці. Вони повинні бути простими, але такими, що їх складно вгадати. Дата народження, ім’я і номер телефону не підходять для паролів, їх легко відгадати.

4. Якщо щось в он-лайні примушує вас нервувати, або хтось вас засмутив чи образив, обов’язково поговоріть про це з дорослими.

5. Ніколи не давайте своєї адреси, номера телефону або іншої персональної інформації, включаючи інформацію про те, яку школу ви відвідуєте або де вам подобається гратися чи відпочивати. Не відправляйте фотографії людям, яких ви не знаєте. Не потрібно, щоб незнайомі люди бачили фотографії вас, ваших друзів або членів вашої родини.

6. Поводьтеся чемно і ніколи не ображайте інших. Правил культурної поведінки треба дотримувати не тільки в реальному житті, але й тоді, коли знаходитеся за комп'ютером. Читати грубощі так само неприємно, як і чути. Ви можете ненавмисно образити людину.

7. Поважайте чужу власність в он-лайні. Створення незаконних копій творів інших людей: музики, відеоігор, програм — це все одно, що крадіжка товару в магазині.

8. Ніколи не зустрічайтеся зі своїми он-лайн-друзями особисто. Вони можуть бути не тими, за кого себе видають.

9. Пам'ятайте: не все, що ви читаєте або бачите в он-лайні, є правдивим. Запитайте в дорослих про те, в чому ви невпевнені.

10.Завжди запитуйте батьків про незнайомі речі в Інтернеті. Вони розкажуть, що безпечно робити, а що – ні.

Вчитель. Щоб Інтернет був безпечним не один день, а щодня протягом року, щоб ви були впевнені у своїй захищеності від шкідливих програм та інших загроз приватності, я підготувала вам 10 правил безпечного користування Інтернетом.

(Кожному учню роздається пам’ятка «10 правил безпечного користування Інтернетом»)

 

Не все в Інтернеті надійне та чесне.

На сайті Онляндії дізнайся про все це.

Вивчи всі правила, напиши тести,

Завжди безпечно працюй в Інтернеті.

Друзям, знайомим, батькам покажи.

Як захиститися їм розкажи.

 

VI. Заключне слово вчителя.

Вчитель. Інтернет може бути прекрасним і корисним засобом для навчання, відпочинку і спілкування з друзями. Але, як і реальний світ, він теж може бути небезпечним!

Та все ж привчайтеся не «проводити весь свій вільний час» в Інтернеті, а бути активними користувачами його можливостей.

Тож поки маєте можливість не промінюйте реальне спілкування з близькими і друзями на віртуальне.

І на завершення хотілося б сказати словами одного з великих сучасників: "Інтернет, він не зближує. Це скупчення самотності. Ми начебто разом, але кожен один. Ілюзія спілкування, ілюзія дружби, ілюзія життя…"

Януш Вишневський

 


 

doc
Додано
1 лютого 2019
Переглядів
2207
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку