Позакласний захід «Зупини СНІД, обери життя»

Про матеріал

Матеріал даного позакласного заходу можна використовувати до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Він містить пізнавальну , цікаву інформацію для учнів, де в доступній формі , з використанням відеороликів присутні розуміють всю необхідність збереження свого здоров'я та життя

Перегляд файлу

Сценарій виховного заходу: «Зупини СНІД, обери життя»

Мета: ознайомити учнів з шляхами поширення та передачі ВІЛ/СНІДу, профілактичними заходами боротьби, розвивати почуття толерантності, гідності та людяності, виховувати почуття любові та відповідального ставлення  до свого життя

Обладнання: надписи, реквізити для сценок, мультимедійна презентація

 

(на фоні музики вчитель говорить слова)

 

Життя людей — то наче свічки,

Які горять в нічній пітьмі.

Течуть, неначе воску річки,

Кудись змарновані роки.

Думки — то полум’я вогню,

А вчинки — лише чорний дим.

Що зараз начебто важливе —

Вже завтра відліта пустим.

Хвороби косять нам життя,

Мов у вогонь дме вітерець.

Сьогодні в щасті все буття!

А завтра? Все... Всьому кінець.

Та ми живем життям своїм,

Марнуючи за миттю мить.

Ніхто не думає над тим,

Ще скільки свічечці горить.

По черзі на сцену виходять шість дівчат. У руках вони тримають свічки, що символізують народження дитини, підлітковий вік, юність, молодість, похилий вік, старість.

1-а дівчина. Коли дитина народжується, її свічка тільки починає горіти. Тремтливий вогник поступово розгорається, але він може згаснути будь-якої миті від легенького вітру, як дитина від хвороби. Тому батьки і прикривають це полум’я долонею, щоб їх дитина мала шанси на довге життя.

2-а дівчина. Виростаючи, дитина стає підлітком. Вогонь ще тріпотить, не маючи змоги заспокоїтись, наче характер підлітка, але він уже не такий нестабільний.

3-я дівчина. Пізніше людина переходить в юність. Четверта частина свічки згоріла, вогонь заспокоївся, але його колір постійно змінюється, так само як думки та емоції змінюються в головах юних людей.

4-а дівчина. Після юності настає молодість. Людина закінчує ВНЗ, влаштовується на роботу. Тому її свічка дає вже стабільну кількість світла й тепла.

5-а дівчина. Згоріло вже дві третини свічки. Людина починає підбивати підсумки. Вона думає про те, що вона зробила за цей час, як горів її вогонь увесь цей час.

6дівчина. На своєму останньому етапі свічка горить найяскравіше. Це тому, що людина стає мудрою. Вона ділиться своїм теплом з оточуючими, передаючи їм свій досвід, а коли віск закінчується - гасне.

Поет

У нього тіло з смутку й болю,

Бо смерть людини — його втіха.

Тому приносить стільки болю,

Тому дарує тільки лихо.

Його слова — то мертва тиша,

Що кладовище обіймає.

Смертельні оди в тілі пише,

Яке зсередини з’їдає.

Над ним сміятись — самогубство,

Він має зброю у руках.

Та зброя — то пасивність людства,

Яке не чує в ньому страх.

Летить нечутно, наче тінь,

Несучи за собою грози.

Він їсть не їжу, тільки біль,

Він п’є не воду, тільки сльози.

Вода — як в морі камінь точить,

Так принесе мільярди бід.

У кожному він жити хоче,

Його ім’я — підступний СНІД.

Вчитель: Щороку починаючи з 1988 року, 1 грудня громадськість планети відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Латинське прислів’я говорить «хто попереджений – той захищений. Сьогоднішня наша акція – це попередження всім про болючу рану суспільства – про СНІД. Як відомо, СНІД – одна з найважливіших проблем, з якою зіткнулося людство в ХХ столітті  і з якою ми увійшли в ХХІ століття. Стрімко зростає кількість інфікованих і померлих від СНІДу людей. Багато про СНІД вже відомо, але кожного дня з’являється нова інформація. Водночас накопичено певний багаж знань, використання яких зробить можливим якщо не припинення хвороби, то хоча б сповільнення цього процесу.

(з’являються ведучі)

Вед. 1  СНІД – синдром набутого імунодефіциту – це комплекс захворювань, які виникають на фоні низького імунітету. Це остання, смертельно небезпечна стадія інфекції ВІЛ.

Вед.2   ВІЛ це «вірус імунодефіциту людини». Вірус наносить руйнівний удар по імунній системі. І тоді людину можуть убити інфекції,з  якими справилась би імунна система здорової людини.

(на сцені з’являються дівчата із буквами які формують слово ВІЛ СНІД)

В – вірус – збудник захворювання

І – імунодефіциту – відсутність захисної реакції організму, яка забезпечує захист від мікроорганізмів, що спричиняють хворобу.

Л – Людини

С – синдром – ряд симптомів, що вказують на наявність якоїсь хвороби чи стану.

Н – набутого – такого. Що набутий протягом років, а не від народження.

І – імунітет  - захисна реакція організму

Д – дефіцит – в даному випадку відсутність захисної реакції імунної системи людини на наявність в організмі шкідливих бактерій.

Вед.1  Прослідкуємо історію цього страшного захворювання.

(дівчата – 9А)

ВЕД. 2 Вважають , що вперше СНІД виник в Африці, де нині налічується більше 14 мільйонів хворих.

(з’являються учні з роками розвитку хвороби)

1978 р виявлено першого хворого  в США, він був гомосексуалістом.

1982 р Спеціалісти роблять передбачення, що нове захворювання пов’язане з кров’ю. Вперше вжито назву СНІД – синдром набутого імунодефіциту. Причина захворювання і шляхи його передачі поки що не відомі.

1983 р Люк Монтаньє з інституту Пастера у Франції відкрив та дослідив вірус імунодефіциту людини, як вірус що призводить до СНІДу. У США за цей рік померло від СНІДу півтори тисячі людей. Суспільство це сприйняло як справедливу кару грішникам: проституткам, наркоманам, представникам сексуальних меншин.

1984 р Виявлений перший хворий на території колишнього Радянського Союзу, це був перекладач, який повернувся з Танзанії.

1985 р Встановлено що ВІЛ –інфекція передається через рідкі середовища тіла: кров, сперму, материнське молоко. В США  і Японії розпочали контролювати донорську кров.

1987 р Офіційно зареєстрований перший препарат проти ВІЛ-інфекції  - ретровір. В Україні зареєстровано перші 6 випадків ВІЛ-інфікування серед громадян країни та 75 випадків серед іноземців.

1988  - 1 грудня оголошено Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом. В Україні створюються медичні заклади для профілактики і лікування СНІДу. Зареєстровано першу смерть від СНІДу.

1989 р  В Росії ВІЛ-інфіковано 270 дітей внаслідок непрофесійних дій медперсоналу.

1992 р В Чернівцях зареєстровано перші випадки захворювання на СНІД.

1996 р Україну та інші країни колишнього Радянського Союзу захопила хвиля наркоманії. Тому в Україні основним шляхом поширення інфекції стає ін’єкційне вживання наркотиків.

1997 р У місті Чернівці зареєстрований перший померлий з діагнозом СНІД.

2000-2001 р В Україні захворювання набирає масштабів епідемії.

2002 р. Помер від СНІДу Франк Мур, який створив червону стрічку – символ боротьби зі СНІДом.

2004 р. За офіційними даними в Україні зареєстровано 60 тис. ВІЛ-інфікованих. У Чернівецькій області 320 людей є носіями ВІЛ-інфекції.

2005-2017 р За даними Програми розвитку ООН , на сьогодні в Україні близько 250 000 українців живуть з ВІЛ/СНІДом . Щодня близько 150–200 осіб в Україні інфікуються ВІЛ. 65% випадків смерті від СНІДу пов’язана з туберкульозом.

Україна посідає 6 –те місце у світі за рівнем поширення епідемії ВІЛ-СНІДу.

РАЗОМ: ЗУПИНЕМО СНІД. ДОКИ ВІН НЕ ЗУПИНИВ НАС.

ВЕД. 1   Щоб не стати жертвою цієї підступної хвороби, потрібно в першу чергу знати як саме Вірус Імунодефіциту  потрапляє в організм людини  і до чого він призводить.

ВІДЕОРОЛИК №1

Розповідь вчителя

Інкубаційний період від моменту зараження ВІЛ до перших проявів інфекції може бути як коротким  - 4 тижні, так і дуже довгим – кілька років. У середньому, через 2-8 тижнів після інфікування у крові таких людей з'являються специфічні утворення так звані антитіла проти ВІЛ, але в деяких випадках ці антитіла з'являються через півроку і більше. Клінічні симптоми виникають значно пізніше, а у третини хворих узагалі може бути безсимптомна стадія перебігу хвороби впродовж 1,5-5 років. За цей період збудник СНІДу руйнує лімфоцити, що неминуче призводять до змін усієї імунної системи людини. Особливо небезпечним є те, що збудник вражає клітини ЦНС. На початку інфекційного періоду людина почувається абсолютно здоровою і не підозрює про свою недугу. Що має викликати занепокоєння у стані здоров'я ? Насамперед, збільшення лімфатичних вузлів, практично водночас у кількох місцях: на шиї, ліктьових згинах, під руками, у паху. Також прогресуюча втрата ваги (10%) , незважаючи на збереження колишнього режиму харчування. Далі, підвищення температури тіла, що триває понад місяць без будь-яких причин. Незалежно від того, є клінічні вияви хвороби чи ні, ВІЛ-інфікована людина є джерелом зараження іншої.

ВЕД 2  Сьогодні на наших грудях полум’яніє Червона стрічка яку створив художник франк мур у квітні 1991 року. Червона стрічка – це символ усвідомлення проблеми СНІДу.

(слайди про Червону стрічку)

ВЕД 1  Червона стрічка – це символ пам’яті мільйонів людей, яких вже немає з нами.

ВЕД 2 Це символ солідарності з тими, кого особисто зачепила ця проблема, з людьми, що живуть з ВІЛ-інфекцією, їх рідними, друзями.

ВЕД 1 Червона стрічка – це символ протесту проти невігластва і дискримінації щодо ВІЛ-позитивних людей.

ВЕД 2 Червона стрічка – це символ надії і підтримки медичних досліджень, які дадуть змогу запобігти інфікуванню.

РАЗОМ: Це символ єднання.

Вчитель: Найжахливішою людською хворою є залежність , вона може бути різною, але результат залишається незмінним – скалічена доля людини. Залежність відкриває шлях у забуття, руйнує свідомість і будь-які моральні цінності, робить людину безсилою до різних хвороб, а також до СНІДУ

і якщо вчасно не сказати «НІ», не відмовитися від шкідливих звичок то життя людини гасне немов свіча.

Відеоролик про шкідливі звички 2

ВЕД.  1 – Від різних видів залежності: алкоголізму, наркоманії а також від СНІДу пішли з життя видатні особистості ХХ століття:

 (слайди про відомих людей. Які померли від СНІДу)

1.Фреді Меркурі

2.Джиммі Морісон

3.Курт Кобейн

4.Володимир Висоцький

5.Ернест Хемінгуей

6.Мерилін Монро

7.Сергій Єсенін

8.Рудольф Нурієв

9.Елвіс Преслі

10. Емі Вайнхауз

 

Вед. 2   – відмовся від шкідливих звичок!

 Збережи життя – це в твоїх силах!

Вед. 1 Для того щоб не стати жертвою СНІДу, треба бути обізнаними людьми, в першу чергу знати про шляхи зараження.

Ведеоролик№3

 Виходить учасниця, яка виконує роль лікаря.

Лікар

Коли ти на уколи ходиш,

Новенький шприц собі купуй.

Бо СНІД завжди навколо бродить,

Тому ти сам себе рятуй.

За те, що я попереджаю,

Прошу, на мене не сердись.

Бо СНІД зненацька нападає,

Тому його ти стережись!

Виходить учасниця, яка виконує роль перукаря.

Перукар

Щоб бути завжди красивим і модним,

Чимдуж в салон краси біжи.

Та може бути де завгодно

ВІЛ-вірус — зародок біди.

Тому тебе попереджаю:

Стерильність інструментів дивись.

Слова на вітер не кидаю,

Тому хвороби стережись!

На сцену виходять юнак і дівчина — закохана пара.

Юнак

Кохання — справді, штука класна,

Але прошу, не забувай,

Купуй презервативи вчасно,

Гостроти ніколи не шукай.

Дівчина

Бо СНІД — то злісний ворог людства,

Він може причаїтись скрізь.

Ігнорувати — самогубство,

Тому його ти стережись!

Виходить учасниця, яка виконує роль матері.

Мати

Якщо хворієш ти на СНІД,

Якщо чекаєш ти дитину,

То не даруй їй горе й біль,

Біжи в лікарню в цю хвилину,

Бо може людство так загинуть,

Бо ворог швидко наступа.

Та, якщо будем ми обачні.

Не влучить в ціль його удар.

Перукар. Завжди, постійно і усюди...

Юнак і дівчина. Вирішувать лише тобі.

Лікар. Що зі здоров’ям твоїм буде.

Мати. Не треба шкодити собі.

 

Учитель:

ВІЛ-інфекція  - проблема не менш соціальна ніж медична. ВІЛ – інфіковані особи та хворі на СНІД потребують соціального захисту, милосердя і співчуття, гуманного ставлення з боку оточуючих і психологічної підтримки. Бо коли від них ще й відвертаються люди, пережити це дуже важко.

Отож будьмо милосердними. Тим більше. Що хворі на СНІД на ВІЛ – інфіковані не становлять небезпеку для оточуючих людей при побутових контактах.

Інфіковані діти можуть вільно відвідувати дитячі садки , навчатись в загальних школах. Хворі на СНІІД та інфіковані можуть відпочивати у звичайних санаторіях. Вони мають право на професійну діяльність за фахом, за винятком роботи за спеціальностями та на посадах встановлених спеціальним переліком, на безкоштовне забезпечення ліками. Тож будьмо доброзичливими до тих, хто зазнав удару  смертельного вірусу. Їх сусідство не є небезпечним для нас,  а наше – їм необхідне.

Ведучий 1  нездоровий інтерес підлітків, який часто призводить до фатальних наслідків, стає причиною морального краху. І залишається тільки біль, відчай і бажання бути почутим іншими.

Ведуча 2  Здоров'я – найбільша цінність. Здорова людина прагне більшого: хтось з ентузіазмом і творчістю працює, Хтось поринає у навчання, хтось натхненно пише вірші, а хтось  просто хоче жити.

«Відеоролик №3»

Ведучі

  1. Усе людство розуміє небезпеку смертоносної інфекції. Застерігаємо і ми вас: «СНІД не спить», «СНІД – страшна біда», «СНІД – рана людства». Будьте пильними, розбірливими, пам’ятайте про наслідки, про тих, хто буде вашими спадкоємцями, хто продовжуватиме людський рід.
  2. Наше завдання –застерегти людство від цієї страшної хвороби і жити, жити, щоб бути здоровим, кохати і бути коханими.
  1. Закликаємо і ми вас: за здоровий спосіб життя! За життя без ВІЛ-СНІДу!
  2. Давайте змінимо турботи на радощі, проблеми на успіхи, а будні на свята. І лише щастя залишимо колишнім.

 

Хай воно буде у вас завжди,

Живіть щасливо і багато

Любов до життя бережіть

Хай кожен день ваш буде святом.

Хай радість вам життя дарує,

Щоб усміхались ви весь час

Хай мрії ваші всі здійсняться

Щоб ви раділи повсякчас.

Ми хочемо щоб на Землі

Пройшла оця біда проклята,

Нехай батьки і матері

Припинять сльози проливати.

Нехай Земля почує сміх дітей,

Здорових молодих людей.

Хай щастя буде повна хата

І радості на всіх багато.

ВЧИТЕЛЬ Зробіть свій вибір на користь здоров’я! Оберіть безпечну поведінку!


Пісня «Береги любовь»

І.На думку й слово право маєш ти

І щастя своє ти не пропусти

Зі шляху довгого зверни та вчасно зійди з потягу в один кінець

Бо разом ті кому потрібен ти

Даруй їм пісню і даруй квітки

І всьому смутку всупереч

Просто збережи душу їх від пустоти.

Приспів: Бережи любов, бережи свій світ

Пам'ятай завжди

Щасливими повинні бути разом ми

Бережи свій дім душі і серця

Повір, що це все ближче ніж здається нам.

ІІ Промінчик сонця грає на стіні

Світанок буде навіть на війні і знову сутінки зійдуть

Радуйся цьому, світло це живе в тобі.

На думку й слово право маєш ти

І щастя своє ти не пропусти

Зі шляху довгого зверни

Та вчасно зійди

З потягу в один кінець.

Приспів

 


 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
19 липня 2018
Переглядів
985
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку