Позаурочний захід з фізики "Бал принцеси Інерції"

Про матеріал
Сценарій позаурочного заходу з фізики для учнів 7 класу , в якому в казково ігровій формі закріплюються знання учнів з теми Інерція.
Перегляд файлу

     Позаурочний захід з  фізики  « Бал Принцеси Інерції»  (7 клас)

Інерція. Ласкаво запрошую дорогих гостей на наше свято. Сьогодні на вас чекають танці, ігри, розваги, але не забувайте, що справі — час, а втіхам — година. Сьогоднішній бал допоможе вам краще зрозуміти і пізнати цікаве фізичне явище -інерцію, або явище збереження швидкості тілом, якщо на нього не діють інші тіла.                     А допоможуть у цьому мої друзі — Паж і Блазень.

Паж. Ми прийшли до вас з середніх віків, але явище інерції допомагало людям і раніше. Римські легіонери під час штурму фортець використовували катапульти.                    На величезній рамі встановлювалась перекладина у вигляді букви «П», посередині рами закріплювався канат, а в ньому - ложка. Канат закручувався, а ложка при цьому встановлювалась горизонтально. У неї ставили бочку зі смолою і підпалювали її. Ложка під дією натягнутого канату різко випрямлялася, зупинялася об перекладину, а бочка, продовжуючи рухатись за інерцією, перелітала через стіну фортеці і падала на дах дерев’яного будинку. Після цього в місті спалахувала пожежа.                                                   Так діяла катапульта — гроза древніх фортець, диво військової техніки першого тисячоліття до нашої ери. Винайшли її ассірійці, удосконалили древні греки і римляни. (Ілюстрації)              

     Блазень.  О, а в мене теж є катапульта (запускає рогаткою сірникові літаки). Ловіть літаки і будете пілотами. Літайте літаками Аерофлоту. А хто мені скаже, яке явище використовують всі хлопці-розбишаки, полюючи на бідних горобців? І хто автор цієї катапульти? Як вона діє?

    І н е р ц і я. О, мій любий Блазень! Ти ж чого це навчаєш наших гостей? Вони всі любителі і захисники живої природи, і, сподіваюся, знавці фізики. Тому я пропоную для них вікторину, яка є і фізичною, й біологічною.

                                  Вікторина:

1.Виходячи з води, собака обтрушується. Завдяки чому його шерсть швидко звільняється від води? Поясніть.

2.Вершник швидко скаче на коні. Що буде з вершником, якщо кінь спіткнеться?

3.Як треба виривати бур’ян: швидко смикати чи повільно тягнути?

 Блазень.  (спотикається і падає). Ух, і клята ж інерція!

   Інерція. Що-о-о-о?

    Блазень. Пробачте, Ваша Величносте. Я ж не про принцесу, я ж про явище.                          Чого ж воно кидає мене? Ну нічого, я теж з її допомогою... (Натягує канат)

Паж (біжить). Ваша Величносте. (Зачіпається за канат, падає.)  Я знаю, хто це влаштував. Дурень, він дурень і є, що з нього візьмеш. Я вам краще розповім, як був відкритий закон інерції.                                                                                                                               У XVI столітті італійський вчений Галілео Галілей вивчав рух різних тіл по похилій площині. При цьому він помітив, що рух тіла вниз по похилій площині супроводжується прискоренням, рух вгору по похилій площині — гальмуванням. На основі цих дослідів він зробив висновок, що по горизонтальній площині тіло має рухатися зі сталою швидкістю.  Насправді ж навіть на горизонтальній площині тіло з часом зупиняється, але тому, що в природі завжди існує тертя, а при малому терті тіло рухається досить довго, наприклад, шайба по льоду. Значить, якби не було тертя зовсім, тіло рухалося б весь час. Отже, явище інерції — це збереження швидкості тілом за відсутності дії на нього інших тіл.

     Інерція. Мій вчений Паж певне заморив вас наукою. Тому я пропоную дещо розважитись. Тут висить кілька смачних речей. Запрошую гостей спробувати взяти їх.

Але спочатку пояснити  до чого  тут інерція.

(Атракціон «Спробуй дістати» - На нитках висять ласощі, до яких знизу теж прикріплені нитки . Треба потягнувши за нижню нитку відірвати подарунок)

Блазень.  Одним ласощі, а іншим - нічого. Ну що це за гра? От я пропоную гру для всіх.                                                                                                                                Будьте уважні, ми з вами в  салоні автобуса. Всі повинні виконувати ті рухи, які ви здійснювали б, якби це було в рухомому автобусі. Увага! Автобус різко рушає з місця. Автобус повертає вліво. Автобус повертає вправо. Автобус різко гальмує. ( Учні показують положення пасажирів автобусу при таких рухах)                                                            А для чого пасажирам літака рекомендується пристебнутися ременями безпеки до крісла?

Паж. Ми в нашому середньовіччі  літаками не літали. Основний вид транспорту: коні, карети, вози. А зараз і мотоцикли, і автомобілі, і літаки, і навіть велосипеди — транспортні засоби, від яких стільки буває лиха на дорогах! Кожного дня в газетах пишуть — ДТП, дорожньо-транспортні пригоди. І хто в них більше винен — транспорт чи дорога, а може, люди чи все-таки інерція?

Інерція. Я бачу серед гостей людину у формі. Може, він нам допоможе розібратись з ситуацією і порадить, як уникати ДТП у вашому XXI столітті?

Патрульний.  А ми зараз разом з усіма спробуємо розібратись у складних дорожніх ситуаціях.

                                             Вікторина

1.Чому не можна перебігати вулицю перед рухомим транспортом? (Якщо навіть водій натисне на гальма, автомобіль за інерцією деякий час продовжуватиме рухатись і проходить до повної зупинки певний шлях. Цей шлях називають гальмівним.)

2.Чому автомобіль з несправними гальмами забороняється буксирувати за допомогою гнучкого троса?

3.Чому на повороті водій, велосипедист сповільнюють хід машини? (При великій швидкості вони можуть не вписатися в поворот і їх знесе з дороги.)

4.Чому під час гальмування автомобіля водій вмикає червоне світло?

5.Чому при наближенні до причалу на теплоході вимикають двигуни?

6.Чи може явище інерції використовуватися для економії палива?

А нашим гостям з далекого середньовіччя я дарую цю книгу. (Вручає Інерції підручник «Фізика».)

Інерція. Ми дуже вдячні за дарунок. За це ми присвоюємо Вам звання Інспектора ДАІ — Інспектора Дитячої Академії Інерції (вручає жетон). Цей жетон виготовив наш майстер — Золоті руки, він мій друг, я йому завжди допомагаю в роботі.

Майстер. Дійсно, без Інерції мені було б набагато важче справлятися з роботою та інструментом. (Проводить вікторину).

1.Поламався в мене молоток. Як його відремонтувати?

2.Чому верстати встановлюють на великих важких платформах?

3.Чому забороняється різко підіймати вантаж підйомним краном?

4.Чому після вимкнення двигуна свердлильного верстату патрон продовжує обертатись?

5.Питання для дівчат. Яке фізичне явище допомагає вам вибивати килим, витрушувати доріжки?

Інерція. Дякую, мій любий майстре.

Блазень. (перекривлює). Мій любий майстре! А я вже й не любий.

А я,  між іншим, Вашій Величності каву приготував. Сам. Чи я не майстер?                                    (Ставить чашку з кавою на стіл так, що вона вихлюпується.)

Інерція. Ой, що ти накоїв?  — ти зіпсував мені вбрання, ти обпік мене!

   Блазень. (падає на коліна). Не звели стратити, а звели помилувати. Адже я не винен, це ж знову те капосне явище, яке називається інерція.

І н е р ц і я. То виходить — я винна?!

Блазень. Ні-ні, я винен, я незграбний, я невмілий, мене ніхто не любить. (Плаче)

Паж. Ну, розпустив нюні. А ще Блазень. Ти веселити повинен, а не сум наганяти.

Давайте краще пограємось разом. Ви маєте точно повторювати всі рухи за мною під музику. Як тільки змовкне музика, ви теж повинні зупинитись. Почали. (Проводить з глядачами гру).             

Інерція. Ну, ти вже зовсім заморив наших гостей. Дай їм перепочити.

Паж. Гаразд. Тоді пропонується бажаючим показати свою спритність і кмітливість.

                                        Атракціон

1.Спробуйте, не беручи до рук монету вкинути її в склянку. 

2.Взяти найнижчу шашку так, щоб не торкатись останніх.( піраміда із шашок)

3.Чи зможете ви перебити паличку, не порвавши паперових кілець? ( тонка паличка  лежить своїми кінцями всередині двох паперових кілець)

4.Цей дослід тільки для ділових людей. Тільки у нас і тільки сьогодні ви можете заробити гривню! Не прогавте  свій шанс! ( на пляшці з водою лежить купюра , а зверху склянка з водою)

5.Треба, тримаючи однією рукою склянку і два горіхи, по черзі спіймати їх склянкою.

Інерція. Тепер, я думаю, всі переконались, що я всім тільки допомагаю і працювати, і відпочивати, а особливо тим, хто добре знає закони фізики.

docx
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Сценарії
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 16.Явище інерції
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
965
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку