Презентація "Рослина - цілісний організм"

Про матеріал

Матеріал презентації дає можливість організувати вивчення нового матеріалу теми: "Рослина - цілісний організм", і у вигляді дослідів продемонструвати процеси життєдіяльності рослинного організму.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослинний організм ● Процеси життєдіяльності ● Рослинні тканини

Номер слайду 2

◄ Клітинні еукаріоти ◄ Ріст необмежений ◄ Нерухомі ◄ За способом живлення – автотрофи ◄ Запасна речовина – крохмаль ◄ Клітина має оболонку з целюлози ◄ Розмножуються статево і нестатево Ботаніка – наука, яка вивчає рослини Царство Рослини

Номер слайду 3

Будова клітини Хлоропласти Зелені пластиди, в яких відбувається процес фотосинтезу

Номер слайду 4

Фотосинтез – процес утворення органічних речовин, з вуглекислого газу і води в листках зелених рослин за участю світла і виділення кисню. 6 СО2 + 6 Н2О С6 Н12О6 + 6 О2 Н2О О2 СО2 С6Н12О6 Воду рослини поглинають з ґрунту. Вуглекислий газ надходить до листків з повітря.

Номер слайду 5

Дослід 1 Мета: довести, що в процесі фотосинтезу виділяється кисень. Умови досліду: одна рослина на світлі, інша в темряві. Висновки: 1. Де горітиме свічка? 2. Чому?

Номер слайду 6

Дослід 2 Мета: довести, що крохмаль утворюється на світлі. Умови досліду: частина листка знаходиться в темряві, інша – на світлі. Висновки: чому зафарбовується йодом та частина листка, яка була на світлі?

Номер слайду 7

Дослід 3 Мета: довести, що рослина дихає. Умови досліду: в одну посудину додається вапнована вода. Висновки: чому вода стала каламутною?

Номер слайду 8

Дослід 4 Мета: довести, що рослини випаровують воду. Умови досліду: помістити гілочку рослини в колбу. Висновки: чому на стінках колби з’явилася вода?

Номер слайду 9

Рослинний організм Вегетативні органи: корінь, пагін. Генеративні органи: квітка, плід. Завдання: замалюйте рослину і підпишіть її органи.

Номер слайду 10

Тканини Твірна Покривна Основна Механічна Провідна Група клітин, подібних за будовою і функціями. Клітина Тканина Органи Організм

Номер слайду 11

Твірна тканина Клітини мають тонкі стінки, великі ядра і зернисту цитоплазму. За рахунок них відбувається ріст рослини

Номер слайду 12

Покривна тканина Клітини щільно прилягають одна до одної. Шкірка – клітини живі, лежать в один шар. Корок – мертві клітини, лежать в декілька шарів. Виконують захисну функцію

Номер слайду 13

Основна тканина Живі клітини правильної форми. Фотосинтезуюча тканина – клітини містять хлоропласти. Запасаюча тканина – клітини містять запасні гранули. Виконують фотосинтезуючу і запасаючу функції

Номер слайду 14

Механічна тканина Живі або мертві клітини видовженої форми з міцними стінками. Надають органам рослини міцності і пружності.

Номер слайду 15

Провідна тканина Клітини видовженої форми. Судини (ксилема) – мертві клітини, перегородки відсутні. Ситоподібні трубки (флоема) – живі клітини, перегородки як сито. По судинам пересувається вода і мінеральні речовини від кореня. По ситоподібним трубкам органічні речовини від листків до всіх органів.

Номер слайду 16

Домашнє завдання Параграф 21,22. Заповнити таблицю: Функції Будова Назва тканини

ppt
Додано
6 грудня 2021
Переглядів
1514
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку