Практична робота №3: Визначення особливостей зовнішньої будови хребетних тварин у зв’язку із пристосуванням до різних умов існування

Про матеріал
Презентація може використовуватись на уроках біології. Текст презентації супроводжується ілюстраціями, що допомагає краще зрозуміти та запам'ятати новий матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Визначення особливостей зовнішньої будови хребетних тварин у зв’язку із пристосуванням до різних умов існування. Практична робота №3

Номер слайду 2

Зовнішня будова тварин. Клас хребетних: Риби. Представник: Короп звичайний. Клас хребетних: АмфібіїПредставник: Жаба ставкова. Клас хребетних: Плазуни. Представник: Ящірка прудка. Клас хребетних: Птахи. Представник: Горобець польовий. Клас хребетних: СсавціПредставник: Білка звичайна

Номер слайду 3

Короп звичайний. Поширення: річки, водосховища, ставки, озера (водне середовище). Покриви тіла: залозиста шкіра вкрита лускою, забарвлення тіла темне зверху і світле знизу. Форма тіла: обтічна, майже без виступів, тіло сплощене з боків. Органи пересування: рухи тіла та плавників. Хвостовий плавець забезпечує активний поступальний рух, а парні (грудні та черевні) - повільний рух, зупинки та повороти. Органи дихання: зябра.

Номер слайду 4

Жаба ставкова. Поширення: прісні водойми та їх узбережжя (водне та наземно-повітряне). Покриви тіла: багата на слизові залози, волога, шкіра зеленого кольору з темними плямами. Тіло поділяються на голову, тулуб та кінцівки. Черевна сторона тіла світліша, спинна - темніша. Не мають чітко означеної шиї. Форма тіла: тіло обтічне, гостра морда, довгі задні кінцівки. Органи пересування: у воді - плавальні рухи передніх і задніх кінцівок з перетинками, на суходолі - стрибки або переміщення на чотирьох кінцівках. Органи дихання: у воді - шкіра, на суходолі - пара легенів.

Номер слайду 5

Поширення: у сухих місцях у степах, по долинах річок, серед лісових галявин, в садах, у хвойних і широколистяних лісах, на луках (наземно-повітряне середовище). Покриви тіла: суха шкіра вкрита роговими лусками. Тіло сірого або зеленого кольору, зі смугами. Форма тіла: тіло видовжене, поділяється на голову, тулуб, хвіст та кінцівки. Мають чітко означену шию. Органи пересування: добре розвинені дві пари кінцівок - передні та задні. Органи дихання: пара легенів. Ящірка прудка

Номер слайду 6

Поширення: у дикій природі - у світлих лісах, чагарниках і степу, а також на околицях населених пунктів, поблизу від посівів зернових культур, садів і виноградників (наземно-повітряне середовище). Покриви тіла: суха шкіра вкрита пір’ям. Забарвлення: буро-руда спина з широкими чорними смужками, білувате черево, чорне горло. Верх голови і потилиця каштанового кольору. Крила темно-бурі з двома тонкими білими смужками. Це дозволяє їм бути менш помітними на тлі ґрунту. Форма тіла: обтічна. Тіло поділяється на голову, тулуб, вкорочений хвіст та парні кінцівки передні (крила) та задні (ноги). Органи пересування: вкриті пір’ям видозмінені передні кінцівки - крила (пристосування до польоту) та задні кінцівки - ноги з 4 пальцями, з яких 3 повернуті вперед, а 1 - назад. Це пристосування для переміщення по твердій рівній поверхні та гілкам дерев. Органи дихання: пара легенів і система повітряних мішків. Горобець польовий

Номер слайду 7

Білка звичайна. Поширення: в природних, приміських лісах та паркових зонах (наземно-повітряне середовище). Покриви тіла: шкіра з потовими та сальними залозами, вкрита м’яким хутром: темним - на спинці, блідим, білим або кремовим - на череві. Літнє хутро червонувато-коричневого або каштанового кольору. Зимове хутро товсте, від темно-червоного до коричневого або сірого. Форма тіла: видовжене. Поділяється на голову, тулуб, хвіст, добре розвинуті кінцівки. Органи пересування: добре розвинути кінцівки з кігтиками, пристосовані для лазіння по деревах. Хвіст виконує роль стабілізатора при стрибках по гілках. Органи дихання: пара альвеолярних легенів.

Номер слайду 8

010203 У риб, щоб існувати у водному середовищі, є такі пристосування:шкіра, багата на слизові залози (слиз зменшує тертя при русі у воді);луска (захищає від поранень, надає пружності, згладжує нерівності шкіри для швидкого руху);тіло обтічної форми (зменшує тертя при русі у воді);органи руху - парні та непарні плавці (пристосування до руху у рідкому середовищі);органи дихання - зябра (пристосування до дихання розчиненим у воді киснем). Висновок:

Номер слайду 9

010203 Амфібії мешкають у водному та наземному середовищах. Для цього вони мають:вологу шкіру, багату на слизові залози (зволожує тіло, забезпечує шкірне дихання);темні плями на шкірі (маскують на тлі зелених рослин); тіло - обтічне, морда - гостра (зменшує тертя у воді);довгі задні кінцівки (забезпечують стрибання на відстань);перетинки між пальцями (пристосування до плавання);на суходолі дихають легенями (пристосування для дихання атмосферним повітрям). Висновок:

Номер слайду 10

010203 Рептилії здебільшого поширені в наземно-повітряному середовищі. Для цього в них є:суха шкіра з роговими лучками (пристосування до зменшення втрати вологи, захист від ушкоджень);тіло сірого або зеленого кольору, зі смугами (маскування на тлі ґрунту або зелених росин);видовжене тіло (пристосування до пересування у норах);розвинені рухливі передні та задні кінцівки (пристосування до швидкого руху по твердій поверхні на суходолі);на відміну від амфібій - чітко означена шия (для кращого орієнтування на місцевості);органи дихання - пара легенів (пристосування для дихання атмосферним повітрям). Висновок:

Номер слайду 11

010203 Птахи живуть у наземно-повітряному середовищі. Вони здатні до польоту завдяки такому:тіло вкрито сухою шкірою з пір’ям;обтічна форма тіла;повітряні мішки;полегшений скелет з виростом грудини - кілем; позбавлений зубів дзьоб. Висновок:

Номер слайду 12

010203 Ссавці мають такі пристосування до існування в наземно-повітряному середовищі: вкрита хутром шкіра (маскування на тлі місцевості, захист від холоду);добре розвинуті рухомі кінцівки (швидке пересування по твердій поверхні); органи дихання - альвеолярні легені (пристосування для дихання атмосферним повітрям). Висновок:

Номер слайду 13

Чи є запитання?

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
16 січня
Переглядів
583
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку