Практична робота 4. Розв’язування задач на зміну температури повітря й атмосферного тиску з висотою.

Про матеріал
Практична робота 4. Розв’язування задач на зміну температури повітря й атмосферного тиску з висотою.
Перегляд файлу

Практична робота 4.

Розв’язування задач на зміну температури повітря й атмосферного тиску з висотою.

 

Мета: закріпити знання про зміни температури повітря та атмосферного тиску, навчитися розв’язувати задачі на зміну цих показників з висотою; формувати навички працювати з картою, розвивати математичну грамотність; виховувати наполегливість, самостійність, впевненість  у своїх знаннях та вміннях.

 

Виконання практичної роботи

 

1.Задачі на зміну температури повітря  (Підказка:     температура повітря з висотою знижується: на кожен кілометр   температура знижується на 6 градусів.)

Завдання 1.1 Визначте температуру повітря на висоті 2200 м, якщо біля підніжжя вона становить 18 градусів.

Завдання 1.2 На якій приблизно висоті в горах з"явиться зона снігів та льодовиків, якщо біля підніжжя середня річна температура становить +24 С?
Завдання 1.3 Січнева температура повітря на вершині гори у середньому дорівнює -8°С, а біля її підніжжя на висоті 400м над рівнем моря +4°С. Визначити абсолютну висоту гори.

Завдання 1.4 Визначте,чому дорівнює температура повітря на вершині гори Аконгуа(6959), якщо температура повітря біля її підніжжя становить +24

 

2.Задачі на зміну атмосферного тиску (Підказка: з підняттям угору на кожні 100 м атмосферний тиск знижується в середньому на 10 мм.рт.ст.)
Завдання 2.1 Атмосферний тиск біля гирла річки – 760 мм рт.ст., а біля витоку - 680 мм рт.ст. Визначте, на якій висоті над рівнем моря розташований витік річки.

Завдання 2.2 Який атмосферний тиск на 16-му поверсі висотного будинку (приблизно на висоті 50 м), якщо тиск повітря на першому поверсі 746 мм рт.ст.

Завдання 2.3 Зафіксувавши показники атмосферного тиску біля підніжжя гори (540 мм рт. ст.), група альпіністів  піднялася  на  її  вершину,  де  барометр  показав 225 мм рт. ст. Яка висота гори?

Завдання 2.4 Чотири метеостанції в країні зафіксували одночасно такі показники атмосферного тиску: А (пн.) - 755 мм.рт.ст., Б (пд.) – 740 мм.рт.ст., В (зх.) – 748 мм.рт.ст., Г (сх.) – 758мм.рт.ст. Визначте напрям вітру в центрі цієї країни

 

3.Знайдіть відповідність:

Прилад для вимірювання температури

Прилад для вимірювання атмосферного тиску

Прилад для вимірювання напрямку вітру

Прилад для вимірювання опадів

А. барометр ;     Б. опадомір ;         В.термометр ;          Г.флюгер;

1

2

3

4

 

 

 

 

4.Зроби висновок.

 

docx
Додано
15 лютого 2021
Переглядів
2772
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку