Практична робота №5
Тема: Розпізнавання їстівних та отруйних грибів своєї місцевості
Мета: сформувати практичні вміння розпізнавати їстівні та отруйні гриби своєї місцевості; удосконалювати вміння застосовувати теоретичні знання на практиці; виховувати бережливе ставлення до природи, бажання піклуватися про власне здоров’я.
Обладнання: муляжі їстівних та отруйних грибів, фотографії, малюнки грибів, атласи-визначельники, слайди.
Хід роботи
Групи грибів |
Представники |
Характерні ознаки представників |
Смертельно отруйні гриби |
|
|
Особливо отруйні гриби |
|
|
Їстивні гриби |
|
|
2. Що таке первинні та вторинні отруєння грибами?
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
3. Чим можна пояснити широку розповсюдженість уражень рослин паразитичними грибами?
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
4. Які гриби-паразити рослин становлять пряму загрозу здоров’ю людини і чому?
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
5. Які ви знаєте загальні заходи з профілактики уражень рослин мікроскопічними грибами, що викликають у них хвороби?
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
6. Чому продукти, на яких з’явилася пліснява, потрібно викидати, а не просто зрізати з них уражені грибами ділянки?
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ВИСНОВОК:
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Додаток 1
Інструктаж із техніки безпеки: Гриби
Настійно радимо всім! Не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити.
Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов'язаних із вживанням грибів.
ГРИБИ – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь.
Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, знижується артеріальний тиск, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ.
ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:
Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ:
Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя. Щоб запобігти отруєнню грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.
Застерігаємо!