Практична робота 5. Розпізнавання їстівних та отруйних грибів своєї місцевості.

Про матеріал
Дана практична робота передбачає сформувати практичні вміння розпізнавати їстівні та отруйні гриби своєї місцевості; удосконалювати вміння застосовувати теоретичні знання на практиці; виховувати бережливе ставлення до природи, бажання піклуватися про власне здоров’я.
Перегляд файлу

Практична робота №5

 

Тема: Розпізнавання їстівних та отруйних грибів своєї місцевості

Мета: сформувати практичні вміння розпізнавати їстівні та отруйні гриби своєї місцевості; удосконалювати вміння застосовувати теоретичні знання на практиці; виховувати бережливе ставлення до природи, бажання піклуватися про власне здоров’я.

Обладнання: муляжі їстівних та отруйних грибів, фотографії, малюнки грибів, атласи-визначельники, слайди.

 

Хід роботи

  1. Ознайомтесь з інструктажем з техніки безпеки: Гриби. (Додаток 1)
  2. Заповніть таблицю користуючись підручником.

Групи грибів

Представники

Характерні ознаки представників

Смертельно отруйні гриби

 

 

Особливо отруйні гриби

 

 

Їстивні гриби

 

 

 

2. Що таке первинні та вторинні отруєння грибами?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3. Чим можна пояснити широку розповсюдженість уражень рослин паразитичними грибами?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. Які гриби-паразити рослин становлять пряму загрозу здоров’ю людини і чому?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5. Які ви знаєте загальні заходи з профілактики уражень рослин мікроскопічними грибами, що викликають у них хвороби?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

6. Чому продукти, на яких з’явилася пліснява, потрібно викидати, а не просто зрізати з них уражені грибами ділянки?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ВИСНОВОК:

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Додаток 1

Інструктаж із техніки безпеки: Гриби

 Настійно радимо всім! Не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити.

Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов'язаних із вживанням грибів.

ГРИБИ – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь.

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійники , або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, знижується артеріальний тиск, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.

 

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ.

  1. Викличте швидку медичну допомогу.
  2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5 - 6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване  вугілля (4 - 5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
  4. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ:

Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи й життя своєї родини та своє власне  життя. Щоб запобігти отруєнню грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.


Застерігаємо! 
 

  1. Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях), особливо уникайте купівлі на стихійних ринках.
  2. Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які Вам добре відомо, що вони їстівні.
  3. Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, – якими апетитними вони не здавалися.
  4. Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте, при можливості гриби на радіоактивність.
  5. Не збирайте невідомих грибів. Особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення, обрамлене оболонкою.
  6. Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, червивих або ослизлих.
  7. Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.
  8. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображенням в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.
  9. Не куштуйте сирі гриби на смак.
  10. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання, інакше в них утворюється трупна отрута.
docx
Додано
7 травня 2021
Переглядів
3327
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку