Презентація на тему: Отруйні і їстівні гриби. Учитель біології і хімії Христинівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1 ім. О.Є. Корнійчука Христинівської міської ради Черкаської областіРибачок Наталія Борисівна
Номер слайду 2
У презентації назви їстівних грибів виділені зеленими фігурами, а отруйних - червоними. Слайди розташовані в основному таким чином: спочатку показано їстівні гриби, а потім їх отруйні «двійники».
Номер слайду 3
Білий гриб. Колір шапинки від світло- до темно-коричневого кольору. Знизу шапинка білого чи світло-сірого відтінку.
Номер слайду 4
Польський гриб. Дуже схожий до білих грибів. Але шапинка знизу жовтого відтінку, ніжка дещо тонша.
Номер слайду 5
Чортів гриб. На відміну від білого і польського грибів знизу шапинка і ніжка мають рожевий, інколи коричневий колір. Упізнати його дуже легко – він швидко синіє на зломі!
Номер слайду 6
Дощовик справжній Ззовні не відрізнити від отруйного дощовика несправжнього. Проте на зломі ці гриби мають бути обов‘язково білого кольору. У окремі роки можуть досягати просто гігантських розмірів. У нас теж вони часто зустрічаються, переважно після серпневих дощів.
Номер слайду 7
Дощовик несправжній. Молодий гриб ззовні нічим не відрізняється від свого їстівного родича, проте в середині плодове тіло не білого, а сірого кольору. При достиганні плодове тіло ззовні стає коричневим, а внутрішня частина плодового тіла темніє.
Номер слайду 8
Опеньок справжній. Може мати різні відтінки коричневого і навіть жовтого кольору шапинки в залежності від місцезростання. Має три характерні риси: залишки покривала на ніжці, характерний візерунок на шапинці та білий колір нижньої частини шапинки.
Номер слайду 9
Опеньок несправжній. Відсутність залишків покривала і характерного візерунку на шапинці. Зафарбована нижня частина шапинки.
Номер слайду 10
Зморшок їстівний. Раньовесняний гриб наших лісів. Зустрічається у квітні-червні, проте може з‘являтися і восени (серпень-жовтень).
Номер слайду 11
Строчок Усі чотири види строчків, що ростуть на території України, дуже отруйні. Утворюють плодові тіла, як і зморшки, весною. Розпізнати можна за складчастою шапинкою.
Номер слайду 12
Маслюк звичайний. Один з найсмачніших грибів. Росте у соснових лісах. Його ви не сплутаєте з жодним іншим. У маслят - коричнева шкірка на шапинці, що вкрита слизом. Вона легко знімається.
Номер слайду 13
Підберезник звичайний. Схожий на білий гриб, проте росте не в дубових лісах, а у березняках. Має ніжку із характерним «строкатим» забарвленням.
Номер слайду 14
Підосичник звичайний. Дуже схожий на підберезник, особливо «строкатою» ніжкою. Але шапинка у цього гриба забарвлена у різні відтінки червоного кольору.