Практична робота № 5
Тема «Розпізнавання їстівних та отруйних грибів своєї місцевості»
Мета: ознайомитися із зовнішніми ознаками, що відрізняють отруйні гриби від їстівних. Навчитися розпізнавати їстівні та отруйні гриби своєї місцевості.
Обладнання: фотографії, відеоматеріал, презентація.
Хід роботи:
Зразок
Назва (попарно) подібних грибів |
Ознаки, за якими вони відрізняються |
1. Бліді поганки і печериці |
В блідої поганки нижній бік шапинки зеленкуватий, а в печериці — рожевий, …. |
Ознаки , за якими можна порівнювати: колір шапинки, форма шапинки, трубчастий чи пластинчастий, колір нижньої частини шапинки, наявність «спіднички» або кільця на ніжці, товщина ніжки, наявність сіточки на ніжці, зміна кольору м’якоті при зрізі, виділення соку при зрізі, тощо.
Назви (попарно) подібних грибів і їхні зображення |
Ознаки, за якими вони відрізняються |
|
Бліда поганка |
Печериці |
|
Лисички справжні |
Лисички несправжні |
|
Опеньки справжні |
Опеньки несправжні |
|
Жовчний гриб |
Білий гриб |
|
Зразок : номер картинки- назва гриба- трубчастий чи пластинчастий – їстівний чи отруйний.
№ 12 – мухомор білий - пластинчастий – отруйний.
№ 12
№ 1. № 2. № 3.
№ 4. № 5. № 6.
№ 7. № 8. № 9.
Щоб не отруїтися дикорослими та отруйними грибами слід: