Презентація на тему "Загальна характеристика царства гриби"

Про матеріал
Презентація на тему "Загальна характеристика царства гриби" Царство грибів — одна з найбільших і процвітаючих груп організмів. На теперішній час відомо близько 100 тис. видів грибів. Наука, що вивчає гриби, називається мікологією (від грец. мікес — «гриб», логос — учення). Гриби мешкають всюди, де є органічні речовини: у ґрунті, у воді, в помешканнях, на харчових продуктах, на тілі людини і тварин. Серед грибів є одноклітинні і багатоклітинні організми. Ці організми відносяться до еукаріотів, тому що їхні клітини мають ядро.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальна характеристика Царства Гриби

Номер слайду 2

Гриби — це група гетеротрофних організмів, безхлорофільні, одно і багатоклітинні, від дрібних мікроскопічних до таких великих, як трутовики і гігантський дощовик. 

Номер слайду 3

Гігантські гриби. Гігантський дощовик. Гриб трутовик

Номер слайду 4

Мікроскопічні гриби. Мукор. Пеніцил

Номер слайду 5

Гриби займають проміжне положення між рослинами і тваринами, оскільки характеризуються рядом ознак: Тварині: — гетеротрофний тип живлення, наявність в обміні сечовини, в оболонці клітин є хітин, запас поживних речовин у вигляді глікогену. Рослини — необмежений ріст,прикріплений спосіб життя адсорбтивний тип живлення (шляхом всосування, а не захоплювання їжі), характер розмноження.

Номер слайду 6

Гриби ведуть сапротрофний або паразитичний спосіб життя. Гриби-сапротрофи живуть на опалому листі, деревині, перегної і живляться органічними речовинами решток мертвих рослин і тварин. Гриби-паразити живуть за рахунок організмів рослин, тварин і людини, завдаючи їм шкоди. Є також перехідні форми грибів, наприклад, трутовики, які частину свого життя існують як сапротрофи, іншу частину - як паразити.

Номер слайду 7

Деякі гриби живуть у симбіозі з водоростями і вищими рослинами. Взаємовигідне співжиття грибів із коренями вищих рослин утворює мікоризу.

Номер слайду 8

Наприклад, підберезник із березою, підосичник з осикою тощо. Гриби отримують від вищих рослин готові органічні речовини, кисень. Натомість вони «допомагають» вищим рослинам засвоювати важкодоступні речовини ґрунту, сприяють обміну речовин, фіксують вільний азот і у сполуках передають його вищим рослинам. Підберезник. Підосичник

Номер слайду 9

Будова тіла грибів

Номер слайду 10

Тіло побудоване з тонких нитчастих утворень - гіф. Їх сукупність утворює вегетативне тіло (міцелій або грибницю). 

Номер слайду 11

Будова тіла шапинкових грибів

Номер слайду 12

Клітина грибів: Клітинна оболонка складається з целюлози, білків, ліпідів, хітину. А під нею цитоплазматична мембрана. Цитоплазма з одним або декількома ядрами, мітохондріями, лізосомами, вакуолями (містить запасні речовини - глікоген, ліпіди, жири). В цитоплазмі містяться білки і не зв'язані з органелами клітини, ферменти, амінокислоти, вуглеводи, ліпіди. В їстівних грибах є багато вітамінів і мінеральних солей.

Номер слайду 13

Гіменофо́р — відкрита поверхня плодового тіла гриба.

Номер слайду 14

Пластинчастий гіменофор

Номер слайду 15

Губчастий гіменофор

Номер слайду 16

Умовно гриби поділяють на вищі та нижчі. У нижчих грибів міцелій має одноклітинну будову, у вищих він багатоклітинний. Дріжджі та внутрішньоклітинні паразитичні гриби міцелію не мають. Мукор цвілевий. Мухомор червоний

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Розмноження грибів

Номер слайду 19

Розмножуються гриби:статевобезстатево (спорами)вегетативно (частинами міцелію)брунькуванням (дріжджі)

Номер слайду 20

Вегетативне розмноження грибів. Розмноження відбувається без формування спеціальних органів. Будь-яка частина грибного міцелію дає життя новому організму. Ще одна форма вегетативного розмноження – брунькування клітин, фрагментація гіф на овальні або циліндричні клітини, які називаються Оїдії. Коли в навколишньому середовищі сприятливі умови, то клітини утворюють новий міцелій.

Номер слайду 21

Безстатеве розмноження грибів Безстатеве розмноження грибів здійснюється за допомогою особливих спор, які формуються у величезній кількості. У одних видів спори утворюються ендогенним способом і називаються спорангіоспори. Інші види грибів екзогенно формують спори на спеціалізованих гіфах в міцелії. Тому вони називаються конідіями. Одна колонія пеніцилінових грибів може утворювати до 400х106 спор. Вони поширюються в природі вітром, дощем, людиною, тваринами і комахами.

Номер слайду 22

Статеве розмноження грибів Розмноження відбувається також за допомогою спор. Тільки для їх утворення необхідний спочатку процес злиття спеціалізованих клітин і об’єднання ядер. Спори, які виникли статевим шляхом, забезпечують збереження виду протягом тривалого несприятливого для вегетації часу і сприяють генетичній різноманітності грибів.

Номер слайду 23

За характером живлення гриби поділяються на: Сапрофіти - живляться готовими органічними речовинами мертвих організмів. Паразити - живляться за рахунок організмів, на яких поселяються (живуть на поверхні або всередині живих тканин рослин і тварин).

Номер слайду 24

Значення грибів

Номер слайду 25

Роль грибів у природі і народному господарстві:1. Разом з бактеріями - роль у кругообміну речовин.2. Важлива роль у процесі ґрунтоутворення, знищують у ґрунті різних збудників хвороб.3. Велика роль у створенні мікоризи; участь в утворенні лишайників - піонерів рослинності.

Номер слайду 26

4. Використовується в н/гдріжджі - в хлібопекарській, пивній, виноробній та спиртових промисловостях.види мукора: аспергіла - у спиртовій промисловості.з дріжджів дістають вітаміни В1 і В2. Вітаміни також є в плодових тілах їстівних грибів.шапкові гриби, як продукт харчування.з грибів пеніцилів дістають антибіотик пеніцилін, як лікарський препарат, застосовують препарат з ріжків.як біологічний метод боротьби з шкідниками с/г (буряковий довгоносик); з грибів виготовляють препарат, що застосовують для знищення шкідливих комах.

Номер слайду 27

Шкідливе значення грибів: Руйнують деревину. Псують мастила, книжки, тканини, корозія металу, папір, шкіряні вироби. Втрати врожаю. Захворювання людини і тварин, рослин.

Номер слайду 28

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Карман Дмитро Васильович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Раєва Алла Фахраддинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кириченко Світлана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
4 травня 2020
Переглядів
4515
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку