Практична робота : Виявлення органічних сполук у продуктах харчування

Про матеріал
Зразок оформлення звіту до практичної роботи "Виявлення органічних сполук у продуктах харчування"
Перегляд файлу

Інструкція до уроку хімії 9(10) клас  Органічна хімія

Практична робота

Тема: Виявлення органічних сполук у харчових продуктах

Мета: вчитися планувати та проводити хімічний експеримент. Використовуючи знання про якісні реакції та властивості органічних кислот, вуглеводів довести їх наявність у продуктах харчування. 

Обладнання і реактиви: штатив з пробірками, хімічна склянка, піпетка, скляна паличка, лимонний сік, яблучний сік, молоко, молочна сироватка, мед, універсальний індикаторний папір, порошок харчової соди, розчин купрум(ІІ) сульфату, розчин натрій гідроксиду.

Звіт з роботи:

Варіант 1

Виявлення органічних сполук у соку лимона, сироватці, меді

Послідовність дій

Спостереження

Висновки

Дослід 1. Виявлення органічних кислот

Нанесли краплю розбавленого соку лимону на універсальний індикаторний папір

Індикатор забарвлюється у червоний колір

Значення pH = 2, середовище кисле. В розчині наявні йони H+

Додали до розчину соку порошок харчової соди

В пробірці з’являються бульбашки газу

Лимонна кислота витісняє більш слабку вугільну кислоту з її солі. Щойно утворена вугільна кислота одразу ж розкладається на воду та вуглекислий газ, бульбашки якого з’являються у пробірці

Нанесли краплю молочної сироватки на універсальний індикаторний папір

Індикатор забарвлюється у жовтий колір

Значення pH = 5, середовище слабо кисле. В розчині наявні йони Н+

Додали до сироватки порошок харчової соди

В пробірці з’являються бульбашки газу

Молочна кислота витісняє більш слабку вугільну кислоту з її солі. Щойно утворена вугільна кислота одразу ж розкладається на воду та вуглекислий газ, бульбашки якого з’являються у пробірці

Послідовність дій

Спостереження

Висновки

Дослід 2. Виявлення вуглеводів

Змішали розчини натрій гідроксиду та купрум(ІІ) сульфату

Утворюється осад у вигляді кристалів блакитного кольору

Утворюється нерозчинний купрум(ІІ) гідроксид

Додали до осаду купрум(ІІ) гідроксиду розчин меду

Осад розчиняється, а вміст пробірки забарвлюється у яскраво-синій колір

Це якісна реакція, розчин може містити сахарозу або глюкозу

Нагріли вміст пробірки

Колір розчину змінюється — спочатку утворюється жовтий осад, який згодом перетворюється на великі кристали червоного кольору

Розчин містить глюкозу

Додали до осаду купрум(ІІ) гідроксиду молочну сироватку

Осад не розчиняється, колір розчину не змінюється

Сироватка не містить сахарозу та глюкозу

Варіант 2

Виявлення органічних сполук у яблучному соку, молоці, меді

Послідовність дій

Спостереження

Висновки

Дослід 1. Виявлення органічних кислот

Нанесли краплю яблучного соку на універсальний індикаторний папір

Індикатор забарвлюється в оранжевий колір

Значення pH = 3, середовище кисле. В розчині наявні йони H-

Додали до розчину соку порошок харчової соди

В пробірці з’являються бульбашки газу

Яблучна кислота витісняє більш слабку вугільну кислоту з її солі. Щойно утворена вугільна кислота одразу ж розкладається на воду та вуглекислий газ, бульбашки якого з’являються у пробірці

Нанесли краплю свіжого молока на універсальний індикаторний папір

Індикатор забарвлюється у жовто-зелений колір

Значення pH = 7, середовище нейтральне. В розчині рівна кількість йонів Н+ та ОН-

Додали до молока порошок харчової соди

В пробірці змін не відбувається

Свіже молоко не містить кислот

Дослід 2. Виявлення вуглеводів

Змішали розчини натрій гідроксиду та купрум(ІІ) сульфату

Утворюється осад у вигляді кристалів блакитного кольору

Утворюється нерозчинний купрум(II) гідроксид

Додали до осаду купрум(ІІ) гідроксиду розчин меду

Осад розчиняється, а вміст пробірки забарвлюється у яскраво-синій колір

Це якісна реакція, розчин може містити сахарозу або глюкозу

Послідовність дій

Спостереження

Висновки

 

Нагріли вміст пробірки

Колір розчину змінюється - спочатку утворюється жовтий осад, який згодом перетворюється на великі кристали червоного кольору

Розчин містить глюкозу

 

Додали до осаду купрум(II) гідроксиду молоко

Осад не розчиняється, колір розчину не змінюється

Молоко не містить сахарозу та глюкозу

 

 

Висновок : в ході виконання дослідів було доведено наявність вуглеводів та карбонових кислот у продуктах харчування. Дані досліди ґрунтувались на основі знань про властивості окремих груп органічних речовин.

docx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
3 червня
Переглядів
37
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку