Тема: Виявлення органічних сполук у харчових продуктах
Мета: вчитися планувати та проводити хімічний експеримент. Використовуючи знання про якісні реакції та властивості органічних кислот, вуглеводів довести їх наявність у продуктах харчування.
Обладнання і реактиви: штатив з пробірками, хімічна склянка, піпетка, скляна паличка, лимонний сік, яблучний сік, молоко, молочна сироватка, мед, універсальний індикаторний папір, порошок харчової соди, розчин купрум(ІІ) сульфату, розчин натрій гідроксиду.
Звіт з роботи:
Варіант 1
Виявлення органічних сполук у соку лимона, сироватці, меді
Послідовність дій |
Спостереження |
Висновки |
Дослід 1. Виявлення органічних кислот |
||
Нанесли краплю розбавленого соку лимону на універсальний індикаторний папір |
Індикатор забарвлюється у червоний колір |
Значення pH = 2, середовище кисле. В розчині наявні йони H+ |
Додали до розчину соку порошок харчової соди |
В пробірці з’являються бульбашки газу |
Лимонна кислота витісняє більш слабку вугільну кислоту з її солі. Щойно утворена вугільна кислота одразу ж розкладається на воду та вуглекислий газ, бульбашки якого з’являються у пробірці |
Нанесли краплю молочної сироватки на універсальний індикаторний папір |
Індикатор забарвлюється у жовтий колір |
Значення pH = 5, середовище слабо кисле. В розчині наявні йони Н+ |
Додали до сироватки порошок харчової соди |
В пробірці з’являються бульбашки газу |
Молочна кислота витісняє більш слабку вугільну кислоту з її солі. Щойно утворена вугільна кислота одразу ж розкладається на воду та вуглекислий газ, бульбашки якого з’являються у пробірці |
Послідовність дій |
Спостереження |
Висновки |
Дослід 2. Виявлення вуглеводів |
||
Змішали розчини натрій гідроксиду та купрум(ІІ) сульфату |
Утворюється осад у вигляді кристалів блакитного кольору |
Утворюється нерозчинний купрум(ІІ) гідроксид |
Додали до осаду купрум(ІІ) гідроксиду розчин меду |
Осад розчиняється, а вміст пробірки забарвлюється у яскраво-синій колір |
Це якісна реакція, розчин може містити сахарозу або глюкозу |
Нагріли вміст пробірки |
Колір розчину змінюється — спочатку утворюється жовтий осад, який згодом перетворюється на великі кристали червоного кольору |
Розчин містить глюкозу |
Додали до осаду купрум(ІІ) гідроксиду молочну сироватку |
Осад не розчиняється, колір розчину не змінюється |
Сироватка не містить сахарозу та глюкозу |
Варіант 2
Виявлення органічних сполук у яблучному соку, молоці, меді
Послідовність дій |
Спостереження |
Висновки |
|
Дослід 1. Виявлення органічних кислот |
|||
Нанесли краплю яблучного соку на універсальний індикаторний папір |
Індикатор забарвлюється в оранжевий колір |
Значення pH = 3, середовище кисле. В розчині наявні йони H- |
|
Додали до розчину соку порошок харчової соди |
В пробірці з’являються бульбашки газу |
Яблучна кислота витісняє більш слабку вугільну кислоту з її солі. Щойно утворена вугільна кислота одразу ж розкладається на воду та вуглекислий газ, бульбашки якого з’являються у пробірці |
|
Нанесли краплю свіжого молока на універсальний індикаторний папір |
Індикатор забарвлюється у жовто-зелений колір |
Значення pH = 7, середовище нейтральне. В розчині рівна кількість йонів Н+ та ОН- |
|
Додали до молока порошок харчової соди |
В пробірці змін не відбувається |
Свіже молоко не містить кислот |
|
Дослід 2. Виявлення вуглеводів |
|||
Змішали розчини натрій гідроксиду та купрум(ІІ) сульфату |
Утворюється осад у вигляді кристалів блакитного кольору |
Утворюється нерозчинний купрум(II) гідроксид |
|
Додали до осаду купрум(ІІ) гідроксиду розчин меду |
Осад розчиняється, а вміст пробірки забарвлюється у яскраво-синій колір |
Це якісна реакція, розчин може містити сахарозу або глюкозу |
|
Послідовність дій |
Спостереження |
Висновки |
|
Нагріли вміст пробірки |
Колір розчину змінюється - спочатку утворюється жовтий осад, який згодом перетворюється на великі кристали червоного кольору |
Розчин містить глюкозу |
|
Додали до осаду купрум(II) гідроксиду молоко |
Осад не розчиняється, колір розчину не змінюється |
Молоко не містить сахарозу та глюкозу |
|
Висновок : в ході виконання дослідів було доведено наявність вуглеводів та карбонових кислот у продуктах харчування. Дані досліди ґрунтувались на основі знань про властивості окремих груп органічних речовин.